Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Fetele care roşesc

Fetele care roşesc

La o masă cu prietenii şi câteva cunoştinţe, după două păhărele de vin, au început glumele decente, apoi mai puţin decente şi… Unul dintre meseni a vrut să spună şi el o glumă, dar s-a oprit la jumătate, exact în momentul în care a întâlnit privirea uneia dintre fete. Ne-a măsurat pe toate celelalte, după care a spus: “O spun altă dată, când vor fi doar băieţii, că la voi, în Moldova, fetele roşesc la astfel de glume” (după cum v-aţi dat seama, tânărul nu este originar din Moldova, deşi a fost nu o singură dată pe aici şi a reuşit să-şi facă prieteni).

A doua zi, de dimineaţă, când fiecare dintre noi, somnoroşi (căci apa rece nu-şi face întotdeauna efectul), încerca în van să se ocupe cu ceva util, strigătul “Băăăăăăă, asta-i chiar prostie!” ne-a trezit definitiv. Am deschis larg ochii, ne-am ascuţit urechile în aşteptarea a ceea ce va urma. Tânărul de aseară, cel cu gluma neterminată, continuă: “Aţi citit tâmpenia asta? Ascultaţi, cică, 70% dintre moldovence s-au prostituat cel puţin o dată în viaţă. Vă vine să credeţi? Au făcut şi un studiu…”.

Din moment ce marea majoritate dintre cei prezenţi erau fete, e clar că toate s-au înfierbântat la cele auzite. Replicile, însă, au fost întrerupte de o întrebare. Cine a făcut studiul? Francezii? Aha. Deci ei sunt cei cu “morala perfectă”. Au fost aruncate câteva cuvinte la adresa franţuzoaicelor “oneste”, câte sunt şi la ce vârstă încep să practice meseria, care, portivit studiului, este prioritară în Moldova (mai apoi s-au făcut câteva precizări referitoare la studiu, dar era deja târziu).

În fine, spiritele s-au calmat. Toată lumea, după ce a spus tot ce avea pe inimă, şi-a continuat lucrul. Deşi părea că am trecut de faza celor citite, într-un moment, am observat că fiecare dintre noi mai bombănea ceva iritat pe sub nas. Deci, spiritele nu s-au calmat. Erau doar atenuate parţial. Prietenul nostru nu-şi găsea nici el locul:  “Din ceea ce am văzut eu în Moldova, pot spune că, pentru fetele de aici, morala e preţioasă, iar, uneori, ajunge chiar până la fanatism”.

Cred şi eu că FETELE CARE ROŞESC nu pot fi prostituate.

Olga Bulat