Cum mor pruncii la Institutul Mamei şi Copilului

Trei medici de la Institutul Mamei şi Copilului (IMC) au fost condamnaţi joi, 13 august 2015, la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor pe un termen de probă de doi ani, fiind găsiţi vinovaţi de malpraxis. Condamnarea vine după ce, pe 26 octombrie 2011, primind o naştere, învinuiţii nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului şi, în urma inacţiunilor medicilor, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a nou-născutului, fapt ce a provocat invalidizarea ulterioară a acestuia. La începutul acestui an, copilul a decedat.

Un alt caz, la fel, tragic, a avut loc la IMC la începutul acestei luni. Părinţii copilului, născut pe 4 august şi decedat pe 5 august, spun că moartea micuţului lor, la doar 26 de ore de la naştere, s-ar fi întâmplat din vina medicilor, pe care-i acuză de neglijenţă. De cealaltă parte, medicii se apără, afirmând că, în acest caz, anomaliile pe care le avea copilul încă din burta mamei ar fi fost incompatibile cu viaţa.

Neglijenţa medicilor face victime

În octombrie 2011, Marcela Dulea urma să aducă pe lume cel de-al doilea copil în familia sa. După o sarcină care a decurs normal, Marcela spune că a fost internată pentru a naşte la IMC din Chişinău. Aici i s-ar fi administrat greşit, într-o proporţie prea mare, preparatul numit „Oxitocină”. „Ca uterul să se deschidă mai rapid, mi-au administrat oxitocină, doar că, doza fiind prea mare, uterul a început să se contracte haotic. Din cauza asta, dar şi a presiunilor medicilor pe burtă, capul fetiţei a fost, pur şi simplu, strivit. Când s-a născut, ea era deja în comă, avea doar bătăi slabe ale inimioarei”, povesteşte femeia. Ea mai spune că, deşi după naştere medicii îi preziceau ore numărate de viaţă, fetiţa a trăit aproape 3 ani şi 3 luni, timp în care părinţii au depus toate eforturile să o salveze. Din păcate, însă, nu au reuşit. La începutul acestui an, Bianca, fetiţa născută la 26 octombrie 2011, a decedat. „Mă simt o mamă curată, pentru că noi am luptat până la sfârşit şi am făcut totul ca să o salvăm. Bianca a trăit trei ani şi ceva, dar într-o stare foarte gravă. Ea nu se mişca, nu putea mânca. Primele 7 luni am stat doar în spital. După ce ne-am externat, medicii nici nu s-au mai interesat de soarta ei. Din contra, după o jumătate de an, când ne-am dus cu ea la investigaţii, medicii s-au mirat că fetiţa încă mai trăieşte”, spune, cu lacrimi în ochi, Marcela Dulea.

Un alt caz înregistrat la IMC, soldat cu decesul unui nou-născut, a avut loc pe 5 august, curent. Părinţii unui copil, care a murit la doar o zi de la naştere, acuză medicii că nu i-ar fi acordat mamei atenţia necesară şi că, în timpul naşterii, i-ar fi provocat copilului mai multe traume, din cauza cărora micuţul a decedat. „În timpul sarcinii, medicii spuneau că totul e bine. Chiar şi în ziua când s-a născut copilul au zis că totul e normal şi că, peste 3 zile, îi vor da copilul mamei. A doua zi, însă, ne-au spus că a murit. Cum aşa? Ei spun că o fi avut fracturi încă din burta mamei. Cum să aibă fracturi din burtă? Noi doar am trecut uziul (n.red., ultrasonografia) cu o zi înainte de a naşte? Cum copilul poate să se nască cu piciorul sau cu mâna ruptă sau cu traumatism la cap? Ei au apăsat pe burtă în timpul naşterii şi l-au fracturat. Avem rezultatele la toate controalele, dar nu le mai demonstrezi nimic”, declară Petru Lungu, tatăl copilului decedat.

Imediat după decesul copilului, am încercat să discutăm despre acest caz cu Ştefan Gaţcan, directorul IMC, dar angajata din anticamera directorului a spus că acesta este plecat şi nu ştie când va reveni. În schimb, Doru Dendiu, purtătorul de cuvânt al directorului, a spus că Ştefan Gaţcan a ordonat constituirea unei comisii care ar investiga cauzele morţii nou-născutului. „Deocamdată sunt cunoscute doar cauzele primare, urmează expertiza medico-legală”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al directorului IMC ne-a expediat următoarea precizare: „La 01.08.2015 Mariana L., 20 de ani, a fost internată pentru naştere la IMC. Naşterea a avut loc pe cale naturală la 04.08.2015, ora 5:10, greutatea 2.740. Diagnoza la naştere: sarcina 40–41 săptămâni, naşterea 1, prezentaţie pelviană (cu posteriorul înainte), malformaţii ale septului osteoarticular. Oligoaminos, asfixia nou-născutului. Copilul a fost resuscitat în sala de naştere şi transferat în secţia terapie intensivă, unde medicii neonatologi au stabilit diagnosticul de malformaţii osteoarticulare, asfixie obstetricală, retard de creştere a fătului şi sindrom de aspiraţie a lichidului amniotic. Decesul a survenit la 05.08.2015, ora 7:30, cu diagnosticul clinic final după cum urmează: malformaţii osteoarticulare, osteogeneză imperfectă, fracturi ale oaselor tubulare (antebraţ şi gambă dreaptă), fracturi claviculare consolidate. Asfixie obstetricală. Sepsis neonatal precoce (infecţie intrauterină) cu complicaţiile: sindrom doloric, tulburări metabolice, sindrom CID, şoc distributiv pe un fundal de retard de creştere a fătului”. „Cazul clinic urmează a fi discutat în comun cu medicii din sectorul primar, după finalizarea expertizei morfopatologice”, a mai precizat Dendiu.

532-fetita-imcMalpraxisul se pedepseşte

În paralel cu eforturile de a salva viaţa Biancăi, familia Dulea a încercat să-şi facă dreptate acţionând în judecată medicii care i-au distrus viaţa copilului lor. După 3 ani de cercetări şi expertize medico-legale, joi, 13 august 2015, trei medici de la IMC au fost condamnaţi la 2 ani de privaţiune de libertate, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de doi ani, în timp ce un al patrulea medic a fost găsit nevinovat, fiind achitat.

De asemenea, sentinţa pronunţată de judecătoarea Maria Ţurcan de la Judecătoria Botanica, îi privează pe cei trei condamnaţi de dreptul de a ocupa funcţia de medic sau alte funcţii în domeniul practicării medicinei pe o perioadă de 4 ani.

Potrivit celor constatate de procurori, cei doi medici ginecologi-obstetricieni, moaşa-şefă şi şefa de studii a Catedrei obstetrică şi ginecologie din cadrul IMC nu ar fi monitorizat corespunzător evoluţia travaliului, nu au depistat instalarea suferinţei acute fetale şi starea gravă a fătului şi au aplicat cu întârziere procedeele de resuscitare a nou-născutului. În urma inacţiunilor medicilor, a avut loc lezarea cerebrală definitivă a copilului nou-născut, care a suferit „asfixie obstetricală gravă”, ceea ce a cauzat invalidizarea ulterioară a acestuia.

Marcela Dulea, mama fetiţei decedate, consideră prea blânde pedepsele aplicate şi spune că va contesta decizia primei instanţe la Curtea de Apel. „Sper că următoarea instanţă îşi va schimba sentinţa şi va trage la răspundere şi medicul de gardă, achitat acum. Noi ce am avut de pierdut, am pierdut deja, aşa că vom merge până la sfârşit. Dacă va fi nevoie, vom ajunge şi la CtEDO, deoarece e un caz strigător la cer. S-a văzut clar că este o greşeală a medicilor, dar ei nu recunosc. Aş vrea foarte mult ca părinţii care au păţit la fel să nu se descurajeze, pentru că numai împreună, scoţând la iveală aceste cazuri, s-ar putea de evitat asemenea tragedii pe viitor”.

Spre deosebire de familia Dulea, Petru Lungu spune că nu va acţiona medicii în judecată, deoarece nu are încredere în justiţia de la noi. „Nu are rost să-i dăm în judecată. Nimeni nu le face nimic. Nu vreau să umblăm pe drumuri şi la urmă să ieşim tot noi vinovaţi. Nu se hotărăşte nimic. Ei au bani, au medicii lor, pun ce diagnostic vor. Nu le poţi demonstra nimic. Azi, în Moldova, se cumpără tot”.

Expertiză cu rezultate diferite

Marcela Dulea spune că nu a fost uşor să obţină în instanţă condamnarea celor care se fac vinovaţi de traumatizarea copilului său. Femeia susţine că medicii au încercat să se acopere unii pe alţii pentru a scăpa basma curată. „Prima expertiză a fost făcută de Ministerul Sănătăţii, care a constatat că nu a fost nicio neglijenţă din partea medicilor apoi, după ce am făcut mai multe demersuri, procurorul a cerut expertiza în România. Acolo au confirmat că, chiar şi după administrarea oxitocinei, tragedia putea fi evitată, dacă medicii monitorizau corect şi la timp travaliul şi, mai ales, dacă era chemată echipa de reanimare încă înainte de naşterea copilului, pentru a fi intubat şi reanimat la timp”, spune Marcela Dulea.

Întrebat cum se explică diferenţele dintre constatările expertizelor medico-legale efectuate la Chişinău şi Bucureşti, Roman Eremciuc, procuror adjunct la Procuratura Botanica, cea care a investigat dosarul celor patru medici acuzaţi de malpraxis, a precizat pentru Sănătate INFO că acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza relaţiilor de colegialitate şi solidaritate a medicilor legişti faţă de doctorii practicieni. „Anume din acest motiv am cerut să fie efectuată expertiza medico-legală internaţională, în România. Doar aşa putem stabili adevărul. Şi nu e primul caz. În ultimul timp, apelăm foarte des la expertize în străinătate. Mai întâi facem în ţară, după care apelăm la experţi internaţionali”.

O cu totul altă explicaţie are, însă, Valerii Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală. „În România sunt unele protocoale, la noi – altele. Legislaţia în străinătate e una, la noi – alta. Este, totuşi, o diferenţă între două state, fiecare cu legislaţia sa. Şi în asistenţa medicală sunt diferenţe, acolo poate se practică unele procedee care la noi nu sunt disponibile. Nu-i adevărat ce spun procurorii şi ce se vehiculează prin presă că noi încercăm să apărăm medicii practicieni. De altfel, expertiza medico-legală se efectuează ca ceva suplimentar la dosar, judecătorii decid să ţină sau nu cont de aceasta”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Iacob Tofan

  Continuarea meditațiilor publice

  Ceva mai recent. Unii parlamentari, și după părerea mea, chiar și din acei ce au inclus-o în lista Miniștrilor, n-au încredere în D-na Maia Sandu, care promovează obiectivismul, rezultatul fiind reapariția simțului OMENIEI și CUMSECĂDENIEI la generația viitoare. Consider, că această promovare susținută, cu care am felicitat-o personal, v-a duce la dezrădăcinarea incompetenței absolvenților de toate rangurile.
  Domnilor, oamenii mor din cauza gripei. Ca de obicei, vinovat e cadavrul.. Rușine!!!!
  Cauza: În anii ’90, anii prihvatizărilor masive, au fost distruse și furate întreprinderi întregi de Stat. Demnitarii de Stat nu fac nimic pentru a le pune în funcție, măcar la capacități minime. Lor le este bine, mersi, și așa. Lumea simplă n-are locuri de muncă și n-are salarii. Ce mai agonisesc cumva se cheltuie pentru necesitățile primordiale. Bani nu mai rămîn. Fără bani nu te poți prezenta la medicul, care așteaptă, ( cer scuze și mă închin pînă la Pămînt
  în fața medicilor ONEȘTI și, la fel și în fața demnitarilor ONEȘTI ), dar nici medicamente nu pot procura fără bani.
  Am muncit o viață, care nici o dată nu poți spune că e lungă. Mi-am amenajat un cabinet de fizică, care a servit drept exponat pentru toți directorii de școli din raionul Edineț. Domnilor, am muncit și noaptea, fără să cer adaos la salariu ca judecătorii, pentru a-mi face condiții de muncă la Stat, remunerată după cei mai mici indici.
  Domnilor și Doamnelor, participați la Adunările Naționale și susțineți oamenii deștepți și cu simțul omeniei. Eu nu-mi pot permite să plătesc drumul 200 de lei, fiindcă unica sursă de existență a mea este pensia, obținută conform Legii Discriminatorii de pensionare a RM după 43 de ani de muncă.
  Lămuresc, de ce Discriminatorie? Anumite categorii, cunoașteți care și procentele acordate lor la calcularea pensiei, obțin dreptul la pensie după 25 de ani de muncă și cu o contribuție de 75 % din salariu la calcularea pensiei, cînd majoritatea folosesc numai 27 %. Mulți indivizi din aceste categorii, folosesc experiența acumulată, nu pentru a favoriza societatea, a aplica experiența mai departe în munca, dar în dauna ei. Fiind asigurați cu o pensie bunișoară
  (comparativ cu a muritorilor de rind, după 40 și ceva de ani de muncă ), formează cartele criminale, deoarece, chiar dacă își pierd locul de muncă, au cu ce trăi mai bine decît mine și alții ca mine. Deci, Legea Discriminatorie de
  Pensionare a RM – ”instrument de producere” a criminalilor cu experiență.
  Dovadă: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, care, sigur că-s pensionari, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, ș. a. m. d. Frauda legiuitorilor, se multiplică.
  În Republica Moldova avem o mulțime de departamente și alte organizații, care consumă din bugetul Statului, însă nu rezolvă nimic.
  Exemplu: Departamentul de poliție de frontieră Edineț. Am avut necesitatea de o informație foarte simplă.
  N-am obținut nimic. Deci, eficiența – ZERO.
  M-am adresat cu sesizare pe acest domeniu, și alte domenii, la mult stimata Curte de Conturi a RM, însă la fel eficiența a fost egală cu ZERO. Consider, rezultatele auditelor Curții de Conturi a RM în Parlament și la guvern sînt plasate direct în lada de gunoi.
  Alt departament – CPDOM. Consider, acești oameni n-au înțeles pentru ce primesc salarii. Ei n-au înțeles, că au fost
  angajați pentru servicii poporului simplu, dar nu pentru protejarea Demnitarilor de Stat. Pentru popor trebuie un răspuns simplu și cu îndrumări. Ei pentru aceasta se adresează la CPDOM.
  Și aici la putere sînt HALTURA și CORUPȚIA. Dacă le promiteam ceva poate primeam alt răspuns. N-am așa obicei.
  De la cinci adresări am avut încă un asemenea răspuns. Restul – tăcere.
  Concluzii:
  Statul Republica Moldova trebuie să plătească dividende pentru condiții nocive cetățenilor, care riscă să mai trăiască în acest Stat. Din cauza tuturor situațiilor create de incompetența dominantă în RM, care a distrus economia țării, a fugărit jumătate din populația Moldovei peste hotare. Și mai continuă.
  Domnilor și Doamnelor guvernanți, dacă lipsesc alte metode de percepere, măcar din faptul, că la alegeri căpătați careva voturi, sesizați, că și muritorii de rînd ai Republicii tot sînt oameni, dar nu animale. De fapt, OAMENII cu simțul
  omeniei și cu animalele se comportă tot omenește.
  Este valabilă unica propunere: Domnilor Guvernanți, procedați OMENEȘTE și ve-ți fi considerați OAMENI. Consider, că RĂUL cel MARE îl reprezintă listele de partide, după care noi alegem demnitarii de Stat. Dacă măcar peste jumătate din Demnitarii de Stat vor fi pătrunși adînc de simțul OMENIEI și CUMSECĂDENIEI, poate atunci va fi ceva adevăr și ordine în ȚARĂ.
  Cei lipsiți de omenie activează complet sau parțial contra societății moldovenești.
  Omenia, Cumsecădenia, Simțul Omeniei, Simțul Datoriei, și ele au fost fugărite din Moldova.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești.
  La 29.07.2015 l-am privit la Publika TV pe D-l Victor Pușcaș, care a “fugit” de la caracterizarea activității Curții Constituționale, care s-a transformat într-un SRL- emițător de Hotărîri Anti-Constituționale. Păcat. Atitudine moldovenească.
  P. S. La data de 20.08.2015 s-au împlinit 150 de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

 2. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?
  24.08.2015

  Meditații publice, sau ripostă Demnitarilor de
  Stat, care au scuipat în toate cele fundamentale, sfinte și în sufletul
  fiecărui cetățean moldovean într-un mod sau altul

  Eu aşi vrea să vorbesc despre o pătură socială foarte umilită, batjocorită şi furată, care cu greu mai supraviețuiește în RM, și anume – pensionarii.
  Pensia lor în acest an a fost indexată cu o mare exactitate, mare scrupulozitate și anume cu 7,95%! Aceasta înseamnă, că la fiecare leu al pensiei se vor adăuga mai puțin de 8 bănuți, iar costul unui kW x oră de energie electrică va crește cu 1 leu. Situație și mai gravă cu gazul, iar prețul medicamentelor a crescut cu 75% ?
  Consider, că aceasta indexare e o MARE, MARE BĂTAIE DE JOC de pensionari, mai ales, de pensionarii – muritori de rînd și cei invalizi.
  Pe scurt pățania mea.
  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică, am fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de
  muncă de către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu. „Șutul” s-a petrecut conform punctului (1) litera c) al art. 301 al Codului Muncii al RM, discriminațional și foarte comfortabil pantru managerii corupți. Acest „Șut” m-a deprimat pentru tot restul vieții. Rezultatele proceselor judiciare m-au deprimat și mai mult. O viață am avut încredere în Justiție, am studiat legislația individual și am participat la concursuri. Martor mi-e D-l Victor Pușcaș, care mi-a strîns mîna la Televiziunea Moldovenească.
  Avînd încredere în Constituţia RM, ca Lege Fundamentală a Statului, am mers în toate instanțele de judecată fără avocat. Martori mi-s Judecătorii instanțelor, care m-au umilit, demonstrîndu-mi, că în secolul al 21-lea în Moldova, Constituţia este altceva. Ce-i aceea altceva las pe seama lor să spună.
  Actuala Justiție este sluga politicienilor și, prin urmare, umilește a cîta oară poporul simplu obijduit prin legile strîmbe, alcătuite tot de juriști. Domnilor Juriști, sesizați, că și poporul simplu contribuie la formarea salariilor D-voastră. Poate mai puțin, dar și aici e tot vina Legiuitorilor, care admit pentru unii salarii de sute de mii de lei iar alții nu ajung nici la
  zece mii, iar pensia abea dacă trece de o mie.
  Aliaţii guvernanților și altor incompetenți, Magistraţii Curţii Constituţionale, Judecătoriilor locale, de Apel regionale şi republicane au scuipat în prevederile Legii Fundamentale a Statului, Constituţia RM, apărînd minciuna spusă bîlbîit (e greu de spus minciuni în direct ) de Preşedintele Nicolae Timofte în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct”. Magistrații sînt foarte solidari. Chiar şi reprezentantul Moldovei la CEDO, Radu Panţîru a fost fidel și a apărat aceeaşi minciună, considerînd cu o ticăloșenie de grad superlativ, cererea mea la CEDO inadmisibilă. Meditînd, mi-am dat seama, că și aici încrederea mea în Legea Fundamentală a Statului mi-a jucat festa. Din cauza lipsei avocatului D-l Radu Panțăru și-a permis această ticăloșenie. Probabil, D-l Radu Panţîru va primi de la Preşedintele Nicolae Timofte o medalie ”Pentru luptă înverșunată contra condamnării Moldovei la CEDO”. Cred, că mai are medalii.
  Eduard Baghirov, Gheorghe Papuc, Ion Perju și altele – reprezintă crime grave ale Justiției moldovenești în secolul al 21-lea.
  Autosesizarea – acțiune inexistentă în activitatea organelor de Stat ale RM.
  Exemplu: Magistraţii Curţii Constituţionale trebuie să fie străjeri la corectitudinea legilor adoptate în Parlament, însă ei așteaptă să fie sesizați după anumit calapod. Magistraţii Curţii Constituţionale nu s-au autosesizat la modificarea neconstituţională şi discriminatorie a Codului Muncii RM, făcută de Parlament în vara anului 2012, la propunerea D-lui Mihai Șleahtițchi. Sesizarea pe acest alineat, după forma cerută, ( la a mea, care nu era după forma cerută, nici o reacție ) a fost înaintată de deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012. Aceasta, sesizarea, a fost „clocită” la CC aproape nouă luni, și din această „cloceală” a ieşit hotărîrea neconstituțională și irevocabilă din 23 aprilie 2013 (a apărut înainte de 9 luni și deaceea nu-i normală), care apără aceeași minciună.
  Despre autosesizare, oare mai poate fi vorba?
  Continuarea urmează

 3. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  24.08.2015

  Rezumat mai conchis la meditațiile publice

  Domnilor și Doamnelor, Demnitari de Stat!
  Domnilor și Doamnelor, Stimații mei concetățeni!
  La începutul anului 2015 ( nu la jumătate sau la final de an), în rezultatul furtului miliardului din Bănci, leul s-a devalorizat cam cu 100%, iar prețul medicamentelor a crescut cu 75%.
  De ce în această situație pensia a fost indexată NUMAI cu 7,95%?
  De ce și-a permis fostul Ministru al Educației D-l Mihail Șleahtițchi să facă o inițiativă legislativă Anti-Constituțională (mă refer la concedierea pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare, chiar dacă starea sănătății le mai permite de a munci) ? Această inițiativă este foarte comodă managerilor corupți. Constituția doar n-a fost modificată.
  De ce Parlamentul RM, care este un organ legislativ Suprem, a acceptat așa o crimă legislativă Anti-Constituțională?
  De ce și-a permis Președintele Nicolae Timofte să pronunțe în fața întregii țări, în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” de la 1 octombrie 2012, la o întrebare legislativă foarte simplă un răspuns pe nota unu, chiar dacă a fost bîlbîit (întrebarea se referea la legimitatea concedierii pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare)?
  De ce Curtea Constituțională, după ce sesizarea deputatului Sergiu Sîrbu (mă refer la aceeași concediere a pedagogilor la atingerea vîrstei de pensionare ) a fost „clocită” aproape nouă luni, a admis Hotărîrea Anti-Constituțională din 23 aprilie 2013 ?
  De ce nu se efectuiază modificări în Legea Discriminatorie de Pensionare, care servește drept mijloc de producere
  a criminalilor bine instruiți și care se pricep la comiterea crimelor din orice domeniu vital ?
  De ce nu se efectuiază modificări în Legea despre Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 2-3 mii de lei lunar?
  De ce Demnitarii de Stat primesc Îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie iar poporul simplu n-are acest drept ?
  De ce cetățenii de rînd sînt trimiși chiar și după 50 de ani de muncă cu un “Șut în fund” la o pensie mizerabilă, iar Demnitarii de Stat – cu o pensie admisibilă, și în plus, cu o îndemnizație de sute de mii de lei pentru anii munciți, chiar și după ce au fost prinși cu luare de mită?
  De ce Domnul Radu Panțîru, reprezentantul Moldovei la CEDO, atît de ticălos a respins cererea înaintată de mine. Consider, medalia-i va fi acordată.
  De ce Departamentele formate în RM fac foarte multă HALTURĂ?
  De ce documentele eliberate de anumite departamente au termene de valabilitate nejustificate? ( exemplu: Î. S. “CADASTRU” ).
  De ce, prezentînd ultima chitanță de plată a impozitului pe imobil am fost obligat să plec la Primărie, să primesc o Adeverință, pe care s-o prezint la Inspectoratul Fiscal, care-mi va elibera o altă Adeverință, care în final, să fie bună de cusut într-in dosar.
  De ce Demnitarii de Stat emit Decizii, Hotărîri și Legi strîmbe și nechibzuite?
  De ce nu este considerat Criminal de Stat sponsorul lui Ilan Shor, care este patriot al altui Stat, și i-a deschis calea spre mai mari posibilități de evadare, iar recent l-au asigurat și cu imunitate ? Mă refer la liderul Ravnopraviei și ceilalți.
  De ce Demnitarii de Stat, care au știut despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut, adică, de ce hoții de bănci sînt protejați ?
  De ce sînt protejate, chiar și ideile incompetente a unor Demnitari de Stat ?
  De ce sînt protejați separatiștii din Tiraspol și cei din țară?
  De ce POPORUL SIMPLU este protejat numai în ZIUA VOTĂRII ?
  După fiecare Hotărîre Judecătorească, cu argumentele corespunzătoare, au fost informați: Guvernul, Parlamentul, Președintele, Ministerul Justiției, CSM, Procuraturele, CPDOM, Sindicatele și alte instanțe. însă reacțiile lor de tipul “spălare pe mîini” au fost după al 11-lea sau al 16-lea apel. Culmea a făcut-o Radu Panțîru, considerînd cererea mea la CEDO inadmisibilă, fiindcă n-au fost îndeplinite condițiile prevăzute de art. art. 34 și 35 din Convenție. AIUREALĂ!!!
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptbile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ. Termenele de intrare în vigoare prelungesc Discriminarea poporului simplu, care foarte greu este sesizată de Demnitari. Cel mai sensibili Demnitarii noștri au fost la Discriminarea gay-lor, care, în viziunea mea sînt niște criminali sau rătăciți în Științele Naturii. Sfînta Natură, printre vietăți are două genuri, masculin și femenin. Restul –aberații proaste.
  Punctele de recepție a metalului uzat funcționează după parodia D-lui Gheorghe Urschi cu sticlele: asta nu intră în standard, asta iese din standard, și în rezultat tot la el rămîne. Documentație la mînă – zero. Amăgeală ca în codru.
  De ce? De ce? De ce? Primii din acest material, nu răspund.
  Ei au alte ocupații. Și deaceea au ajuns la gradul superlativ al incompetenței, insuportabilității, incredibilității și ineficienței.
  Aceasta se întîmplă din cauza că:
  Demnitarii de Stat ne consideră pe noi “GUNOAIE”, sau altceva din această categorie.
  Haltura mîrșavă guvernează Republica Moldova timp de 24 de ani, ceea ce a dus la un mare haos, iresponsabilitate, dezorganizare, distrugere totală și promovarea incompetenței și tîlhăriei.
  HALTURA, CORUPȚIA, LIPSA OMENIEI ș. a. m. d. sînt GROPARII Republicii Moldova!!!!!!!
  Demnitarii de Stat ne-au creat această mocirlă, implementîndu-și interesele lor personale și de partid.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești. Justiție de buzunar.
  La 29.07.2015 l-am privit la Publika TV pe D-l Victor Pușcaș, care a “fugit” de la analiza activității Curții Constituționale, care s-a transformat într-un SRL – emițător de Hotărîri Anti-Constituționale. Păcat. Indiferență moldovenească.
  P. S. La data de 20.08.2015 s-au împlinit 150 de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite
  site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea
  și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În numele tuturor Cetățenilor Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte, foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un Exemplu Major pentru Demnitarii Moldoveni în numele Poporului Statului D-vostră.

 4. Iacob Tofan

  24.08.2015

  Referitor la incapacitatea Statului de achitare a pensiilor

  На днях министр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан в интервью газете Timpul заявила, что сейчас обсуждается предложение, согласно которому молдавские пенсионеры должны будут выбирать: либо работа, либо пенсия.
  12 июня 2015 Ксения Флоря

  Ca de obicei, numai nu cum e mai reușit și mai echitabil.
  Această propunere e de tipul de a turna din gol în pustiu sau invers.
  La celelalte prevederi n-am sugestii. Sînt relativ bune.
  Cea mai relevantă, mai echitabilă rezolvare o găsiți în rîndurile următoare.
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptabile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ.
  Prin Legea Nr. 56 din 09.06.2011, privind modificarea şi completarea unor acte legislative au fost operate modificări în stilul HALTURĂ în Legea Discriminatorie de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998.
  Ar fi fost mult mai OMENEȘTE, mai democratic, ca din acea Lege de exclus complet privilegierea cuiva în privința pensionării și de unificat procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii. Toți sîntem egali.
  Aplicarea Legii Discriminatorii de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998, guvernînd defectuos în ultimii 24 de ani, fugărind jumătate din populația autohtonă peste hotarele țării, guvernarea a contribuit la atingerea situației critice,
  cînd la un pensionar revin 1,2 lucrători.
  Excluzînd privilegierea în privința pensionării și unificînd procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii, Parlamentul ar apropia RM de noțiunea de Stat de Drept. Spun ar apropia, deoarece Adevărul și Dreptatea sînt
  “încătușate” de către Magistrații corupți ai Statului.
  La emiterea deciziilor Magistrații se inspiră nu din prevederile Constituției RM, dar din interesele lor personale sau de partid.
  Achitarea pensiei categoriilor privilegiate sînt suportate după cum urmează: 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor privilegiate reprezintă circa 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor neprivilegiate reprezintă circa 27% din salariul lunar.
  Oare, ajungînd la vîrsta de pensionare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu se micșorează de patru ori? NU !
  Oare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu e mai mică de 3 ori decît Valoarea și Demnitatea juriștilor? NU !
  Așa au hotărît legiuitorii, adică juriștii, parlamentarii și alți demnitari de Stat, pielea de pe obrajii cărora e mai groasă decît a oricărui animal de pe Pămînt.
  Avem în față dubla discriminare la gradul superlativ a cetățeanului simplu: la vîrstă de pensionare și la procentul salariului la calcularea pensiei. Este OMENEASCĂ așa o situație ? Se înțelege că NU.
  Cel mai sensibili Demnitarii noștri au fost la Discriminarea gay-lor, care, în viziunea mea sînt niște criminali sau rătăciți în Științele Naturii. Sfînta Natură, printre vietăți are doar două genuri, masculin și femenin. Restul –aberații proaste.
  Excluderea categoriilor privilegiate în privința pensionării, ar provoca nemulțumirea acestor categorii, însă toți sînt inteligenți și trebuie să înțeleagă, că cu toții sîntem oameni și trebuie să avem aceleași drepturi.
  Adăugînd cele 50% – de la bugetul de stat și cele 50% – de la bugetul asigurărilor sociale de stat, folosite pentru viitorii criminali la pensia celor legitim pensionați, ar permite ameliorarea situației mizerabile a oamenilor în etate, care au contribuit substanțial la prosperarea Republicii Moldova, iar guvernnții ultimilor 24 de ani au distrus și au furat totul ceea ce au vrut, chiar și bonurile patrimoniale ale cetățenilor.
  Din cauza pensiei mizerabile, bătrînii evită moartea din cauza foamei prin abandonarea procurării medicamentelor pentru sănătate. Rezultatul: Mor chiar și din cauza gripei.
  Prin excluderea completă a privilegiilor în privința pensionării s-ar mai rezolva încă o problemă arzătoare pentru Republica Moldova.
  După cum se știe, mulți indivizi din categoriile privilegiate, fiind asigurați cu o pensie bunișoară, nu prea regretă în cazul pierderii locului de muncă și se aventuriază la săvîrșirea faptelor criminale. Experiența este prezentă.
  Exemple: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, care-s săvîrșite de pensionarii privilegiați, ș. a. m. d. Sacul cu bani, căzut din automobil, e tot din domeniul pensionarilor privilegiați. Nicolae Vicol – încă un fugar condamnat.
  Frauda legiuitorilor se multiplică.
  Parlamentul și întregul corp al Guvernării au săvîrșit, săvîrșesc și continuă să săvîrșească încă o crimă, discriminînd cetățenii simpli, întreținînd cu suprapensii ( comparativ cu pensia cetățenilor simpli ) a unei “armate” de “pensionari”
  relativ tineri și sănătoși, capabili la fapte criminale.
  Domnilor și Doamnelor, Stimații mei concetățeni!
  Vom scăpa de corupție ? Nu.

  Corupția e susținută și propagată de către demnitarii de Stat prin exemplele lor personale.
  Vom scăpa de criminalitate ? Nu.
  Criminalitatea este popularizată de către demnitarii de Stat prin exemplele lor personale.
  Guvernarea criminală, nu modifică Legea Discriminatorie de Pensionare, nu ameliorează discrepanța nivelelor de
  salarizare, nu face nimic pentru întoarcerea miliardului furat, susține discriminarea poporului simplu, permite Halturei să “domnească” în toate departamentele.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești. Justiție de buzunar.
  P. S. La data de 20.08.2015 s-au împlinit 150 de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În numele tuturor Cetățenilor Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte, foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un Exemplu Major pentru Demnitarii Moldoveni în numele Poporului Statului D-vostră.

 5. Buna ziua am o istorie in care cind imi aduc amente incep sa pling in anul 17 07 2015am nascut un baetil de 8luni si a fost in veata pana pe 31 07 2015 am nascut in or.Balţi seara copilul a doua zi a fost transferat la chisinau in sectiea de premature eu eram in reanemare la balti temp de 5 zile la a 5 zi seara cind am sunat sa vad cum e copilul mea zis sa vin la chisinau ca copilul moare!!!am plecat la chisinau as atunci cind am ajuns copilul mea era ok!pe data de 28 pe la ora 11 mea zis ca voi incepe sami hranesc copilul cu sin pentru mine a fost cel mai bun mument dar peste o ora mai zis ca ea pus la copil plazma dupa aceea a incepot cel mai mare cusmar din veata mea copilul a cazut parca in coma a incepot sa se fara ochii rosii si cu singe nu mai mesca din manuti ,doar statea si eu nu aveam ce sai fac tot atunci seara e sa opret inima pe un menut,medicie la inturs la veata in acel momet me sa parut ca me sa opret veata pe loc ,a doua zi e sa inflat borta nu mai se ducea cu afara ,pe 30sa facut mai bine am crezut ca am trecut peste toate din pacat nu pe 31 noapte sa stens din veata copilasul meu me sa opret veata pe loc si am si acum acest moment in ochi cind copilul e mort si nu me la dat macar sal tin un menut ,pe 1 septembrie la dus in morga pe 2 me la dat acasa cind am ajuns la copil erau haenutile plene de singe ma intreb ce ea facut la copil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *