Universitatea Liberă la Fraude

267-ulimUniversitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM) a înmatriculat peste 2000 de studenţi români fără avizul Ministerului Educaţiei (ME) din R. Moldova, lucru care contravine legislaţiei. Acum acesta refuză să legalizeze diplomele acelor studenţi. De asemenea, în urma mai multor scandaluri şi suspiciuni apărute vizavi de activitatea universităţii, ministerul de resort din România de la începutul anului 2009 şi până în prezent nu a echivalat nici o diplomă de studii pentru studenţii români de la ULIM. Andrei Galben, rectorul ULIM, a negat aceste fapte şi a bruscat reporterul ZdG.

Colaborarea dintre ULIM şi România a început acum 7 ani, când la baştina lui Brâncuşi, Tg. Jiu, cetăţeanul Dan Ilie Morega, figurant al mai multor scandaluri, a iniţiat o activitate comună cu ULIM. Acesta a creat, la Tg. Jiu, un centru de orientare şi selecţie pentru studii la ULIM. Ulterior, un astfel de centru a fost deschis şi la Constanţa. Teoretic, aceste centre aveau competenţa de a selecta şi a delega persoane din România la studii în R. Moldova, la ULIM. În scurt timp, şi alte persoane din România au iniţiat parteneriate similare cu ULIM.

ULIM nu a respectat o hotărâre de Guvern

Pe parcurs, au fost depistate mai multe nereguli în aceste “afaceri”, iar diplomele de la ULIM nu mai sunt recunoscute şi acceptate de partea română, dar nici de ME al R. Moldova. Atunci când studenţii români erau înmatriculaţi la ULIM, instituţia nu-şi coordona acţiunile cu ME. Or, Hotărârea de Guvern nr. 746 din 21 iunie 2003 cu privire la instruirea cetăţenilor străini şi apatrizilor în instituţiile de învăţământ din R. Moldova, printre altele, spune că „înmatricularea studenţilor străini în ţara noastră trebuie să se facă cu acceptul ME, ca urmare a nostrificării (recunoaşterii – n.r.) actelor de studii obţinute anterior peste hotarele R. Moldova”. De asemenea, aceştia ar trebui să prezinte la ME, până la 1 septembrie, mai multe acte, cum ar fi “atestatul de studii medii sau diploma de bacalaureat cu profilul corespunzător specialităţii solicitate, diploma de studii superioare, diploma de licenţă etc.”. Responsabili din cadrul ME spun că aceste acte nu ajungeau la ei.

Unii dintre absolvenţii ULIM au obţinut echivalarea diplomelor doar în urma unor procese de judecată. Despre această problemă în R. Moldova practic nu se vorbeşte, deşi presa din România a dezvăluit mai multe ilegalităţi în această colaborare.

Fosta viceministră a Educaţiei,  Galina Bulat afirmă că “problema există şi nu există”. “Această problemă, de fapt, nu există la nivel de legislaţie, pentru că între R. Moldova şi România este semnat un acord de colaborare”, a menţionat funcţionara. “ULIM nu a respectat unele prevederi şi s-a ajuns aici”, spune Bulat.

Românii se plâng lui Boc

La 10 februarie curent, Dan Ilie Morega, deputat de Gorj, i-a trimis o scrisoare premierului român, Emil Boc, subiectul interpelării fiind recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute de studenţii români la ULIM, R. Moldova. Iniţiatorul acestei cereri, tot el persoana care a iniţiat colaborarea cu ULIM, spune că, în 2005—2007, dosarele depuse la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei din România au fost soluţionate favorabil.

“Începând cu noiembrie 2007, prin încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, a fost blocată procedura de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute de studenţii români la ULIM… Această situaţie persistă până în prezent. Între timp nu a mai fost emis de minister nici un atestat pentru echivalarea studiilor de licenţă absolvite la ULIM”, se menţionează în scrisoare. Totodată, Morega ameninţă că studenţii se vor adresa în instanţă, singura modalitate de a le fi echivalate diplomele de studii de la ULIM.

Problema are barbă, e de 4 ani

Mihai Balan, şeful Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană de la ME, recunoaşte că aceasta este o problemă veche, de 4 ani. “E simplu! ULIM a înmatriculat studenţi români fără a avea nişte acte adiţionale de la minister. Adică, fără acordul nostru. Ei trebuiau mai întâi să ne prezinte documente care stau la baza înmatriculării studenţilor respectivi. Legea cere acest lucru. E o hotărâre de Guvern care cere prezentarea la minister a mai multor acte din partea universităţilor. Mai mult timp aceste documente nu au fost prezentate”, ne-a declarat proaspătul şef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană a ME. “Problema e doar cu cei de la ULIM, şi doar cu cetăţenii români care învaţă acolo. Deşi avem studenţi români înmatriculaţi şi în alte universităţi, cu ei nu avem probleme”, spune Balan.

După o revizie efectuată de ME la ULIM, s-a constatat că în mapele studenţilor români nu au fost găsite mai multe documente necesare înmatriculării. “Problema devine şi mai complicată, pentru că studiile la masterat în R. Moldova se fac la zi, iar nouă, dar şi colegilor români, le-au apărut întrebări vizavi de frecvenţa studenţilor din România”, afirmă Balan.

Galben neagă faptele şi ofensează jurnaliştii

După mai multe discuţii cu persoane responsabile de la ULIM, am fost informaţi că nu ne pot oferi informaţii fără acordul lui Andrei Galben, rector ULIM. Reporterul ZdG a stabilit o întâlnire cu rectorul. La ULIM, acesta a cerut legitimaţia, declarând: “Nu seamănă ăsta a jurnalist, e mai degrabă un copil. Eu nu stau de vorbă cu toţi copiii”. După un şir de întrebări, Galben l-a întrebat pe reporter unde îşi face sau şi-a făcut studiile. Auzind despre USM, Galben a spus: “E clar… Ştiu eu cum se fac studiile acolo, şi e clar şi nivelul tău de cunoştinţe”.

Au urmat mai multe declaraţii jignitoare la adresa reporterului ZdG. Până la urmă, Galben a spus că nu este nimic adevărat vizavi de diplomele nerecunoscute pentru studenţii români. “Toate diplomele sunt recunoscute”, a spus rectorul.

Nici de la ME şi nici de la ULIM nu am reuşit să aflăm câţi studenţi români îşi fac astăzi studiile la ULIM. Din surse neoficiale, am aflat că acum la ULIM învaţă 2232 de români. 2230 dintre ei cu frecvenţă redusă şi 2 la secţia de zi.

“Chestiunea e profundă, dar …”

“Acum avem pe masă 193 de documente ale studenţilor din România care cer să le legalizăm diplomele. În ce temei? Am cerut să ni se dea adiţional unele acte, în conformitate cu legea. Ei nu ni le prezintă de mai mult timp. Nu ştiu cine va încerca să le legalizeze, să-şi ia asupra sa ceva atât de important. Noi nu ştim dacă acei studenţi frecventau orele sau dacă veneau la examene”, explică Mihai Balan. Cu toate acestea, funcţionarul evită să acuze ULIM-ul. “Chestiunea e profundă, dar nu putem spune lucrurilor pe nume până nu vedem poziţia părţii române. Nu vrem să învinuim ULIM-ul acum. Problema are barbă”, zice Balan.

Funcţionarul ne-a spus că ULIM acuză actuala guvernare că ar fi “mai antiromâni decât comunştii”. “În timpul guvernării comuniste, problema era în aer, iar studenţii erau înmatriculaţi fără acordul ME. Nici nu ştim în temeiul căror documente au fost înmatriculaţi studenţii”, atacă Balan. Acesta conchide că actuala putere vrea ca problema să fie soluţionată cât mai rapid.

De ce studenţii români vin la ULIM?

Ionel Dumitru, consilier diplomatic la Ambasada României la Chişinău, ne-a spus că a avut loc o singură întâlnire între Ambasadă şi ME, fiind prezentată situaţia. “Am înţeles că, spre deosebire de alte instituţii din R. Moldova, ULIM nu respectă regulamentele obligatorii pentru înmatriculare. Dacă e s-o luăm logic, orice student care se înscrie la o universitate, şi mai ales din străinătate, se asigură, încercând să vadă dacă respectiva este în regulă. E clar că orice instituţie de învăţământ are legături cu ME din acea ţară, iar atâta timp cât aceste legături nu sunt bine reglementate, apar probleme. Acordurile de colaborare între R. Moldova şi România sunt la nivel statal, nu universitar”, a conchis Dumitru.

Surse demne de încredere din cadrul ME şi-au arătat nedumerirea faţă de avalanşa de studenţi români la ULIM. “De ce aşa mulţi studenţi români ar veni să înveţe în R. Moldova? Probabil, au unele facilităţi sau promisiuni că vor obţine diplomele mult mai uşor decât în România. Eu aşa cred”, ne-a spus responsabilul din cadrul ME.

În acelaşi context, menţionăm că presa din România a publicat de-a lungul timpului mai multe mărturii ale unor foşti sau actuali studenţi la ULIM, iar aceştia afirmau că, pe lângă femeile frumoase din Chişinău, facilităţile în obţinerea diplomelor au reprezentat un atu în alegerea de a face studiile la ULIM.

Primari, tenismeni, fotbalişti şi deputaţi români la ULIM

Conform unor date prezentate de ME, în ultimii ani, circa 2435 de studenţi români au fost trecuţi în acte conform cărora ar fi învăţat la ULIM. De-a lungul timpului, mai mulţi oameni importanţi din România şi-au “făcut” studiile universitare la ULIM. Chiar şi Antonie Solomon, primar de Craiova, arestat recent pentru luare de mită, şi-a luat doctoratul la ULIM.

Citiţi şi editorialul autorului — “Galben pentru ULIM»

Printre somităţile care au “studiat” la ULIM se numără şi talentatul jucător de tenis şi fost câştigător al prestigiosului turneu de juniori de la Wimbledon Florin Mergea, dar şi fostul mare fotbalist român Pavel Badea. Chiar rectorul de la ULIM, Andrei Galben, în noiembrie 2007, se lăuda că în Parlamentul României îşi desfăşoară cu succes activitatea doctori în ştiinţe pregătiţi la ULIM, iar alţi deputaţi îşi fac doctorantura la ULIM. Atât despre primarul Craiovei, Aurică Solomon, cât şi despre alţi foşti studenţi, presa din România a scris că “lumea cârcoteşte pe la colţuri”, semn că studiile şi mai ales diploma au fost obţinute pe alte căi, adică mult mai uşor decât în România.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

58 comentarii

 1. hugo

  nu as vrea sa supar pe nimeni
  dar ULIM e genul de institutie superioara de invatamant ce stirpeste din prestigiul universtitatilor din Moldova atat pe plan intern cat si pe cel extern
  Personal cred ar trebui inchisa aceasta institutie
  cei responsabili pentru tot ce nu sa invatat in ULIM trasi la raspundere
  Regret nespus ca autonomia institutiilor superioare de invatamant, asa cum este ea in RM, a fost transformata intr-un bun prilej de a mai fabrica niste diplome de doi bani…

 2. vyck

  Ar trebuii fiscul sa faca niste vizite pe acolo, sint convins ca o sa gaseasca si ceva mai interesant acolo!!
  Am facut si eu studiile acolo si am ramas numai cu cei 2000 euro lasati acolo!! Miau dat o diploma cu media 8,3 cu care imi sterg fundul(ca majoritatea stud care au absolvit), nimeni nu te ia la lucru cu asa de diplome!! Galben ca intotdeaua(limba ii lauda gura si seara o hraneste cu carne!!) Cunostinte nu se acumuleaza deloc este o banca de estorcat bani de la lume!!

 3. absolventa

  nu sunt de acord ca toate facultatile Ulimului sunt de cel mai jos nivel ci mai degraba e faptul ca nu se face nici o selectie in acceptarea studentilor care isi permit orice. Insa nu toti studentii si absolventii Ulimului sunt de rasul lumii. Personal am prieteni care au demonstrat ca pot invata si reprezenta numele Moldovei si peste hotarele ei, dar si acasa. Eu cred ca ar trebui sa investigati mai adanc nivelul la care se afla ULIMul. Una e ce scriu ziarele din Romania, ele cauta senzationalul si personal nu am incredere in ele. Fostul Ministru al Justitiei. Dnul Parlog a finisat ULIM, insa pe de alta parte cunosc cel putin 2 absolventi care isi continua studiile cu succes in Statele Unite la doctorat.

 4. eu

  Aici nu e luat din ziare romanesti, ir problema nu consta in nivelul de la ulim, ci de ilegalitatile pe care le comit

 5. absolventa

  Din cauza ilegalitatilor risca sa traga cu obrazul si cei buni si cei rai din cadrul ULIMului. Principalul vinovat e Ministerul care emite legi si decizii cu mici iesiri pentru ilegalitati. Ori numai in Moldova este posibil ca legea sa fie emisa pentru a fi incalcata…Ori “Problema exista si nu exista” 🙂

 6. absolventa

  Pt Vyck, fii sincer cu tine insati
  Ulimul nu e principala institutie care produce someri. Atunci cand termini o institutie ramai nu cu notele, ci cu cunostinte, abilitati, care le pui in practica si produci ceva. Ori In universitatile Moldovei, inclusiv ULIM, studentii nu citesc un conspect amarat, daramite, carti, articole din jurnale academice, etc. etc. etc. Ori cum poti scrie un raport pentru o institutie daca elementar nu cunosti engleza si nu poti scrie un eseu! ori majoritatea celora din voi care credeti ca banii pot cumpara cunostinte alegeti sa dati vina pe altii decat pe voi!

 7. eu

  «Problema exista si nu exista» asta pentru ca nu exista la nivel oficial, dar de fapt ea exista prin incalcarile ulimului, care e singura din tara, unde invata studenti romani, a caror diplome nu sunt recunoscute

 8. absolventa

  ULIMul nu e singura institutie cu grave incalcari. Acad. Galben insa a crezut ca Ulciorul va merge nesfarsit la apa… ori Domnia sa trebuie invete sa respecte Legea.. Din pacate, au de suferit studentii si cei buni si cei mai putini buni, din cauza multiplelor ilegalitati comise de rectori.

 9. absolventa

  Parerea mea proprie e ca studentii romani sunt ei inşişi vinovaţi, Ori diplomele de la ULIM se obţin fără bătăi de cap şi pe bani puţini comparativ cu taxele din România. Ori câţi din ei şi-au pus intrebarea privind recunoaşterea diplomelor in România, inainte de a plăti taxele…Ceea ce semeni aceea culegi .

 10. Bluk

  Domnului Galben ii mergea asa de bine deoarece a fost acoperit de cumatra sa D-na Budai din Curtea de Apel Chisinau. Mizind pe sustinea justitiei el isi permitea tot ce dorea. Cum v-a fi de acum inainte vom vedea. Cosider ca e si timpul sa poarte raspunderea din plin pentru cele realizate si sa nu se acopere cu un titlul care inca ramine de a vedea cum a fost capatat…

 11. Ion

  ZdG – incercati sa sapati mai adinc. Interesati-va de operatia “inmatricularea” pachistanezilor, nepalezilor, arabilor etc. prin procedura “sustinerea diferentelor” pentru a obtine diploma de BAC. Interesati-va – cine au fost membrii “comisiei” de examene, in ce conditii s-a desfasurat “examenul” etc. Pe scurt – ULIM – afacere, care, “printre altele”, ofera conditii pentru cei care doresc sa studieze. Dar obiectivul principal e altul – BANII !!!

 12. Personal

  Am avut ocazia, încă la momentul în care ULIM-ul se zbătea între “a fi şi a nu fi” (perioada Snegur) sa discut cu Galben. Era furios că nu este luat în serios, dar după ce se mai muiase, spre sfârşit, când să ne despărţim, mi-a spuc ceea ce ma aşteptam, poate, cel mai puţin să aud: “Voi deveni unul din cei mai bogaţi om din Moldova. Să ţineţi minte. Galben zice şi Galben ştie ce zice…”. Poftim, aveţi rezultatele

 13. MartorPersonal

  Am avut ocazia, încă la momentul în care ULIM-ul se zbătea între “a fi şi a nu fi” (perioada Snegur) sa discut cu Galben. Era furios că nu este luat în serios, dar după ce se mai muiase, spre sfârşit, când să ne despărţim, mi-a spuc ceea ce ma aşteptam, poate, cel mai puţin să aud: “Voi deveni unul din cei mai bogaţi om din Moldova. Să ţineţi minte. Galben zice şi Galben ştie ce zice…”. Poftim, aveţi rezultatele

 14. Bluk

  Ion a spus un adevar, scopul a fost, este si ramine banii, si posibilitatea de a influentsa prin studenti deciziile parintilor acestora, in cazul in care sunt personae cu influentsa. Asa privesti, ca devii si academisian si guru.
  Iar pe scurt jos cu bestia…

 15. fost student

  Haideţi să nu generalizăm. Cred că ar trebui să facem distincţie între facultăţile ULIM-ului. Nu pot vorbi de toate facultăţile, ci doar de cea absolvita de mine – Dreptul. Stiu multi studenti de la Drept care isi continua studiile (masterat/doctorat) peste hotarele republicii, asa ca despre nerecunoasterea diplomei cred ca nu putem vorbi. Despre calitatea studiilor – va dau doar un exemplu: la toate olimpiadele universitare la drept, studentii de la ULIM impart primele locuri cu cei de la USM (asta avand in vedere ca USM are de 10-15 ori mai multi studenti si ca ei sunt principalii organizatori). Despre stiinta – la ULIM se editeaza mai multe reviste stiintifice si culegeri in care se publica chiar si doctoranzi/profesori de la alte facultati.
  La fel cred ca ar trebui sa facem diferenta si intre studenti – sunt si sirguinciosi, dar sunt si din cei cu pile, dar in aceasta privinta cred ca la ULIM este mai bine decat la USM unde fiecare al doilea este neam cu cineva din conducere. Apropo, daca nu gresesc, la facultatea Drept USM era prevazut in planul ministerului inmatricularea a circa 100 de studenti, or ei au inscris peste 1000! Iata asta este o tema buna de investigat.

 16. eu

  “despre nerecunoasterea diplomei cred ca nu putem vorbi…” Aici vorba despre studentii romani, si doar despre ei…

 17. maria

  Galben si-a facut facultatea la Pepeni, iar acdemician a devenit la scoala n 1 din Singerei,apoi, cand timpurile sau schimbat a devenit “baiat destept” OK, IN Romania reprezentantul este Dan Ilie Morega, interesant cine este persoana resposabila din partea ULIM-ului. Ori dupa cum inteleg eu intr-o afaceri sunt 2 parti. DE CE NU ZICETI LUCRURILOR PE NUME, PE CINE PROTEJATI??

 18. castro

  maaaaai! da prosti mai sunt cei de la ZDG! Superficiali si iresponsabili! Vad ca ii roade pe toti la lingurita de ce are ULIM atatia studenti romani! Cum i-a ros pe comunisti de ce a avut ULIM atatia studenti arabi! Au luat meicina de la ULIM comunistii, acum deRmocratii vor sa rupa filiera romaneasca! Vai de capul vostru! un ziaris adevarat s-ar informa din mai multe surse ca sa afle adevarul, voi alergati dupa sensatii…Interesant, de ce Galben nu are palate daca e atat de bogat si daca zmulge bani de la parinti? ULIM e institutie privata, da iaka Duca a furat banii statului si nimeni nimic nu zice…ca tot mai da premii ziaristilor ca sa-l acopere…halal de asa judecata…Nici o para chioara nu dau pe ea! cautati pisica neagra intr-o odaie intunecoasa, mai ales ca ea (pisica neagra) nu este acolo…

 19. Dorin

  pentru Bluk – parerea mea este ca si de-acu ininte va fi bine,deoarece Sleahtitchii (prodecan sau prorector ULIM) e la PLDM, deputat in Prlament.
  Pentru absolventa – Pirlog a absolvit facultatea nu a finisat-o. au finisat-o(cladirea,ULIM,constructorii). Pirlog – mare ministru,mare jurist si specialist? Prin ce s-a remarcat? Cum zice rusul – “ni riba,ni miaso”. Sint asolventi destoinici,destepti, specialisti ai fac. de drept ULIM. Numai nu Pirlog.

 20. alex

  Depinde cine invata, prostul iese prost de acolo, desteptul face carte… Sunt multe nume care au absolvit ULIM-ul… Problema era pusa de comunsiti strict, dar ULIM e privata si fiind acreditata, licentiata admite la studii dupa regulile si nurmele de admitere generala … fie din Romania , fie din alta tara… dar ai nostri in Romania cum invata?
  cu permisul ministerului nostru??
  si apoi o Institutie legala… Ce vina poarta acei studenti , absolventi? Mai ales ca cu Ro,mania noi avem Acord biletaral de recunoastere reciproca a actelor juridice…

 21. alex

  p.s. da de acord ca Galben e… dar e vorba de un corp de profesori, de o universitate intreaga

 22. Victor Mosneag

  p/u Castro- Sincer, nu am prea inteles ce ai vrut sa spui. Fii te rog mai clar in exprimare. Nu inteleg ce are puterea de acum, cu acest articol. Sa ma informez din mai multe surse? Ce te facer sa cred ca nu am facut asta? Ori tu ai vrut ca articolul sa aiba 30 mii semne? Daca ai sa-mi reprosezi ceva, fii clar, si argumenteza…
  P/u Alex-Nici ce ai vrut sa spui tu nu prea am inteles. Ce e cu postul lui Mihai Balan?

 23. gheorghe

  Nu este corect ca jurnalistul scrie despre studentii romani de la ULIM. Ar fi mai potrivit sa se scrie despre studentii din Romania la ULIM. Sund doar studenti romani din Basarabia la aceasta universiatate, studenti romani din Ucraina etc. E un detaliu, dar care releva intradevar diletantismul jurnalistului…

 24. castro

  pentru Mosneag: Domnu,

  Romania a aderat la UE in 2007. Pana atunci comunistii au elaborat un regulament despre admiterea studentilor straini la studii in RM. Toti cetatenii non-UE erau obligati sa prezinte acte suplimentare. gen certificat bancar despre suficienti bani in cont, alte documente probatoare… Dupa 2007 cetatenii romani NU mai pot fi pusi in aceeasi oala cu cei din Africa, de exemplu. Totusi, birocratii de la ME se conduc de acest regulament stupid, depasit de timp. In astfel de situatii orice lege nationala daca este in contradictie cu cele internationale, primordiala este norma internationala. Concluzie: Ministerul educatiei din RM nu vrea sa lucreze asa cum trebuie, prefera sa se ingloade in regulamnete interne. Cu ce sunt vinovati cetatenii din Romania in fata incompetentei birocratilor din RM? Domnu Mosneag, ar fi bine sa va documentati nu doar pe coridoarele ULIM, si nu doar la telefoane adrestae fostilor viceministri si actualilor sefi de directii…A propos, stiati ca ambii copii ai lui Bujor au studiat la ULIM GRATIS? Si mai multi fii si fiice de deputati, inalti functionari etc. Deci, nu si-au dat odraslele la institutii publice…Unde dai si unde crapa!

 25. Victor Mosneag

  p/U CASTRO

  cE LEGATURA AU TOATE CELE RELATATE DE TINE CU ACEST SUBIECT??? dA, POATE AU, DAR IMPORTANT E FAPTUL CA ULIM, PENTRU A ADMITE STUDENTI ROMANI, PARDON, DIN rOMANIA, SAU DIN ALTA TARA, TREBUIE SA PREZINTE UNELE ACTE, IN AFARA DE certificat bancar despre suficienti bani in cont,SAU alte documente probatoare…,
  Altfel, in ce baza ME sa legalizeze sau echivaleze diplomele, daca nu au nici o proba ca acei studenti au frecventat orele si examenele??? E absurd…

  Si este HOTARAREA DE GUVERN NR nr. 746 din 21 iunie 2003, care vrem nu vrem, ea exista…

 26. Victor Mosneag

  dA, si inca ceva…
  Eu nu am nimic cu cei de la ULIM. Si chiar de situatia este asa cum o relatezi tu, tot ramane o problema, pentru ca nici ME din Ro si nici cel din MD nu recunoaste aceste diplome…Asta de fapt e problema…

  Legile emise de Parlamentul European pot fi mai importante doar decat legile parlametului tarilor membre UE…

 27. absolventa

  Pt Dorin, Multumesc pentru remarca. Cat priveste fostul Ministru Parlog sunt de acord cu tine. Am mentionat de fapt numele lui ca sa scot in evidenta ca absolventii ULIMului sunt foarte pestriti si nu au acelasi calibru. Asta releva paradoxul universitatilor din Moldova. Ori in Statele Unite nici o institutie nu se simte obligata sa iti acorde diploma de studii superioare numai pt ca ai platit contractul si asta implica promovarea anului…

 28. castro

  Pentru Mosneag:
  Tinere, te-ai bagat intr-o tema care te depaseste! Ai idee despre ceea ce inseamna recunoasterea diplomelor? Ai idee ca ULIM a fost re-evaluata institutional si a obtinut cel mai mare punctaj pe republica? Ai idee de faptul ca o universitate acreditata la nivel national nu trebuie sa intampine probleme de acest gen? Ai idee de faptul ca inmatricularea studentilor straini in tarile civilizate NU SE FACE cu acordul ministerului de resort ci tine de autonomia universitara? Etc…etc…

 29. castro

  De under ai luat XYZ aceasta?
  Cum nu sunt? Sunt recunoscute nu doar in UE, ci si in SUA, Canada fara problemeet.etc….
  Diletantismul e boala ziaristilor NEPREGATITI profesional…

 30. Victor Mosneag

  M-o fi depasind, daca spui tu, dar tine cont de faptul ca noi traim in intr-o tara, in care exista legi, care trebuie respectate…bune, rele, ele trebuie respectate. In acest caz, acea hotarare de guvern.
  De ce studentii romani de la celelalte universitati n-au probleme???De ce celelalte universitati nu se tem sa colaboreze cu Ministerul Educatiei???
  Si, sunt sigur ca ai legatura cu ulim-ul, de ce atunci cand am fost acolo nimeni nu a dorit sa vorbeasca si sa-si expuna punctul de vedere???

 31. castro

  timp pierdut cu tine…la alte institutii nu sunt practic studenti romani….ramai cu opinia ta neprofesionista!

  • XYZ

   Castro, parca ai fi Dumnezeu. Iti asumi niste drepturi pe care un om corect, dotat cu bun simt, nu si le-ar asuma. Cine iti permite sa dai note profesionismului unor persoane pe care nu le cunosti?

 32. Victor Mosneag

  Intre practic si teoretic este diferenta. Ce conteaza numarul ???poate sa fie doar un student, dar diploma sa e recunoscuta, a celora de la ulim nu…
  Sanatate…

 33. rodica

  Stimati cetateni, ce atata invarteala in jurul cozii vacii?
  Cine nu cunoaste faptul,ca studentii din Romania de la UlIM, sectia fara frecventa, in marea majoritate erau si sint de varsta medie, care aveau,au nevoie de master, unii chiar si doctorat, pentru, ca la pensionare sa-si decshida birouri de notar, avocat…sau sa avanseze in grad, post, altii pur si simplu din orgoliu. Erau si se inmatriculaeaza lucratori de politie de la comisari si pana la pasarele in grad mai mici, precum si diferiti functionari de prin primarii si alte asezaminte de stat, care drept multumire, le facilitezaa astora de la ULIM -ba cetatenie, vre-o plasare a rudelor pe la asezaminte de studii in Ro,ba un prezent bunisor, ba un lot de pamant, ba un bisness, ba o casuta-viluta pe la poale de munte, nu mai zic de concediile organizate pentru profii din Chisinau si familioanele lor in Romania, de la Constanta prin Vatra Dornei pina la Tirgu Jiu.Astea de la ULIM , la rindul lor le asigura lucrarile de curs,examenele, diplomele, excursii, cazare mai eftina, chefuri s.a.m.d., plus, ca ULIM-ul mai si incaseaza sume frumusele. Nu prea cred, ca organele de stat vor reusi sa desfaca tot acest ghem corupt, caci daca, pina si Stepaniuc s-a facut doctor in stiinte la ULIM, despre ce vorbim? Moldova este o tara mica, mica, unde toti practic sint cumatri, nanasi, fini,colegi, vecini, rude , acum ne-am innemurit dupa interese si cu cei din Romania. Toti acesti “profesori” de la ULIM, in fond si de pe la alte institutii “au tras de urechi” o multime de actuali functionari, care fac legea in R.Moldova. Stiti,ca Molova are practic cel mai mare numar de doctori, doctori habilitati, profesori, chiar si academicieni din toata Europa, numai, ca atunci intreb: de ce cu un asa numar mare de” doctori nauci” traim intr-o societate debilizata si corupta complect! Acesti profesori se fac unul pe altul doctori si isi canta unul altuia diferambe! Am avut ocazia sai vad in diferite situatii, si sa fi vazut DVS cum abea de li se incalcea limba, dar nu uitau de .. sa traiti dm academician, dm profesor s.a.md. Este o picatura din realitatea mediului stiintific in Moldova…,In cazul dat astea de la ULIM le-au promis romanilor diplome, conveierul sa pornit si lucreaza, lucreaza… Cred, ca Galben ,care este cunoscut ca o persoana, care se pricepe foarte bine la mis-masuri, dar si cei care il inconjoara vor rezolva si chestia cu diplomele,a pus mana pe un cartier intreg in centrul Chisinaului, diplomele – un fleac….

 34. fost student

  |Author

  rodica, bravo romanilor ca s-au dumerit la varsta lor medie ca sa mai faca studii/capete diploma, ca ai nostri, moldoveni, pana la adanci batraneti se multzumesc cu 4 clase ca mai mult nu le trebu la coada vacii
  P.S. Stepaniuc nu s-a facut doctor la ULIM, ci la CNAA, la ulim doar a facut cercetari (doctorat), Comisia Nationala de Atestare si Acreditare (parca asa se descifreaza) este cea care aproba tezele.
  P.P.S. Nu uita de prezumtia de nevinovatie 😉

 35. rodica

  Bravo romanilor, ce? , ca sunt “baieti destepti” cu diplome de la ULIM,DACA ERAI MAI ATENT, TOCMAI DESPRE ASTA AM VRUT SA ZIC, CA NU FAC NICI UN FEL DE STUDII, DAR CONFORM INTELEGERII “BARTER” VOR DETINE SI DIPLOME! Dar, te-ai gandit,cata lume va sufere din cauza desteptaciunii lor,ai nostri nu sunt mai breji..ref ai nostri, moldoveni, nu te supara,dar la cati studenti avem pe m2, si cate “universitati si academii”, sory, nu ai dreptate. Apropo, nu am inaintat invinuiri nimanui, a fost un punct de vedere, oricum ramin de moda veche – diploma se munceste!

 36. Denis

  Probleme sunt. E evident. Dar nu numai la acest nivel. Si faptul ca exista auto-cenzura intre functionari si ne-solidarizare colectiva intre studenti, doar da un plus de longivitate acestor probleme. Daca apar atacuri dure nejustificate la adresa jurnalistilor din afara care vorbesc de ULIM, ce sa zic de jurnalistii din interior, eu personal fiind unul dintre ei? Judecati problema si atacti persoanele doar cu dovezi (ma refer la comentatori)!

  O parere a unui jurnalist din interior o gasiti aici:
  http://artificii.wordpress.com/2010/03/16/toate-drumurile-duc-la-ulim/

 37. Esand

  cred ca e o comanda de a se rafui cu Galben,din propriile date pot spune ca institutia e la nivel si cuiva nui place ca acolo merg lucrurile bine ce ar fi dac ar da in cap si lui Galben ,cred ca acestai comanda venita de la cei ce vor sal ingenuncheze pe Rector Sa va fie rusine catati potlogari in alta parte

 38. eu

  mitru
  17/03/2010 la 09:10

  si, daca le scot, ce maine sa-mi iau bagajele si sa plec? Se cumpara examene, profii folosesc lucrarile studentilor in doctoratele lor, se inmatriculeaza fara bani si “diferite odrasle”, studentii straini pentru note si evident pentru diplome isi invita profii in concediu, vezi mai ales Israelul, dar nu se dau in laturi si de alte tari mai musulmane. In ce priveste “prietenia cu fratii din Romania”, aici e, ca in caravela lui Lenuta. La sigur s-ar deschide mult mai multe carti , daca am avea convingerea ca in R.Moldova se mai poate de pus la punkt ceva! Dar asa sintem siguri ca Galben si asociatii vor rezolva aceasta chestie – apa trece, pietrele ramin , sau cum zice un doctor, apropo care este responsabil de acesti studenti din Romania – sobaki laiut, caravan idet..

 39. kolea

  Fiind ingrijorati de soarta noastra ne adresam catre reporterul ziarului de garda Victor Mosneag cu rugamintea de a ne onora prezenta sa si o posibila interviere in perioada de 31 aprilie si 1 mai 2010 cind o grupa de studenti ai ULIM -ului o sa ne aflam in sejur la Chisinau la asa numita sesiune de examinare.Va rugam sa fiti prezenti la asa numitele probe de examen in stil “Galben” si ce fel de documente de examinare se perfecteaza notele carora se introduc in actul final juridic “anexa” la diploma de licenta emisa cu concursul factorilor de decizie din ministerul de resort.

 40. fost profesor la ULIM

  Am fost profesor la ULIM timp de 11 ani si am vazut cu ochii proprii cum si cat de mult a degradat. Actual pot sa va zic sigur ca ULIM e o fraiereala crasa nu doar pentru studenti. Salariul profesorului in mediu nu depaseste 60-80$. Acum ganditi-va despre ce calitate a studiilor poate fi vorba.

 41. Victor T.

  Sunt fost absolvent ulim. Departamentul Economie.
  Pot să zic cu certitudine că este cea mai bun universitate din MD. Condiție aeste simplă: trebuie de învățat. Apreciez foarte mult că nu trebuie să plătești mită la profesori pentru a trece examenele. Înveți – treci, nu înveți – mai repetă. Condiții și profesori buni sunt, deja depinde de student că in cap nu ii bagi cu deasila. Acei care nu au invatat la ulim să se abținp de la comentarii.
  Bravo ulim, Bravo Galben. Dacă vom avea perresoane ca Galben in structurile statului să știți că va fi ordine în țară.

 42. mariana

  este cineva care a terminat la Ulim tehnica farmaceutica si lucreaza in Romania ca farmacist?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *