• Pamflet. Igor Dodon și generalii coronaviridelor

  Pamflet. Igor Dodon și generalii coronaviridelor
  de
  vizualizări
  22 martie 2020 | 10:12

  După ce s-au terminat alegerile la Hâncești, cu tot cu procedurile de împărțit butelii de gaze și alte forme de pomeni prin raion, după ce s-au împărțit pomelnicele prin biserici și s-a asigurat că slujbele religioase se fac la timp și cu multă lume care-l va pomeni, Igor Dodon a decis să ia măsuri în legătură cu răspândirea coronavirusului și propria securitate.

  Așadar, a telefonat la Academia de Științe, pentru a afla de ce anume este nevoie pentru cea mai bună protecție.

  — Alo, dom’ profesor, președintele vă deranjează. Ce-i cu acest virus? Cum de protejat?

  — Păi este un virus care aparține familiei Coronaviridelor, din ordinul Nidovirales, cu genom ARN de mari dimensiuni…

  — Ei, întrebam pentru mine, ce trebuie să fac pentru mine, nu pentru genom și ce mai e acolo!

  — Păi, cum să vă zic, ca să fie mai simplu, la modul general, securitatea dvs…

  — Da, corect, mulțumesc, avem nevoie de generali! Niște generali apropiați, care să se ocupe de securitate și de lupta cu armatele de viruși!

  În următoarele câteva ore Igor Dodon a fost foarte ocupat. A scris multe decrete de generare a generalilor. Biroul său chiar părea o mini-fabrică de creat generali.

  Primul pe listă a fost Victor Gaiciuc. De ce? Există o ordine și la fabrica de generali. Primii primesc decretul cu epoleți oamenii apropiați. Victor Gaiciuc e tatăl finilor lui Igor Dodon, deci merită un decret aparte. Devine general de divizie. De care divizie? Avem în Moldova vreo divizie? N-avem? Nu prea mai avem militari? Nu mai sunt tineri ca să-i înrolăm la armată? Păi, trebuie să începem cu ceva. Să-mi dau copiii la armată? Și elita PSRM să trimită copiii la armată? La armata asta moldovenească, săracă? Nu. Începem cu generalii, restul – data viitoare.

  Lista generalilor generați pe timp de carantină totală a continuat cu generalii Esaulenco și Gumeniuc de la SIS, generalul Flocea de la CNA. Dodon a examinat lista de generali și s-a gândit că ceva lipsește. „Bine, Gaiciuc are să mă apere de virușii care vin cu tancurile, cei de la SIS mă vor apăra de virușii secreți, generalul de la CNA mă va apăra de virusul corupției, adică vor apăra virusul corupției, să nu mi-l omoare cineva. Dar cred că mai am nevoie de câțiva generali: un general pentru vacanțe, un general pentru Bahamas, un general pentru fabrica de tușonkă”. E mult de scris. A lăsat câteva decrete abia începute și pentru zilele viitoare.

  Deocamdată i-a chemat pe primii la ceremonia de încoronare. Coronare? Nu, de convertire. Coronovertire? Nu, de generalizare. Gene-ralizare? Genomi?

  I-a chemat, i-a generalizat, i-a decretat, s-au îmbrățișat, și-au strâns mâinile, s-au bătut pe umeri, s-au mângâiat prietenește pe spate, au băut un pahar-două de șampanie, au degustat vișniovkă de la vila prezidențială, iar și-au strâns mâinile.

  Îl ardeau ochii de atâta strălucire de generali. Şi-a dus ambii pumnișori la ochi și s-a scărpinat îndelung. Globii ochilor, închiși, au început a genera cercuri, care aveau pe circumferință niște papile crețe.

  La un moment dat, a auzit un țipăt. Era Conștiința. Tocmai se trezise de la presiunea oculară. „Vai, după ce ai dat mâna cu toți, nu trebuia să te atingi de față, de ochi! Așa poți genera o infectare cu viruși!”

  Igor Dodon s-a apropiat de oglindă. Avea pleoapele roșii. Și genele negre. „Negre?! Dacă genele mele sunt negre, genofondul meu de generali de ce este roșu?”

  Marian Șura-Mura

  ! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

  Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Despre alegerile din Belarus: Proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forța a poliției și recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova

  Belarusul este cel mai fierbinte punct de pe harta Europei în ultimele 24 de ore. Asta după ce în capitala Minsk, dar și marile orașe ale țării au avut loc proteste fără precedent în istoria modernă a țării. Pe…
  Despre alegerile din Belarus: Proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forța a poliției și recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova

  CNN: Guvernul libanez ar urma să demisioneze luni, după protestele violente din ultimele zile

  Guvernul din Liban ar urma să demisioneze luni, susțin surse guvernamentale, citate de CNN. Decizia vine la mai puțin de o săptămână de la exploziile devastatoare din Beirut și ca urmare a protestelor violente.
  CNN: Guvernul libanez ar urma să demisioneze luni, după protestele violente din ultimele zile

  Răspunsurile celor din PAS, PSRM și PPDA la propunerea PDM de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară

  Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Platforma DA au acceptat propunerea Partidului Democrat de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară între cele 4 formațiun…
  Răspunsurile celor din PAS, PSRM și PPDA la propunerea PDM de a organiza o întâlnire pe platformă parlamentară

  ULTIMA ORĂ! 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din 1.048 de teste efectuate

  Alte 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, iar bilanțul total ajunge la 27 841 de cazuri de la începutul pandemiei. Din numărul total de cazuri,  2 sunt de impo…
  ULTIMA ORĂ! 181 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din 1.048 de teste efectuate

  Alegeri prezidenţiale în Belarus: UE condamnă reprimarea manifestaţiilor şi cere numărarea „exactă” a voturilor

  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat luni reprimarea manifestaţiilor din Belarus, cerând numărarea “exactă” a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale desfăşurate în…
  Alegeri prezidenţiale în Belarus: UE condamnă reprimarea manifestaţiilor şi cere numărarea „exactă” a voturilor

  Italia extinde carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele venite din România până la 7 septembrie

  Guvernul italian a decis să prelungească până la 7 septembrie măsura prin care persoanele venite din România sau Bulgaria au obligația de a sta 14 zile în izolare la domiciliu. Decretul a fost publicat pe 8 aug…
  Italia extinde carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele venite din România până la 7 septembrie