Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Mâini curate

Mâini curate

„Voi unde vă spălaţi pe mâini?” a fost prima întrebare adresată ieri de colega noastră chineză Ruth Waung. Ne-am privit fiecare pe furiş perechea de mâini. Parcă nu erau murdare, dar întrebarea unui reporter nu e niciodată lipsită de sens.

Ruth ne-a simţit pe loc fâstâceala, şi ne-a spus că la veceul din Casa Presei nu este apă şi nu ştie cum altfel s-ar spăla pe mâini. În intenţia ei de a-şi spăla mâinile, o dureau deja picioarele: la etajul patru camera de baie e închisă de câteva luni, la etajul trei – nu-i apă, la etajul doi – nu-i aer, la etajul unu – locul unde a fost veceul, cu alte câteva sute de metri adiacenţi, a fost concesionat unor magazine şi localuri.

I-am zis că asta se întâmplă în Casa Presei Negative: plătim cât ni se cere şi primim cât ni se dă. Astfel, presa nu că n-ar avea mâinile curate, dar e cam intoxicată, căci, potrivit bonului de plată, şi deratizarea aici se face cu regularitate, în fiecare lună.

Ruth s-a conformat, căci toate pe lume au o alternativă. Deşi nu este apă, în Casa Presei domină culmea civilizaţiei IT. La cofetăria concesionată pe locul unde a fost camera de baie este Wi-Fi. Acolo stă colega noastră zi de zi şi îşi roade degetele de tastele laptopului şi gândurile despre luxul îmbinat cu mizerie.

La doar câţiva metri e Casa Guvernului Pozitiv, acolo camerele de refreshment (împrospătare eng.) sunt făcute pentru împrospătare calitativă: apă caldă şi rece, lumină electrică şi de zi, aer curat şi uscător, hârtie şi săpun. Cu toate acestea, unii înalţi funcţionari de stat nu că ar avea mâinile murdare, dar tot îi dor mâinile. E greu de cărat.

Pentru ca luxul şi mizeria din cele două blocuri guvernamentale să fie cumva omogenizate, avem o propunere: în Casa Guvernului să fie închisă o cameră de baie şi deschisă o filială a magazinului „Mexx”, sau altă reţea comercială a familiei Abaşkin sau a altei familii de la „Moldova Gaz” sau din altă instituţie moldo-rusă.

Şi pentru că în blocul jurnaliştilor e încă greu cu infrastructura, să li se dea voie miercurea reporterilor, în drum spre şedinţele de Guvern, să treacă şi pe la „refreshmentul” Executivului. Da, şi pentru că miniştrii au tot chipul să fie cu mâinile curate, şi pentru că tot au promis în faţa doamnei Zinaida Grecianâi să iasă lunar în faţa presei (atât pozitive, cât şi negative), dar tot nu au mai reuşit să iasă în primele 100 de zile de Guvernare, avem o propunere constructivă.

În atenţia Cabinetului de Miniştri al Republicii Moldova:

Vă rugăm să acordaţi miercurea, înainte de şedinţele de Guvern, scurte briefinguri pentru presă, cu scurte spaţii temporale pentru întrebări şi răspunsuri. Nu de alta, dar unii miniştri nu au spus nimic deja de 100 de zile, şi se creează impresia eronată că ei nu ar avea nevoie de presă încă 100 de ani.

PS. Şi o rugăminte neoficială. Luni la redacţie ne vor veni oaspeţi de la o Ambasadă importantă, care crede în succesele Guvernului R.Moldova. Tare am vrea să avem apă în această zi.

Alina Radu
Publicitate
Publicitate