Principală  —  Pamflet   —   Muzeul „borsetcelor” la Parlament

Muzeul „borsetcelor” la Parlament

Biroul permanent al Parlamentului a luat o nouă decizie ce va îmbunătăți mult viața cetățenilor Republicii Moldova: va fi creat un muzeu al cadourilor primite de parlamentari. Deputații, consilierii și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului vor trebui să declare în termen de cinci zile cadourile simbolice pe care le primesc. Regulamentul prevede că vor fi acceptate doar cadourile care depășesc suma de 1000 de lei, ca să nu se facă aglomerație de sticle de whisky, cutii de Raffaello, gume de mestecat și pachete de țigări.

Momentan, se discută spațiul în care vor fi expuse bunurile, dar locația muzeului va fi decisă după un recensământ al cadourilor. Deocamdată, s-a făcut doar o listă primară de cadouri, și unele arată impresionant, dar și de ne-expus la muzeu.

Una dintre cele mai mari provocări sunt casele de lux. Unii legislatori, pentru a vota „corect” unele legi, au primit în dar imobile frumoase, cu mai multe etaje, în zone rezidențiale. Alții au primit apartamente spațioase. Cum să aduci casa omului la muzeu? Și nu e una, ci mai multe. Probabil, regulamentul muzeului va fi ajustat astfel încât deputații să nu fie stresați și să fie clar că nu va trebui să își aducă palatele la muzeu. Maximum ce li se va cere, o sesiune foto, în spiritul procurorei Elena Neaga, ce va fi expusă într-o galerie de imagini la muzeul sus-numit. Așa se şi va numi galeria foto – „Elena Neaga imobile style”. Deputații vor beneficia de sprijin din partea Parlamentului pentru a obține un fotograf profesionist, dar și un stilist, care le va pregăti garderoba ca să pozeze adecvat și expresiv în toate camerele castelurilor lor.

O altă provocare pentru noul muzeu sunt vehiculele. Unde să încarci sute de automobile scumpe? Cum să pui alături Bentley, Ferrari, Jaguare, Maybachuri într-un muzeu? Vă dați seama cum trebuie păzite? Dacă le fură cineva, cine va restitui paguba deputatului? Câtă pază din bani publici trebuie angajată ca să fie în siguranță aceste cadouri? Dar dacă vreun vizitator al muzeului zgârie o mașină? Cine o repară? Zgârietura pe Ferrari costă mai scump decât zgârietura, de aceleași dimensiuni, pe Moskvici. Pentru că au apărut prea multe chestiuni sensibile, s-a decis că nici mașinile de lux nu vor fi expuse în acest muzeu. Totuși, deputații vor fi rugați să se plimbe cu ele, din când în când, prin fața Parlamentului, ca oamenii să le vadă și să se simtă împliniți că transparența la Parlament funcționează. În muzeu va fi, de asemenea, o galerie foto de automobile luxoase ce va purta numele lui Valerian Mânzat. Alături va fi expusă și o galerie foto de yachturi, căci politicienii din R. Moldova nu pot nici măcar să-şi aducă yachturile la Chișinău, că e puțină apă pe Bâc. Cei care au primit cadouri sub formă de bărci și vapoare (că doar nimeni nu își poate cumpăra așa ceva pe un salariu de deputat) vor fi rugați să își facă sesiuni foto acolo unde se află acestea: la Odesa, la Geneva, la Amsterdam, la Veneția. Cu această ocazie, deputații cu yachturi vor primi și câte o deplasare plătită anume pentru realizarea fotoreportajelor.

Încă una din categoriile de cadouri ce nu pot fi adunate într-un muzeu sunt vacanțele. Cele mai exotice destinații, cele mai fine nisipuri, cele mai albastre mări, cele mai ionizate faleze, cele mai confortabile și exclusive hoteluri i-au găzduit pe politicienii moldoveni. Salariul unui deputat de rând nu poate permite așa ceva, dar cadourile le-au făcut tuturor viața mai frumoasă. Discuția cu privire la crearea unei galerii privind vacanțele a stârnit controverse. Deputații refuză să își expună vacanțele din câteva puncte de vedere. Unii în poze nu arată prea bine – ba au nasurile arse de soare, ba halatul de baie pătat de șampanie, ba caracatiţele din farfurie nu sunt aranjate frumos. Cum să expui așa ceva în muzeu? Deputații au cerut vacanțe noi, ca să pozeze muzeal. Coordonatorul muzeului le-a spus că noile vacanțe sunt posibile doar după votarea uninominalului, și chestiunea, deocamdată, a rămas suspendată pe un termen nedeterminat, dar nu mai târziu de sezonul estival 2017.

După diverse dezbateri, s-a decis că exponatul central al muzeului va fi „borsetka”. Aceasta nu este un cadou, aceasta este cel mai prolific generator de cadouri politice cunoscut vreodată, în vreo legislatură, în Parlamentul din R. Moldova. În preajma „borsetcii” vor fi expuse, în rame, toate cele 10 rapoarte Kroll (ramele vor fi expuse goale, iar rapoartele Kroll adăugate, pe măsura realizării, până în anul 2200).

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.