Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Stresul termic – infracțiuni și…

Stresul termic – infracțiuni și anxietate: Un psiholog-criminolog explică ce consecințe poate aduce stresul termic

În contextul crizei energetice din R. Moldova, Stanislav Cebotari, psiholog-criminolog din cadrul Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată, a realizat un articol în care explică ce consecințe poate aduce stresul termic şi cum acesta poate influenţa personalitatea omului. Acesta a trimis o scrisoare în adresa redacției ZdG.

Creșterea infracțiunilor, printre principalele pericole

„În ultima perioadă suntem martori ai unui şir de evenimente legate de criza energetică. Problema devine extrem de acută acum, în preajma iernii. Abraham Maslow a demonstrat că omul pune pe primul loc necesitățile fiziologice, asigurarea cu hrană și căldură. De aici reiese că o parte din cei care nu sunt asiguraţi cu energie termică vor fi tentați să comită diferite furturi, să manifeste acțiuni de violenţă. În special, se pot intensifica furturile din locuinţe, perioada favorabilă este atunci când locatarii se află la serviciu, între orele 9:00 şi 16:00. Totodată, poate creşte numărul pungăşiilor în mijloacele de transport public și în locurile publice, unde este un flux sporit de oameni. Perioada favorabilă pentru furturile de buzunar în transport este de luni până vineri în orele de vârf, 7:00-9:00 şi 17:00-20:00, în momentele când oamenii pleacă sau se întorc de la serviciu şi transportul este supraaglomerat. 

Stanislav Cebotari, psiholog-criminolog

Consecințele psihologice ale stresului termic 

O altă problemă legată de frig este expunerea de lungă durată la temperaturi scăzute, care duce la apariţia sentimentului de singurătate, iritabilitate, atitudine critică faţă de ceilalţi şi de sine, scăderea moralului, anxietate, deficienţe de concentrare. În general, studiile dedicate acestei problematici au scos în evidenţă două categorii de efecte: una asupra capacităţii de a reacţiona la frig (abilităţi perceptive, cognitive, motorii), alta asupra dispoziţiei afective şi a echilibrului psihic.  

În plan cognitiv, frigul are efecte negative asupra vigilenţei, a timpului de reacţie, a memoriei şi recunoaşterii, dar şi asupra operațiunilor complexe, cum ar fi integrarea informaţiilor situaţionale, raţionamentul şi decizia. Totodată, la frig se pot evidenţia efecte negative asupra sarcinilor cu solicitare cognitivă redusă, scade atenţia auditivă şi recunoaşterea vizuală. În plan emoţional şi în cel al capacităţii de adaptare psihică, frigul produce efecte ample, care sunt cu atât mai grave cu cât intensitatea şi durata expunerii sunt mai mari. O altă problemă care poate determina infracţionalitatea în timpul stresului termic creat de frig este şi abuzul de alcool. Savanţii în psihologie, medicină şi criminologie demonstrează că, în ţările cu un nivel scăzut de trai, se consumă în perioada rece foarte mult alcool, care, până la urmă, generează violenţă”, scrie Stanislav Cebotari.