Iurie Sanduţa: Boxerii de la CCCEC

La sfârşitul lunii septembrie 2009, Sergiu Burduja, fost director al Centrului Anticoruţie, adus la conducere în Guvernul Greceanâi, a suportat criticile premierului Vlad Filat, când acesta a acuzat conducerea CCCEC de politizare excesivă şi de faptul că închide ochii la cele mai mari scheme de corupţie din Moldova. Atunci Burduja a recunoscut că premierul are dreptate şi, la scurt timp, a fost înlocuit cu “boxerul” Viorel Chetraru.

“Domnule prim-ministru! Aveţi în spate o echipă de băieţi care, dacă va trebui, va da la bot, la toată lumea”, a spus săptămâna trecută directorul CCCEC, Viorel Chetraru. Această declaraţie, făcută mai în glumă, mai în serios, a fost dezghiocată în presă, dar insuficient. Chetraru are statut de persoană oficială şi reprezintă o instituţie care ar trebui să rămână totuşi un CCCEC transparent şi nepolitizat, însă nu un “CCCEC – ştim pentru cine şi ce”, aşa cum se spune în textul imnului Centrului Anticoruţie.

Şi pentru că “boxerul” de la CCCEC, care dă la bot, îşi permite să facă asemenea declaraţii, îi amintim că, indiferent că se află la o nuntă sau e prezent la ziua premierului Vlad Filat, care l-a şi investit în funcţie, atât timp cât se află în sectorul public ar trebui să se abţină de la asemenea declaraţii. În acest sens, mai amintesc un vers din acelaşi imn, pe care el nu l-a înţeles. “Onestitatea este crezul nostru / Moralitatea este-al nostru imn: Uniţi în fapte şi în gând, / Trasăm dreptatea pe pământ”.

Recent, “mascaţii” de la Centrul Anticorupţie au percheziţionat sediile companiilor patronate de Oleg Voronin. În legătură cu aceasta şi cu declaraţia lui Chetraru, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a afirmat că actuala guvernare “vrea să sperie lumea, să bată botul la toţi”. Probabil că şi Voronin aştepta această afirmaţie făcută de Chetraru la Guvern. Astfel, la puţin timp de la percheziţiile angajaţilor CCCEC, Voronin scapă cu faţa curată şi nu se vede obligat să mai dea explicaţii despre banii fiului său.

Şi dacă fostul director al Centrului a fost demis pentru că CCCEC devenise o instituţie politizată, atunci nu îmi explic gestul lui Chetraru: “primiţi-le aşa roşii cum sunt”, s-a referit el la buchetul de flori pe care l-a oferit premierului cu ocazia zilei de naştere. Filat le-a primit, pentru că trandafiri de culoare verde nu există pe piaţă.

La aproape o săptămână de la declaraţia directorului CCCEC, Chetraru a fost chemat de Mişcarea “Democraţia Acasă” la un duel de box, la care el să îşi arate muşchii. Mai mult ca atât, i-au adus şi o pereche de mănuşi de box, doar să aibă curajul să dea… la bot. Potrivit unor instituţii media, de această dată, el a refuzat să dea la bot: “ne luăm la bătaie dacă rămânem în chiloţei, cât port uniforma, nu am voie”, a declarat Chetraru, purtând ochelari negri, probabil, de soare, pe ochi.

Iurie Sanduţa, 
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *