Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Cetăţean moldovean, condamnat în SUA…

Cetăţean moldovean, condamnat în SUA pentru furtul a peste 30 de milioane USD

Un cetăţean moldovean a fost condamnat zilele trecute în SUA, pentru organizarea unui furt electronic impunător, acesta reuşind să pună la cale o schemă prin care au fost furaţi peste 30 de milioane USD, fiind transferaţi de pe conturile unor instituţii americane în conturi private din Rusia, Ucraina şi Belarus. Totuşi, din ziua condamnării, acesta devine liber.

Andrei Gîncul, în vârstă de 31 de ani, cunoscut în lumea virtuală sub porecla de Smilex, a fost arestat în Cipru în august 2015, unde, potrivit presei americane, îşi petrecea vacanţa cu soţia şi fiica, pe o insulă. Arestarea lui a fost posibilă, în baza unei operaţiuni internaţionale, în cadrul căreia au fost implicate instituţii de forţă americane, cipriote şi din R. Moldova. La operaţiune au participat, de asemenea, structuri de forţă din Marea Britanie, Germania, Elveţia, Europol.

Softul Bugat a infectat peste 100 de mii de computere în SUA şi multe altele din întreaga lume

Gîncul a fost extrădat în SUA în februarie 2016. Autorităţile americane au declarat că inculpatul face parte dintr-un grup criminal care a conceput şi a răspândit softul Bugat, utilizat pentru furt de date bancare şi iniţierea transferurilor electronice frauduloase din conturile bancare ale victimelor către bănci din Europa de Est (Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Belarus, etc).

Potrivit autorităţilor americane, softul Bugat a infectat peste 100 de mii de computere în Statele Unite, dar şi multe altele din întreaga lume, generând pierderi care depăşesc suma de 10 milioane USD doar în SUA şi peste 25 de milioane USD în întreaga lume.

Softul Bugat, denumit şi Cridex sau Dridex, a fost special conceput pentru a automatiza furtul informaţiilor confidenţiale personale şi financiare de la calculatoarele infectate. Ancheta a fost gestionată de FBI, care a identificat un mic grup de indivizi aflaţi chiar în vârful grupului criminal: căpetenia grupului era moldoveanul Andrei Gîncul, originar din Chişinău, poreclit Smilex – administratorul programului şi liderul grupării. El a fost susţinut de câţiva cetăţeni ruşi, Maxim Yakubets, poreclit Aqua, originar din Moscova, Igor Tarashev, poreclit Nintutu, Maxim Mazilov şi Andrei Shkolovoy – ambii utilizau identitatea Caramba, toţi patru fiind cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Pe lângă sute de persoane fizice, softul a prejudiciat şi unele companii din SUA. Astfel, în perioada 31 august – 4 septembrie 2012, compania petrolieră Penneco Oil din Pennsylvania a înregistrat dispariţia a 3,5 milioane USD din contul său bancar. O analiză a experţilor IT a arătat că echipamentele electronice ale companiei au fost infectate cu programul Bugat/Dridex. În urma transferurior frauduloase, banii au fost extraşi şi trimişi către două bănci din oraşul Krassnodar, Federaţia Rusă şi Minsk, Republica Belarus. Informaţiile despre contul companiei au fost obţinute printr-un e-mail de phishing (înşelăciune electronică), trimis unui angajat al companiei Penneco Oil.

Andrei Gîncul – acuzat de autorităţile americane de organizarea fraudelor electronice în scopul extragerii mijloacelor financiare din conturi străine

În decembrie 2011, gruparea a încercat să efectueze un transfer electronic de 999.000 USD din contul Şcolii oraşului Sharon, Pennsylvania, către un cont la o bancă din Kiev, Ucraina. Dar, transferul neautorizat nu a fost realizat. Ulterior, investigaţia FBI a scos la iveală faptul că un computer din cadrul şcolii a fost infectat cu softul Bugat/Dridex, după recepţionarea unui e-mail spam primit la 8 noiembrie 2011, cu puţin timp înainte de încercarea eşuată de a efectua transferul.

Investigarea acestor fraude, dar şi destructurarea schemei frauduloase au durat câţiva ani. Începând cu octombrie 2015, Andrei Gîncul a fost acuzat de autorităţile americane de organizarea fraudelor electronice în scopul extragerii mijloacelor financiare din conturi străine.

În februarie 2016 acesta a fost extrădat de către autorităţile cipriote către SUA, unde a început procesul judiciar, la Judecătoria din statul Pensylvania. Contactat de ZdG, serviciul de presă al Departamentului de Justiţie al SUA, districtul de vest al Pensilvaniei, ne-a informat că ”La 8 februarie 2017, Gîncul a pledat vinovat pentru acuzaţiile de conspiraţie în cauzarea daunelor electronice”.

Pe perioada anchetei şi a procesului judiciar, mai multe instituţii media au scris despre acest caz, cetăţenii fiind rugaţi să informeze autorităţile dacă au sesizat că ar exista probleme cu conturile bancare. Deşi după 2015, FBI a declarat că structura criminală a fost demontată, la fel fiind destructurat softul Bugat, procurorii au solicitat instanţei cel puţin 15 ani de arest pentru Andrei Gîncul, plus achitarea daunelor morale în proporţii de 500000 USD.

Deşi Gîncul şi-a recunoscut vina, iar judecătorul Bisson, care a judecat cauza pe parcursul celor 2 ani, a confirmat seriozitatea crimei şi elocvenţa pedepselor solicitate, la 6 decembrie 2018 a fost pronunţată o sentinţă neaşteptată.

Bisson a declarat că Gîncul este stabilit vinovat, impunându-i-se o pedeapsă cu închisoarea de doar 2 ani şi 10 luni, termen care a fost deja îndeplinit de către condamnat.

Departamentul de Justiţie a confirmat pentru ZdG, prin e-mail, că din ziua pronunţării sentinţei, Gîncul este considerat cu pedeapsa îndeplinită, fiind eliberat din închisoare.