Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Cele trei trepte ale…

EDITORIAL Cele trei trepte ale implicării civice. Pe care dintre ele vrei să fii tu? 

În cadrul Colegiului Tinerilor – un grup consultativ în cadrul redacției, am început să dezvoltăm un nou produs mediatic și anume, un podcast cu denumirea „Tinerii de Gardă”. Acest format ne dă posibilitatea să ne facem auzite vocile și ideile. În primele ediții am vorbit despre activism și poziția civică, iar al treilea episod a fost despre activismul de mediu. 

Invitatul nostru a fost Laurențiu Mutruc, un tânăr pasionat de apărarea mediului înconjurător și de promovarea valorii atitudinii sustenabile și respectuoase față de planeta noastră. În cadrul discuției cu Laurențiu am vorbit despre ce înseamnă schimbarea climatică, de ce avem cel mai mare număr de gunoiști pe cap de locuitor în Europa și despre ce obiceiuri individuale putem dezvolta pentru o viață mai prietenoasă mediului. Laurențiu este activist și atunci când l-am întrebat ce putem face fiecare din noi pentru a contribui la creșterea gradului de conștientizare privind schimbarea climei, el a răspuns: „Nu este nevoie să avem o țară plină de activiști de mediu.”. De ce? 

Deși ar părea contraintuitiv faptul că apărătorul unei cauze spune că nu e nevoie ca toată lumea să apere vehement ideile sale, tânărul invitat în podcast a adus în discuție o scară cu trei niveluri ale implicării civice, care cred că rezumă și încununează ceea ce vrem să transmitem prin prima serie de episoade dedicate poziției civice și care poate fi aplicată oricărui domeniu de care ne pasă și unde vrem să vedem schimbări, de la cel politic, la cel social, ecologic etc.

Prima etapă în scara implicării civice e cea personală, în care ne informăm din surse credibile și creăm în jurul nostru obiceiurile de care avem nevoie pentru „ecosistemul” nostru. În cazul mediului înconjurător ar fi colectarea selectivă a deșeurilor, schimbarea dietei personale, folosirea transportului public sau alternativ. Astfel, prin toate aceste obiceiuri, trăim valorile în care credem și schimbăm procese la nivel individual. Deși ar părea că e doar prima scară, probabil este cea mai dificilă, ca orice început. Este greu să faci primul pas și să generezi într-adevăr schimbare în propriul sistem de valori sau obiceiuri, să alegi acea problemă pe care vrei să o rezolvi și să fii tu schimbarea prin propriile acțiuni. La fel, sunt sigură că tot efortul la prima treaptă va crea pasiune și curiozitate destulă pentru următoarele, dar și dorință de a vedea mai multe persoane în jur care au aceleași crezuri și obiceiuri.

După schimbările personale și individuale, a doua treaptă este cea de la nivel comunitar, vizând persoanele din cercul nostru apropiat și diferite grupuri de interes. Odată ce am integrat valorile în propriul nostru sistem și ne-am creat o opinie informată, e timpul să le spunem și celor din jurul nostru despre impactul creat prin propriile obiceiuri sau să alegem parteneri ori partenere pentru a fi împreună în acest proces. După cum a spus și Laurențiu în podcast, „nu este o competiție pentru cine e cel mai verde”, dar e un proces care e normal să dureze. Înseamnă foarte mult să creăm discuții, dezbateri, inițiative în jurul temelor de care ne pasă, pentru că din astea se vor naște acțiuni și proiecte care, la rândul lor, vor genera schimbarea pe care vrem cu toții să o vedem.

Ultima scară a implicării civice este  devenirea propriu-zisă a unui activist sau a unei activiste civice, care are rolul să lobeze și să promoveze interesele cauzei pe care o apără. În contextul schimbărilor climatice, Laurențiu este un activist de mediu, căci participă la proteste naționale și internaționale, intră în discuție cu autoritățile locale și lobează proiecte și politici, facând parte dintr-un cerc mai restrâns de persoane, a căror pasiune este apărarea mediului înconjurător. Ele fac acest lucru cu implicare, curaj, consistență și cu dorința de a crea impactul pe care au vrut să-l vadă chiar de la prima treaptă. Nu ne putem seta așteptarea, poate irealistă, ca fiecare cetățean să fie activist, dar fiecare din noi poate să își aleagă treapta pe care vrea să fie și nivelul de implicare civică pe care îl poate oferi comunității sale. Fiecare poate alege o problemă, un domeniu de expertiză sau despre care vrea să învețe lucruri noi. Dacă, de exemplu, ai observat că în R. Moldova, în luna ianuarie, în mijloc de iarnă sunt 18 grade afară și vrei să afli mai multe despre motivele schimbării climei, îți propunem să asculți al treilea episod al podcastului „Tinerii de Gardă”. 

Cert e că și munca Ziarului de Gardă, toate reportajele, investigațiile, articolele de opinie și efortul jurnalistic au ca scop să contribuie la atragerea a cât mai multor persoane în scara implicării civice, pentru a avea o societate plină de cetățeni activi, informați și cu gândire critică. Dacă ții în mână acest ziar sau citești acest articol de opinie pe site-ul Ziarului de Gardă, deja ești pe drumul spre găsirea propriului rol în comunitatea ta, acolo unde vei putea fi schimbarea pe care vrei să o vezi. Urmează pașii. Unu, doi, trei – Start!