EDITORIAL CarVertical – violatorii din Moldova și francezul care și-a drogat soția și a lăsat să fie violată de peste 80 de bărbați
Ce are CarVertical, violatorii din Moldova și procesul de judecată al francezului care și-a drogat soția și a lăsat să fie violată de peste 80 de bărbați? Cam totul.
Zilele acestea a început procesul de judecată al lui Dominique Pelicot, care timp de un deceniu și-a drogat soția și a chemat peste 80 de bărbați să o violeze. Cam 50 s-au regăsit și ei pe banca acuzaților. Gisèle, fosta lui soție, a decis să facă procesul public. Cazul nu putem zice că este șocant, că este prea puțin spus, și relevă problemele existente în lumea asta a noastră. Felul în care este interogată și tratată Gisele de către unele autorități arată cât de departe suntem de a avea o lume în care femeile să fie egale și să se simtă în siguranță.
Sunt câteva lucruri pe care aș vrea să încerc să le articulez, pentru că încă este dificil, mai ales când atâtea cazuri se întâmplă exact acum în Moldova fără vreo atenție din partea autorităților.
Cei 50 ajunși pe banca acuzaților au între 20 și ceva de ani și peste 60. Sunt ingineri, pompieri, pensionari și un jurnalist. Sunt de toate meseriile. Unii au familie, alții nu. Sunt dintr-un oraș cu 6000 de locuitori și „au venit” și de prin împrejurimi. Un violator nu stă în mască neagră, noaptea, în tufiș, așteptând o femeie îmbrăcată în fustă scurtă. Violatorii sunt printre noi – vecinii, familiștii, colegii. Niciunul dintre ei nu a mers la autorități apoi sau nu i-a semnalizat vreo neregulă măcar lui Gisele. Doar unul nu a violat-o. În schimb, a preluat practica și a făcut exact același lucru cu soția lui, aici venind deja Dominique să o violeze.
Acești violatori au acceptat să violeze, pentru că soțul și-a dat consimțământul. Ideea că o femeie este proprietatea cuiva încă mai persistă și acel cineva poate face ce vrea cu ea, inclusiv cu fotografiile și videourile cu ea.
Primarul localității a spus: „Putea fi mai rău. Nu a murit nimeni.” Apărarea din partea unor violatori construiește istoria că Gisele ar fi fost complice și că totul era organizat. Adică, pe lângă faptul că a trecut prin acest coșmar/iad, a decis să facă public acest caz pentru a atrage atenția în ce lume fucked up trăim, Gisele mai trebuie să asculte inepțiile unor bărbați cu funcții și să explice că „nu este ea de vină”.
O replică dintr-o emisiune mi s-a întipărit – „Câți ar face asta dacă ar ști că pot scăpa?”
Procesul va dura până în decembrie. Unii așteaptă să înțeleagă ce l-a motivat pe Dominique să facă asta, alții așteaptă un fel de remușcări (un violator și-a cerut scuze – unul).
Majoritatea însă așteaptă să se schimbe atitudinea față de viol, față de abuz și să se facă mult mai multe pentru ca femeile să nu mai treacă prin așa ceva. În discuțiile publice se spune clar: totul începe de la lumea patriarhală în care trăim, în care femeile mai sunt văzute ca proprietatea cuiva, sunt obiectificate și sexualizate, sunt plătite mai prost, sunt discriminate în diferite feluri și au continua povară casnică. Par lucruri neconectate? Fiecare dintre aceste contexte/situații contribuie la faptul ca un bărbat, într-o țară europeană, timp de un deceniu, să cheme peste 80 de bărbați să îi violeze soția inconștientă și să fie prins doar pentru că filma sub fustele unor femei.
Aceste lucruri descrise sunt similare și pentru cazurile de la noi – aceiași vecini, poate chiar băieți de treabă, care cred că pot distribui videouri, pot viola, pot hărțui, știind că vor scăpa nepedepsiți. Aceeași atitudine față de femei, că ele sunt de vină. Aceeași inepție din partea autorităților locale și o lipsă de atitudine deja dureroasă din partea autorităților centrale.
Ce se poate de făcut? Și așa am scris cam mult. Dar se poate de mers la proteste, pentru că asta ne privește pe toți. Se poate de intervenit când vedem persoane hărțuite pe stradă. Putem avea conversații cu persoanele din jurul nostru – să înțelegem ce le deranjează. Putem susține petiții. Putem să citim și să ne mai autoeducăm (nimeni nu este feminist 100%, asta se învață mereu).
Vă încurajez să puneți follow la Festival Feminist MD, @Femei pentru Femei/Women 4 Women și Coaliția Națională „Viața fără Violență”, unde se poate de citit despre problemele existente, de aflat despre proteste sau, pur și simplu, de exprimat solidaritatea și de cerut dreptate.
Vlada CIOBANU, activistă civică