• Diaspora vrea să participe la guvernare

  Diaspora vrea să participe la guvernare
  de
  19 decembrie 2020 | 11:11

  Un grup de reprezentanți ai Diasporei și organizațiilor de cetățeni moldoveni din străinătate au transmis o scrisoare deschisă președintei alese Maia Sandu în care exprimă mai multe propuneri, care „să contribuie activ la efortul comun de îmbunătățire a lucrurilor în țară”.

  Semnatarii propun o serie de acțiuni care ar genera o implicare mai mare a reprezentanților diasporei la dezvoltarea R. Moldova.

  „Din păcate sau din fericire, datele statistice arată că, în acest moment, vocea Diasporei a devenit una de importanță națională, reprezentativă, prezentă în parcursul R. Moldova spre democrație, bunăstare și integrare europeană. Și considerăm că nu mai putem fi ignorați. Suntem, până la urmă, aproape un milion de cetățeni responsabili, care pot contribui considerabil nu doar la creșterea PIB-ului R. Moldova, dar și la transmiterea experienței noastre din toate colțurile lumii. Conștientizăm că deputații aleși pe circumscripțiile din Diasporă sunt prea puțini și, din acest motiv, deseori vocea noastră nu se face auzită. Din aceste motive, solicităm să fie creată, în regim de urgență, o Platformă reală, la nivelul structurilor de stat, care ar reprezenta, într-adevăr, Diaspora în interiorul mecanismului statal”, se arată în adresare.

  Reprezentanții Diasporei vin cu 8 sugestii, printre care reformarea actualului Birou pentru Diasporă și transformarea acestuia într-un minister, revizuirea numărului de deputați-reprezentanți ai Diasporei și implicarea mai activă a statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii moldoveni din străinătate.

  8 revendicări ale Diasporei

  Noi, cetățenii din Diasporă, suntem gata să contribuim activ la efortul comun de îmbunătățire a lucrurilor în țară. Am demonstrat mereu intențiile noastre bune și dragostea pentru Țară, fapt demonstrat și la ultimul scrutin electoral, prin mobilizare și organizare a bunei desfășurări a alegerilor în Diasporă.

  Suntem conștienți de efortul și angajamentul dvs. asumat, oficial, în aceste zile. Și vrem ca următorii 4 ani de mandat ai Domniei Voastre să fie un pas sigur al R.Moldova spre schimbări fundamentale în toate sferele de activitate, economie, cultură, securitate națională, integritate teritorială sau integrare europeană.

  Noi, cetățenii stabiliți peste hotare, suntem primii emisari ai statului R.Moldova și, prin efortul nostru comun, contribuim, de zeci de ani, la crearea și promovarea unei imagini bune în țările noastre de reședință permanentă sau temporară.

  Spre facilitarea identificării așteptărilor comunității diasporale, venim, prin această Adresare, cu unele sugestii în privința unei noi strategii de dezvoltare și îmbunătățire a relațiilor dintre cetățenii R.Moldova din țară și de peste hotare, altfel spus, dintre Diasporă și statul R.Moldova, reprezentantul căruia Vă considerăm, prin mandatul nostru oferit la urnele de vot.

  În același timp, ne adresăm către reprezentanții Poporului în parlament, deputații R.Moldova, către reprezentanții MAEIE al RM, în persoana Excelenței Sale, ministrul Aureliu Ciocoi, către Șefii Ambasadelor și Consulatelor R.Moldova din întreaga lume, dar și către Șeful Biroului Relații cu Diaspora.

  Din păcate sau din fericire, datele statistice arată că, în acest moment, vocea Diasporei a devenit una de o importanță națională, reprezentativă, prezentă în parcursul R.Moldova spre democrație, bunăstare și integrare europeană. Și considerăm că nu mai putem fi ignorați. Suntem, până la urmă, aproape un milion de cetățeni responsabili, care pot contribui considerabil nu doar la creșterea PIB-ului R.Moldova, dar și la transmiterea experienței noastre din toate colțurile lumii. Conștientizăm că deputații aleși pe circumscripțiile diasporale sunt prea puțini și, din acest motiv, deseori vocea noastră nu se face auzită, prin urmare, rugăm să fie creată, în regim de urgență, o Platformă reală, la nivelul structurilor de stat, care ar reprezenta, într-adevăr, Diaspora în interiorul mecanismului statal.

  Pentru o colaborare mai bună între Diasporă și statul R.Moldova, noi vrem să fim parte a fiecărui proces de luare a deciziilor în fiecare organ de stat, care are tangențe cu Diaspora. Pornind de la aceste premise, cerem respectuos considerația dvs. la următoarele sugestii:

  1. Crearea unei Platforme valide și funcționale la nivel de Guvern, ministere și alte organe de stat, care să reprezinte Diaspora în interiorul mecanismului statal. Lăsăm la discreția dvs. decizia dacă membrii acestei Platforme să fie cetățeni din Diasporă sau din țară.
  2. Restructurarea BRD-ului și transformarea lui, de urgență, într-un Minister al Diasporei. Credem că, astăzi, avem acest drept. Propunem crearea unui grup de lucru în acest sens.
  3. Verificarea riguroasă a experienței și cunoștințelor reprezentanților MAEIE, emisarii de orice rang, ambasadori, consuli sau simpli funcționari ai ambasadelor și consulatelor noastre în lume trebuie să fie oameni care cunosc într-adevăr realitățile țărilor respective, dar și ale Diasporei locale. Dialogul dintre R.Moldova și Diasporă la nivel de ambasade și consulate este unul fundamental. Sugerăm angajarea în cadrul acestor instituții a cetățenilor din Diasporă, care prin cunoștințele lor sociale, politice, economice, lingvistice și culturale pot duce relațiile cu țara-gazdă și cu membrii diasporei la un nivel divers, mult mai înalt, cu toate avantajele evidente.
  4. Eficientizarea consulatelor, care, adesea, nu fac față fluxului mare de solicitări. De zeci de ani, avem aceleași dificultăți, nesoluționate până astăzi: lipsă de dialog, telefoane ocupate, servicii costisitoare, îngreunate de birocrație. Nu afirmăm că aceasta este realitatea în toate consulatele, dar subliniem faptul că, în mare parte, acestea sunt realitățile zilei de azi în majoritatea reprezentanțelor statului peste hotare.
  5. Cerem efectuarea, în regim de urgență, a unui studiu solid de recensământ al Diasporei. Nu e posibil ca, în sec.XXI, un stat să nu știe câți copii are peste hotare! Considerăm inadmisibil acest lucru și de o importanță reală pentru identificarea și implementarea strategiilor pentru Diasporă, spre contribuția ulterioară a ei la bunăstarea R.Moldova.
  6. Cerem insistent revizuirea numărului de deputați, reprezentanți ai Diasporei, în Parlamentul R.Moldova. Numărul de mandate în Parlament trebuie să fie reprezentativ și proporțional numărului de mandatari. Respectiv, cerem ca, până la următoarele alegeri, să fie elaborat și implementat mecanismul de reprezentativitate a Diasporei în interiorul partidelor și altor formațiuni politice, care intenționează să acceadă în Parlamentul R.Moldova.
  7. Cerem o colaborare mai eficientă a R.Moldova cu statele lumii, în vederea recunoașterii permiselor de conducere și a altor documente de acest gen în fiecare stat al lumii, unde avem, cel puțin, o reprezentanță la nivel de consulat sau ambasadă. Cerem formarea unui grup de lucru spre inițierea acțiunilor și demersurilor necesare în acest sens. De asemenea, am dori să adăugăm aici problema coletelor, acest domeniu nu este reglementat, iar legislația este foarte vagă, de aceea, de exemplu, în Italia mulți șoferi sunt amendați și există riscul ca ei să refuze să mai activeze.
  8. Cerem semnarea de acorduri bilaterale inter-ministeriale în ceea ce privește protecția muncii, sănătății și protecția socială. Din punct de vedere geografic, suntem o țară europeană, dar din păcate cam atât. Spre regret, în multe state suntem văzuți cetățeni de mâna a doua, nu pentru că nu muncim, dar pentru că statul nostru a uitat de noi și suntem acolo la voia sorții.

  Ca și cetățeni ai R.Moldova, subliniem că adresarea noastră vine cu cele mai bune intenții spre îmbunătățirea realităților actuale și credem în dvs., ca primul și cel mai important reprezentant al Puterii în R.Moldova.

  Grupul reprezentanților din Diasporă, semnatari:

  Tatiana Zemba, Franța

  Viorica Țîmbalari, Franța

  Mariana Plămădeală, Marea Britanie

  Tatiana Nogailîc, Italia

  Dumitru Vicol, Marea Britanie

  Cujba Igor, SUA

  Iurie Cojocaru, Marea Britanie

  Alexandru Cazacu Dor, Italia

  Tatiana Utica Shechter, Israel

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Proteste la Moscova: Rusia cere „explicaţii” Ambasadei SUA

  Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, c…
  Proteste la Moscova: Rusia cere „explicaţii” Ambasadei SUA

  Alte 635 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. 15 persoane au decedat în urma complicațiilor

  Alte 635 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (2-Ucraina, 1-Irlanda, 1-Marea Britanie, 1-Egipt). Numărul total teste efectua…
  Alte 635 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. 15 persoane au decedat în urma complicațiilor

  LIVE/ Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Peste 1.600 de persoane au fost reținute

  Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalny, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară, protestează sâmbătă. Manifestațiile s-au l…
  LIVE/ Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Peste 1.600 de persoane au fost reținute

  Cunoscutul jurnalist american Larry King a decedat

  Cunoscutul jurnalist american Larry King s-a stins din viață, din cauza complicațiilor date de COVID-19, scrie Mirror. Acesta s-a aflat internat în spital de la începutul lunii ianuarie. Decesul Larry King în…
  Cunoscutul jurnalist american Larry King a decedat

  FOTO/ Iulia Navalny a fost reținută la Moscova

  Soția opoziționistului Alexei Navalny, Iulia, a fost reținută la Moscova, în timpul protestului. Aceasta a postat pe Instagram o fotografie din duba poliției. Tot la protestul din Moscova a fost reținută Lubov…
  FOTO/ Iulia Navalny a fost reținută la Moscova