Casele de schimb valutar din toată țară în vizorul Serviciului Fiscal de Stat

Pe parcursul zilelor de 1 și 2 noiembrie, curent, pe întreg teritoriul țării, Serviciul fiscal de Stat (SFS) a efectuat 24 verificări, dintre care 12 în Chișinău. În rezultat, au fost depistate 20 de abateri de la legislație, dintre care 8 cazuri ce au caracter fiscal (încălcări la disciplina mașinii de casă și control) și 12 cazuri contravenționale (încălcarea regulilor de efectuare  a plăţilor în numerar). Conform prevederilor legislației, pentru abaterile depistate, contribuabilii riscă sancțiuni fiscale în mărime de 40 mii lei (în toate cazurile) și sancțiuni contravenționale în mărime de 16 700 lei.

Serviciul fiscal de Stat a inițiat acțiuni de conformare și verificare a caselor de schimb valutar de pe întreg teritoriul țării. Acțiunile SFS rezultă din analiza informației disponibile din evidența operațiunilor de schimb valutar. Astfel, în cadrul monitorizării on-line a tranzacțiilor înregistrate de casele de schimb valutar prin aparatul de casă și control, SFS a stabilit că unele case de schimb valutar zilnic înregistrează un număr simbolic de tranzacții (în mediu 20-35 tranzacții, dintre care minimum 6 tranzacții sunt operațiuni de serviciu la introducerea soldurilor valutelor la începutul zilei și extragerea de numerar). Atât numărul redus de tranzacții înregistrate, cât și faptul că suma operațiunilor de vânzare a valutei adesea este mai mică decât suma operațiunilor de cumpărare a valutei, denotă neutilizarea mașinii de casă și control la efectuarea operațiunilor de schimb valutar (în special la vânzarea valutei).

În următoarele zile, SFS va continua verificările la casele de schimb valutar.

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moscalu

    ZDG sâmbătă doarme până după amiază! Și de ce nu? După o săptamână încordată de muncă. Pârțul Plahotniuc îndeobște sâmbăta nu iese de cât în saună, unde face planiorka de la Edelweis pentru lucrul pe săptămâna următoare. Mă rog, asta-s avantajele profesiei libere. Când vrei, atunci lucrezi. Când vrei, umbli la saună, numai să te țină buzunarul să ai cu cine face planiorkă. Nu-i așa moșulică Ciuleandra-ivancelgroaznic? Sau tu cu sauna ai terminat-o demult?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *