Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Drepturile omului pentru toți

Drepturile omului pentru toți

La 10 decembrie marcăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului pentru a comemora ziua când, în anul 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Tema acestui an – “Redresare mai bună împreună: drepturile omului pentru toți”- este dictată de pandemia de COVID-19. A fost aleasă pentru a reafirma importanța plasării drepturilor omului în centrul eforturilor de redresare după pandemia de COVID-19, pentru a reconstrui lumea în care dorim să trăim.

Pandemia de COVID-19 ne-a lovit pe toți din greu. Toate segmentele societății au avut de suferit atât din punct de vedere medical, cât și social, politic și economic. Pandemia a dezvăluit și a exacerbat, de fapt, noi vulnerabilități, care, într-adevăr, amenință să lase un număr tot mai mare de oameni în urmă din cauza adâncirii sărăciei, inegalităților, discriminării și excluziunii, precum și degradării mediului.

Astfel, cu toate că suntem cu toții afectați de pandemie, cine sunt cei în mod disproporționat afectați de COVID-19? Oamenii care trăiesc în sărăcie, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități, minoritățile etno-lingvistice, în mod special, romii, femeile singure cu copii, familiile cu mulți copii, și lista poate continua. Cu alte cuvinte, cei vocile cărora sunt rareori auzite și ascultate în cadrul proceselor politice și economice din societate, cei care frecvent sunt cel mai puternic afectați de impacturile medicale și sociale ale pandemiei de COVID-19.

Pe măsură ce criza continuă, devine tot mai clar că nu ne putem întoarce la felul cum era lumea înainte. Această tragedie comună ne oferă oportunitatea să construim împreună o lume mai bună prin plasarea drepturilor omului în centrul eforturilor de redresare. Pandemia ne-a reamintit un adevăr simplu: o lume care pe deplin respectă, protejează și garantează drepturile omului pentru toți oamenii este o lume mai bine pregătită să confrunte și să se redreseze după toate crizele.

Deci, ce înseamnă ”redresare mai bună” pentru noi? Înseamnă să fortificăm angajamentul nostru pentru drepturile omului, să implementăm recomandările primite de la mecanismele internaționale pentru drepturile omului, și să atingem obiectivele consfințite în Agenda de Dezvoltare Durabilă. Înseamnă să consolidăm eficacitatea, asumarea responsabilității și incluziunii de către instituții, precum și crearea unor cadre juridice și de politică consecvente în apărarea drepturilor omului, inclusiv prin crearea unor sisteme sociale de protecție care să ajungă la toți cei care au nevoie, în același timp asigurând un sistem de justiție corect, accesibil și echitabil, instituind sisteme de sănătate accesibile, acceptabile, la prețuri rezonabile și de calitate, asigurarea accesului la sisteme de educație incluzivă pentru toți, la toate nivelele de educație, protejând în mod eficient și promovând dreptul de a participa la viața publică, inclusiv prin adoptarea unor măsuri pozitive și stabilirea unor reprezentări, a dialogului și mecanismelor de consultare care să implice grupuri marginalizate și subreprezentate în procesele de luare a deciziilor, și utilizând terminologie non-discriminatorie cu referire la grupuri vulnerabile. Mai înseamnă și integrarea perspectivei de gen, promovarea unui stat de drept centrat pe oameni, implementarea și intensificarea coordonării și coerenței politicilor pentru o dezvoltare durabilă, mobilizarea resurselor și crearea unor parteneriate multilaterale puternice care să contribuie la protejarea, respectarea și garantarea drepturilor omului. Altfel spus, trebuie să construim o lume dreaptă, incluzivă și egală și, prin urmare, mai rezistentă și mai pregătită să facă față viitoarelor crize.

Fiecare are un rol unic și distinct de jucat în acest sens: oamenii simpli, guvernele, societatea civilă, grupurile civice comunitare și sectorul privat. Fiecare are un rol în construirea unei lumi post-COVID, care va fi mai bună pentru generațiile actuale și viitoare.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a subliniat următoarele în discursul său la Reuniunea la Nivel Înalt în cadrul Forumului Umanitar Mondial, în luna septembrie 2020:

“Putem privi, pasiv, în timp ce inegalitățile sporesc și nemulțumirile se adâncesc, în timp ce suferința și foametea împing tot mai mulți oameni spre strămutare forțată și în timp ce xenofobia și politicile blamării și urii ne slăbesc capacitatea să producem soluții multilaterale, coordonate.

Sau, dimpotrivă, putem înțelege necesitatea conlucrării și să elaborăm paradigme mai bune, în care solidaritatea globală să fie percepută ca o valoare în interesul fiecărui Stat, și să progresăm spre asistență medicală universală, protecție socială universală și ca alte drepturi umane universale să fie văzute, nu ca și costuri, dar ca investiții în dreptate pentru toți.

Pentru mine, alegerea este clară. La această a 75-a aniversare de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, într-un moment de dezastru global și provocări majore, aleg să mă bazez pe acest angajament pentru drepturile fundamentale și universale, precum și pe experiența noastră de acțiune comună pentru atingerea obiectivelor împărtășite”.

Notă: Acest editorial este elaborat în contextul Campaniei de sensibilizare a Drepturilor Omului „Redresare mai bună împreună: drepturile omului pentru toți”, lansată de ONU Moldova sub îndrumarea Oficiului ONU pentru Drepturile Omului Moldova.