Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   15 sugestii pentru viitoarea guvernare

15 sugestii pentru viitoarea guvernare

Noi, cetățenii de la sate, susținem organizarea alegerilor anticipate, dar, în opinia noastră, ar trebui ca:

  1. să alegem un Parlament din 61 de deputați, așa precum au votat cetățenii la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, când din totalul de 2 803 608 persoane înscrise în listele electorale, la vot au participat 39,78% dintre alegători, iar 744 529 au votat pentru la întrebarea: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?”, contra votând de trei ori mai puțini alegători.
  2. Imunitatea deputaților ar trebui anulată prin lege, la fel și a altor demnitari de stat. Dacă în Parlament vor fi alese persoane oneste, acestea nu vor avea nevoie de imunitate, dar dacă au avut dosare penale, aceștia nu ar trebui să ajungă în Legislativ.
  3. De reglementat prin lege, după criterii clare, numărul de partide care „au dreptul la viață”. Totodată, ar trebui reglementat și numărul membrilor de partid. Și finanțarea partidelor ar trebui să fie făcută strict din cotizațiile reale, achitate de membrii de partid. Comisia Electorală Centrală ar trebui să verifice fiecare membru în parte, din toate partidele , iar în cazul în care în vreo formațiune sunt identificate persoane cu dosare penale, aceasta ar trebui exclusă din lista participanților la scrutinele parlamentare sau prezidențiale.
  4. Persoanele care au comis infracțiunii sau tâlhării, având în trecut sau în prezent dosare penale, să nu fie admise în funcții administrative în stat.
  5. Despre limba de stat. Prin lege, a li se interzice deputaților să vorbească de la tribuna Parlamentului în altă limbă decât în limba de stat. Cei care nu cunosc limba de stat, să nu fie aleși nici în Parlament, nici în conducerea altor instituții. Totodată, ar trebui interzisă prin lege transmiterea canalelor rusești de televiziune, care nu sunt altceva decât niște surse propagandistice agresive în raport cu populația autohtonă.
  6. Procurorii și judecătorii care nu au adoptat hotărâri corecte, conforme legislației R. Moldova, statul fiind pedepsit de CtEDO, fiind obligat să achite din buget sume fabuloase, să restituie din bugetul lor personal banii cheltuiți de stat.
  7. Frontiera de stat a R. Moldova. De ce nu este protejată suficient de bine, astfel încât de aici pot evada suspecți alde Plahotniuc sau Șor? De ce niciun funcționar de la frontieră nu a fost cercetat pentru că a admis fuga celor doi? De ce lui Krasnoselski i se permite să aterizeze și să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău? R. Moldova a devenit un tărâm de tranzit pentru mai mulți infractori și nimeni nu poartă răspundere pentru asta.
  8. Salariile foarte mari ale unor demnitari de stat, care își păstrează banii în bănci străine, ar trebui revăzute, iar din acest cont să fie îmbunătățite condițiile de viață ale celor mai vulnerabile persoane din R. Moldova.
  9. Imobilele și sumele de bani, obținute pe căi necinstite, care nu pot fi justificate, ar trebui sechestrate și, respectiv, vărsate în bugetul de stat.
  10. R. Moldova ar trebui să renunțe la orice asistență din partea CSI, deoarece această comunitate nu ne aduce nimic bun. De asemenea, ar trebui să renunțe şi la statutul de observator în cadrul Alianței Euroasiatice.
  11. R. Moldova ar trebui să se conecteze la sursele de gaze și energetice care vin din UE, care sunt mai ieftine și mai sigure, renunțând totodată la sursele de gaze rusești și ucrainene.
  12. Conflictul de la Nistru. R. Moldova ar trebui să colaboreze cu Guvernul Ucrainei, astfel încât pe teritoriul său să nu circule persoane din Rusia care aduc arme moderne, sub pretextul ajutorului umanitar. R. Moldova ar trebui să acorde mai multă atenție celor din stânga Nistrului. Viața celor din dreapta Nistrului ar trebui să fie atât de prosperă, încât să fie atractivă pentru cei din stânga Nistrului.
  13. Ecologia. Ar trebui adoptate legi mai dure, care ar permite protejarea acestui pământ de neprețuit. Ar trebui lichidate toate gunoiștile neautorizate din jurul satelor noastre.
  14. Sănătate. Ar trebui reduse prin lege costurile serviciilor stomatologice, deoarece, în special, bătrânii nu au posibilitate să beneficieze de servicii atât de scumpe.
  15. Guvernul României ar trebui solicitat ca să ne acorde cetățenie română mai simplu și mai ieftin.

Constantin Buga, 77 de ani, s. Bârnova, Ocnița