Cum a fost la cea de-a 5 – a ediție Civic Fest

Timp de două zile, la Chişinău s-a desfăşurat festivalul societăţii civile – CIVIC FEST – care a adunat zeci de ONG-uri din toată ţara, proiecte de succes şi oameni activi care mişcă Moldova din loc. Anul acesta, organizaţiile au fost mult mai aproape de toţi cetăţenii  la Târgul ONG-urilor, unde au aflat cum pot să se implice în dezvoltarea socială şi economică a comunităţii lor.

Prima zi a festivalului CIVIC FEST s-a desfăşurat la Summit Events, unde au avut loc paneluri de discuţii cu cei mai activi reprezentanţi ai societăţii civile. Temele abordate au cuprins  Agenda 2030, Educaţie pentru dezvoltare durabilă, Femei active – comunităţi prospere, Proiecte civice care mişcă Moldova din loc, Tineri activi şi Participare civică în dezvoltarea comunităţilor.

Prezentă la deschiderea oficială, din 29 septembrie,  a festivalului Civic Fest, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în R.Moldova a declarat că Civic Fest este o platformă pentru ONG-uri, instituţii de stat, sectorul de afaceri şi sectorul diplomatic care se reunesc pentru a discuta, dar şi pentru a genera idei şi proiecte şi pentru a educa tânăra generaţie. Totodată, Sorin Mereacre a afirmat că prin intermediul Civic Fest se aduce la cunoştinţă publicului larg despre proiectele şi organizaţiile  societăţii civile, impactul şi contribuţia acestora la dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre.

În cea de-a doua zi a evenimentului, a avut loc Târgul ONG-urilor, unde zeci de organizaţii au participat cu proiectele şi produsele lor. Astfel, toţi vizitatorii centrului comercial au avut posibilitatea să cunoască ONG-urile de la noi din ţară şi să afle cum pot să se implice în anumite proiecte comunitare. Copiii care au vizitat Târgul ONG-urilor au participat la atelierele creative, unde, în acelaşi timp au fost informaţi despre drepturile lor, ajutorul în cazurile de violenţă domestică, linia verde de prevenire a suicidului, dar şi cum pot să ajute în cadrul campaniilor sociale pe ceilalţi copii. Adolescenţii şi tinerii prezenţi la Civic Fest au aflat mai multe despre programele de voluntariat ale organizaţiilor de tineret, dar au asistat şi la un atelier de participare civică şi leadership personal, susţinut de Doru Curoşu.

Programul artistic de la CIVIC FEST 2017 a fost unul cu totul deosebit, fiind susţinut de copii de la casele comunitare ale  organizaţiei Concordia, dar şi de copiii din ansamblul de dansuri şi cântece rome, veniţi din mai multe raioane ale ţării. La final, copiii de la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret au susţinut un recital inedit: cor, dansuri moderne, modă ecologică şi ansamblul folcoric.

Totodată, anul acesta Civic Fest s-a bucurat de o experienţă inedită – participarea a 20 ONG-uri la festivalul omolog din România – la Iaşi, Bucureşti şi Cluj.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    CIVIC FEST – care a adunat zeci de ONG-uri din toată ţara, proiecte de succes şi oameni activi care NU !!! mişcă Moldova din loc. Este o mare pacaleala cu ceste onzheuri , cari fac toti laolalta zhoku shi manevrele ologarhilor pentru ca de asta o fost facute, sa fure cu acte in regula de la omu sarac , pentru banditsi din guvernare cum e Dodon. Zhos cu el shi ku ei, nu le mai dati shansa sa ne fure pe fata, cu zimbet de compatimire …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *