ONU recomandă Rusiei să ia măsuri în vederea prevenirii și combaterii torturii în regiunea transnistreană

La 10 august 2018, Comitetul ONU Împotriva Torturii a reflectat în observațiile sale finale, pe marginea celui de-al șaselea raport al Federației Ruse, constatările și recomandările Asociației Promo-LEX și a Organizației Mondiale Împotriva Torturii (OMCT).

Promo-LEX în parteneriat cu OMCT au prezentat în atenția experților Comitetului, Raportul privind asigurarea protecției dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană. În acest raport, a fost atrasă atenția asupra faptului că obligațiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura și alte relele tratamente este aplicată chiar și atunci când statele exercită indirect sau direct, de facto controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor.

Raportul a adus în atenția experților fapte care confirmă existența torturii și altor rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, existența impunității totale în privința acestor acte ilegale, lipsa unor mecanisme eficiente de apărare și monitorizare a drepturilor omului în regiune. Totodată, a fost atrasă atenția experților asupra obligațiunii extrateritoriale a Federației Ruse în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, deoarece exercită controlul efectiv asupra acestui teritoriu și a administrației de la Tiraspol.

Constatările și recomandările Promo-LEX și OMCT au fost luate în considerare de Comitet, care a confirmat obligația Federației Ruse în conformitate cu articolul 2 și 16 ale Convenției (CAT), în a preveni și a combate tortura și alte rele tratamente în regiunea transnistreană a Republicii Moldova asupra căreia exercită control efectiv.

În observațiile sale finale, Comitetul cheamă Federația Rusă, ca prin intermediul negocierilor în formatul 5+2, să încurajeze adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire și combatere a torturii și a altor rele tratamente, ținând cont de vacuumul legal din regiunea transnistreană.

Textul integral al observațiilor finale ale Comitetului ONU Împotriva Torturii, este disponibil aici.

Foto: gsinpmr.org

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *