Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   „Istorii din Străinătate” — o…

„Istorii din Străinătate” — o carte despre destinul unui neam rătăcit

„Istorii din Străinătate” a ieșit de sub tipar. A fost un an lung, cu multe necunoscute, muncă multă, dar cred că a meritat. Planificam o lansare de carte la Chișinău, dar pandemia mi-a dat planurile peste cap. Probabil, vom amâna lansarea pentru anul viitor, când lucrurile vor reveni la normal.

Până atunci, „Istorii din Străinătate” poate fi găsită în librăriile din Chișinău și pe internet. Vă spun imediat unde o puteți achiziționa, dar nu înainte de a mulțumi tuturor celor care au crezut în mine și au răspuns pozitiv la solicitările mele. Am făcut împreună un lucru minunat, necesar pentru contemporaneitate, de care putem fi mândri.

Recomand fiecăruia să citească această carte, ca să înțeleagă adevărata dramă a acestui popor pribeag. Prin anii 2000, eu îi judecam pe cei plecați de acasă, azi fiind unul dintre ei. Acum îi înțeleg bine și doresc ca și voi să-i cunoașteți prin intermediul acestei cărți, fără a fi nevoiți să plecați peste hotare și să treceți prin câte au trecut ei. Să înțelegeți de ce au plecat, de ce s-au sacrificat „ca nebunii” și de ce continuă să rămână acolo. Să înțelegeți că viața amară a străinătății este o luptă pierdută cu timpul. Viața emigrantului este despre singurătate, o singurătate dramatică, care lasă urme adânci în inimile copiilor și ale țării. „Mama, spune un protagonist al cărții, este pentru mine un cuvânt dureros, am auzit de ea, dar nu am văzut-o”.

Trebuie să înțelegeți că noi suntem străini în străinătate și nedoriți de nimeni acolo, dar mai grav este că devenim străini și la noi acasă. Migrantul devine un dezertor de neînțeles pentru cei rămași acasă. Toți plecăm la început pentru perioade scurte de timp, dar anii trec și drumul revenirii e tot mai greu. Viața emigrantului este mereu pe drum – drumul revenirii acasă, pe care pornești, dar nu mai ajungi la capăt, adică acasă.

Este o realitate dură, generată de sacrificiul de a pleca în lume, fără vreo garanție, fără a ști ce va urma, având cu tine doar bagajul cu vise și speranțe. Și acelea șubrede, cusute pe la margini. De multe ori flămânzi și goi, dormind în parcuri și clădiri părăsite, dar mereu cu capul sus și cu demnitate, deoarece acasă nu a mai rămas nicio speranță de supraviețuire. Acasă nu mai vezi rostul speranței, nu mai vezi sensul viselor. 

Aceste plecări sunt răni adânci în trupul țării. Răni încă deschise, nevindecate. Străinătatea îți dă bani, dar îți fură anii. „Am întors toți banii până la urmă, spune un protagonist al acestei cărți, am întors procentele, dar pe copiii aceia mici, copilăria lor nu o voi mai putea întoarce înapoi nicicând”.

Toți cei plecați au încercat să lupte și să schimbe în bine lucrurile acasă, dar sistemul a fost prea perfid, prea lacom, prea dur, iar noi – prea dezbinați pentru a reuși. A fost vreme pentru a pleca de-acasă pentru o viață mai bună, poate va veni și vremea când vom reveni: mai mulți, mai uniți, mai puternici și poate ridicăm țara asta din genunchi! Cred că diaspora s-a maturizat și va veni momentul în care va lua decizii ce pot schimba pentru totdeauna soarta R. Moldova. Este în mâinile noastre, ale tuturor, atât a celor plecați departe, cât și a celor rămași acasă, să găsim lucruri comune, care ne unesc, și să schimbăm destinul acestui neam rătăcit.

Cartea „Istorii din Străinătate” cuprinde peste 40 de povestiri, cele mai multe – triste, ale moldovenilor plecați peste hotare. Majoritatea relatează dramele conaționalilor noștri din primul val al emigrației. Povestiri despre dor, suferință, dragoste, credință, trădare, singurătate și speranță. Cu alte cuvinte, povestiri despre Moldova. Câteva titluri din cuprinsul cărții sunt: „Lacrimi ascunse”, „Caut liniștea”, „Rană nevindecată”, „Rătăciții”, „Plecarea, singura salvare”, „Fugim de sărăcie”, „Corupția, un mod de a fi”. Această carte, unică în felul ei, merită citită, recomandată altora și neapărat adăugată în biblioteca personală.

În Chișinău cartea o găsiți în Librăriile Cartier (022 214203), M. Eminescu (022 295922), Făt-Frumos (022 223085), Libris (022 270589) și Dacia (022 773711).

Pentru cei din diaspora vă recomand Amazon ori eBay. Dacă doriți loturi mai mari sau dacă întâmpinați o dificultate, nu ezitați de a lua legătura cu mine pe Facebook: Iurie Cojocaru ori pe email: contact@iuriecojocaru.eu

Vă salut cu respect și vă doresc lectură plăcută.