• De ce Moldova are mătreaţă?

  De ce Moldova are mătreaţă?
  de
  vizualizări
  10 aprilie 2016 | 10:46

  Departamentul de cercetare Circ în Tramvai a realizat un sondaj sociologic cu privire la efectele campaniilor politice şi ale mesajelor acestora asupra stării economice şi demografice a R. Moldova. Cercetătorii au ajuns la concluzia că sărăcia în care se adânceşte tot mai mult acest stat este cauzată de invocarea repetată, abuzivă şi agasantă a mesajului „Moldova fără…”.

  Ţineţi minte sloganul „Moldova fără comunişti”? Au trecut mai mult de 7 ani de când a tot fost perpetuat şi care a fost efectul? Moldova e plină de comunişti. Da, poate sunt mai puţini în Parlament, dar în capetele multor politicieni social-democraţi, socialişti, democraţi, liberal-democraţi, liberali chiar – trăieşte comunismul în cea mai înfloritoare formă. Şi la Guvern sunt multe capete de comunişti, şi prin conducerea raioanelor. Care a fost efectul acestei campanii lungi-prelungi cu titlul „Moldova fără comunişti?”. Astăzi, Moldova are comunişti, mai mulţi decât trebuie.

  Un alt slogan foarte răspândit a fost „Moldova fără sărăcie”. Panouri stradale, spoturi televizate, declaraţii la radio şi scandări la întrunirile publice. Cu ce s-a terminat? Moldova era cel mai sărac stat din Europa, iar acum a devenit statul sărăcit cu cea mai mare viteză, după furtul miliardului.

  Despre sloganul „Moldova fără corupţie” e şi ruşine să vorbim. Corupţia s-a extins în progresie aritmetică. Nu i se vede capătul. E multă, lungă, lată, umflată, colorată, bogată.

  A mai existat un slogan neoficial „Moldova fără preşedinte”. Era un slogan de jale, că uite, ani în şir, moldovenii nu reuşeau să aleagă un preşedinte. Şi care a fost efectul? A fost ales un preşedinte, dar mare parte a perioadei de mandat ne-am simţit de parcă nu am avut preşedinte. Şi acum, oricum, Moldova rămâne fără preşedinte.

  Mai nou, se scandează „Moldova fără oligarhi”, dar care-i efectul? Oligarhii prind la putrere, la curaj, poate nu-s prea mulţi, dar foarte viguroşi. Au concrescut într-o verticală a puterii şi nu-i mai scoţi. Efectul sloganului „Moldova fără oligarhi” e de fapt exact opusul, adică „Moldova fără oameni”.

  De câteva săptămâni, la TV a apărut o nouă reclamă: „Moldova fără mătreaţă”. Oameni buni, e o capcană! Este clar că de la o reclamă nu dispare mătreaţa, de la o reclamă la posturile TV ale unui oligarh, banii pentru publicitate se duc la oligarh. Iar oamenii cu ce rămân? Cu şi mai multă mătreaţă! De ce e interesat oligarhul ca oamenii să aibă mai multă mătreaţă? Pentru ca să fie ocupaţi, să nu-l întrerupă de la business. Aşa, de când la TV s-a declanşat campania „Moldova fără mătreaţă”, oamenii se tot scarpină în cap, îşi scutură pletele, îşi mai cumpără un şampon, îşi mai spală capul, iar se scarpină. Este evident că pe oameni îi mănâncă scăfârlia de gânduri şi griji, dar campania i-a manipulat şi i-a făcut să se gândească doar la mătreaţă.

  Cercetătorii au analizat şi slogane care nu conţin neapărat cuvântul „fără”, dar care totuna au efect invers. De exemplu, „Renaşte Moldova”. Sună frumos, dar cum arată? Arată muribundă. Deci muribundul nu mai renaşte aşa uşor, mai degrabă nu renaşte deloc, adică moare de tot.

  Cercetătorii au pus cap în cap efectele acestor campanii şi slogane şi au ajuns la concluzia că, în R. Moldova, acestea au efect neapărat invers. Aşa s-au aranjat constelaţiile sau câmpurile magnetice, dar orice energetică face ca efectele intenţiilor clasei poilitice să fie mereu pe dos.

  Concluzia este una. Să fie emisă o lege care ar interzice să mai fie utilizate slogane care încep cu „Moldova fără…”. Sloganele interzise categoric sunt: Moldova fără Plahotniuc, Moldova fără oligarhi, Moldova fără proşti, hoţi, fără mătreaţă, diaree, râie, câini turbaţi.

  În cazuri speciale se vor permite slogane care conţin expresia „Moldova fără” în următoarele contexte: Moldova fără transparenţă, Moldova fără democraţie, Moldova fără justiţie, Moldova fără Europa. Chiar dacă în urma acestor campanii nu vom avea mai multă transparenţă, democraţie, justiţie şi standarde europene, este cert că aceste slogane oricum vor reprezenta o realitate.

  Sursele Circ în Tramvai susţin că deputatul Constantin Ţuţu a lăsat „trinirovka” pe câteva zile şi elaborează un proiect de lege cu privire la sloganele „Moldova fără…”.

  Marian Şura-Mura
  ! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Lista medicamentelor potenţiale împotriva maladiei COVID-19 continuă să se reducă: după hidroxiclorochină, studiile clinice europene Solidarity şi Discovery au renunţat, de asemenea, la tratamentul lopinavir/ri…
  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  Încă un mesaj postat de premierul R. Moldova, Ion Chicu, luni, 6 iulie, pe pagina sa de Facebook. De această dată, Chicu se adresează deputaților. După trei tentative eșuate ale Parlamentului de la Chișinău de…
  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 7 iulie, într-o nouă ședință, iar pe agendă se numără 18 subiecte, printre care și examinarea cererii judecătorului Judecătoriei Chișinău,…
  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Un echipaj al Sectorului Poliției de Frontieră Stoianovca a participat luni, 6 iulie, alături de reprezentanții IGSU și cei din administrația publică locală la întărirea digului de protecție, aflat pe direcția…
  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Virusul SARS-Cov-2 ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci când condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Univ…
  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri

  India a depășit Rusia în ce privește numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a devenit a treia cea mai afectată țară la nivel global, după Brazilia și Statele Unite, relatează The Guardian. M…
  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri