„Tratați sistemul care e deja la reanimare, căci nu doctorii l-au adus la așa hal, ci guvernările”

Postarea mea nu e despre declarațiile marelui doctor, și nici despre faptul că spitalele noastre ar fi perfecte și pacienții nu ar avea de suferit din urma lor. Și nici despre medicii care în ultimul timp sunt murdăriți permanent de cui nu-i este lene. Ci e despre „sesizări” și „autosesizări”. Ce Guvern, CNA și Procuratură sensibile și autosesizante avem! O mândrie, nu alta! De ce nu vă autosesizați la toate numele aduse în raportul Kroll? Căci acel miliard a lovit și în sistemul de sănătate. De ce nu vă autosesizați când ne indignăm că pe banii cerșiți de la UE pentru bugetul nostru șchiop se procură UAZ-icuri Sobol din Rusia pe motive idioatei, precum cel că pe drumurile noastre pot circula doar astea. Dar iată voi circulați cu BMW-uri și nu cu UAZ. Dar de ce nu vă autosesizați că nu avem drumuri bune până acum și să-i scuturați bine pe toți cei care au fost la guvernare și nu au făcut nimic de 26 de ani buni? Să vedeți cât de mult v-ar iubi poporul!

De ce nu mergeți cu controale la CNAM, care e organul responsabil de procurarea serviciilor și de plățile către spitale, și fiecare caz e expertizat, și chiar nu cred că ei, cu una cu două, acceptă tot ce bagă un spital, dar săriți iar asupra medicilor? Fiindcă e controlat de voi? De ce nu vă autosesizați pe urma rapoartelor Curții de Conturi, care spun clar cum se fraudează banul public în sistemul de sănătate? De ce nu vă autosesizați că Ministerul Sănătății bagă în ultimul timp niște reforme de îți îngheață mintea și personalul medical cu miile fuge din sistem încotro îi duc ochii? De ce nu vă autosesizați că în multe spitale, în afară de reparații, reparații și iar reparații, conducătorii cu carnete de partid nu știu să facă nimic altceva, iar sălile de reanimare în multe cazuri nici fluturași simpli de plastic pentru subclavă nu au? De ce nu vă autosesizați când de ani buni strigăm în gura mare că pleacă medicii pe un capăt? Că mor copiii mici cu sutele? Că nu există calitate în medicină? Că sistemul nostru de sănătate a ajuns slab de tot? Că finanțele sunt gestionate incorect? Că se fură din ele? Acum această declarație v-a trezit din somnul voinicesc? Nu cunoașteți ce se întâmplă? Dar cine, dacă nu guvernele, în orice țară, răspund de toate astea.

Ca cetățean al acestei țări vreau să văd că, la fiecare ședință de Guvern, începeți cu sistemul de sănătate și chemați responsabilii să vă răspundă la aceste DE CE-uri, dar nu trimiteți pe capul medicilor CNA și Procuraturi.

Aș mai avea tare multe de spus… Cât despre declarația ca atare, nu dau un ban pe ea (ceva tare putred e aici), atât timp cât e făcută de cineva care își câștigă pâinea din banii Edelweiss-lui, memoria unui tată foarte respectat de toți și face contribuții de 60 mii pentru un oarecare partid.

Să aveți sănătate multă, căci Moldova nu e țara care să v-o dea, mai degrabă să v-o ia… Și tratați sistemul care e deja la reanimare, căci nu doctorii l-au adus la așa hal, ci guvernările.

Da, și acum, d-le prim ministru, vă rog să vă autosesizați la postarea mea exact așa ca și la cea a pretinsului coleg și să începeți ședința următoare de Guvern cu ea, fiindcă ce spun eu e mult mai grav.

Ala NEMERENCO, expertă în politici de sănătate

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *