Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Târgul ONG-urilor a reunit peste…

Târgul ONG-urilor a reunit peste 40 de organizații neguvernamentale din întreaga țară

Târgul ONG-urilor a reunit peste 40 dintre cele mai active organizații neguvernamentale din diferite regiuni ale țării, care au informat publicul despre realizările lor și despre oportunitățile de voluntariat și de sprijinire prin mecanismul de desemnare procentuală 2%. Evenimentul a avut loc astăzi, 9 iunie, în „Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a marcat încheierea programului de granturi din cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Prezentă la ceremonia de inaugurare, președinta Comisiei parlamentare „Comisia protecție socială, sănătate și familie”, Valentina Buliga susține că organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova au demonstrat că au un rol constructiv și important în promovarea unei societăți democratice și moderne. „Procesul de dezvoltare și formare a organizațiilor neguvernamentale ca factori sociali încă nu este valorificat pe deplin, dar totodată constat că ONG-urile au un rol din ce în mai important în cadrul societății civile prin activitățile pe care le fac. Organizațiile neguvernamentale ne ajută să facem legătura dintre cetățean și stat, iar interesul autorităților publice locale este ca această relație să fie cât mai bună”, a declarat Buliga.

Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit a reiterat importanța participării civice, încurajând moldovenii să se implice în activități de voluntariat. „Acum 5 ani Guvernul SUA a inițiat programul Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova pentru a încuraja moldovenii să se implice mai mult în tot ce ține de îmbunătățirea țării. Grație eforturilor depuse ale organizațiilor prezente, Republica Moldova se bucură de progrese remarcabile în consolidarea sectorului nonprofit și identificarea participării publicului la activitățile civice, drep exemplu fiind desemnarea procentuală 2%, inițiată anul trecut. Peste 50 000 de moldoveni au direcționat bani în scopul unor cauze importante. Sper că parlamentul va continua să colaboreze cu ONG-urile în vederea îmbunătățirii mediului în care acestea să poată funcționa“ a spus James D.Pettit.

Directorul Departamentului Societate Civilă și Consolidare a Păcii din cadrul FHI 360, Michael Kott, a mulțumit ONG-urilor prezente pentru dedicația și aportul adus la dezvoltarea țării pe parcursul celor cinci ani de colaborare în cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS). Michael Kott a menționat și despre importanța și impactul programului MPSCS, enumerând câteva realizări, precum: promovarea Legii 2% care permite cetățenilor să aleagă organizația cărei să-i direcționeze 2% din impozitul pe venit, fortificarea capacităților a peste 500 de organizații și parteneri locali în reprezentarea mai eficientă a drepturilor și intereselor cetățenilor, inclusiv a vorbitorilor de limbă rusă din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, susținerea ONG-urilor și a autorităților în asigurarea durabilității financiare a organizațiilor societății civile.

La ceremonia oficială au luat parte și Directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ștefârță, Olesea Tabarcea, Directoarea Executivă a Clinicii Juridice Universitare din Bălți și Nicolai Loghin, Directorul Executiv al Centrului de Instruire și Consultanță Organizațională, care au prezentat rezultatele proiectelor implementate cu ajutorul FHI 360 și susținute financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID).

Vizitatorii târgului au putut participa la ateliere și master-class-uri, experimente sociale, expoziții de obiecte de artizanat confecționate de persoane cu nevoi speciale, demonstrații de acordare a primului ajutor și alte activități interactive. Artiștii din Moldova Aura, Cornelia și Marcel Ștefăneț, precum și formațiile “7KLASE” şi „Cuibul” au evoluat pe scenă cu un program special.