Principală  —  Advertoriale   —   Anghelina Taran: Vinurile din soiuri…

Anghelina Taran: Vinurile din soiuri autohtone aduc aurul la Castel Mimi

Jurnalista de vinuri, Anghelina Taran, a făcut o evaluare a vinurilor produse de Castel Mimi din struguri de viță autohtoni și a premiilor obținute de acestea la cele mai prestigioase concursuri internaționale desfășurate de la începutul anului. Concluziile au fost expuse pe blogul său, Wine and Spirits.

În ultimii ani, Castel Mimi s-a concentrat pe soiurile de struguri locale. Sortimentul său include vinuri interesante din soiuri autohtone, atât monovarietale, cât și cupaje. La început, acestea au fost experimente care s-au dovedit a fi foarte reușite, ocupând pe bună dreptate locul în portofoliul producătorului. Acum, accentul se pune pe ele, iar Castel Mimi a devenit un promotor al acestor soiuri locale. Cât de bine îi reușește, puteți face concluzii după premiile pe care aceste vinuri le obțin la concursuri internaționale de prestigiu. Iată câteva realizări recente.

Pentru prima dată în anii de participare a vinurilor moldovenești la concursul Mundus Vini (Germania), Marea Medalie de Aur și titlul Best of Show Moldova red a fost câștigat de un vin din soi autohton – The Governor Fetească Neagră, 2019, produs de Castel Mimi. În acest an, 7.430 de vinuri din 45 de țări au fost înscrise în competiție (desfășurată în perioada 20-25 februarie) și care au fost evaluate de 268 de experți din 55 de țări, scrie jurnalista de vinuri Anghelina Taran pe blogul său.

Fotografii ale vinurilor deținătoare ale premiului Best of Show, inclusiv The Governor Feteasca Neagră 2019, au fost așezate pe un panou imens în zona de testare Mundus Vini din cadrul expoziției principale din lumea vinurilor și băuturilor spirtoase – ProWein (la Düsseldorf, 10-12 martie). Privind acest lucru, este imposibil să nu fii mândru, spune Anghelina Taran.

Tot la acest concurs, medalia de aur a fost acordată vinului Negru de Bulboaca Reserve, 2018 – acesta este un cupaj în care sunt combinate soiurile Cabernet Sauvignon, Saperavi și Rară Neagră.

Iar cu medalia de argint a fost decernat vinul The Governor’s Blend, 2019, cupaj creat din soiurile internaţionale Cabernet Sauvignon şi Saperavi, dar şi cel local – Feteasca Neagră.

La cel mai mare concurs de vinuri din lume, care se desfășoară sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), Berliner Wine Trophy winter tasting 2024 (Germania, 22 februarie – 1 martie), vinul spumant clasic Diva brut, 2021, a câștigat o medalie de aur. Trebuie remarcat faptul că în componența sa, împreună cu Chardonnay, există și un soi autohton – Feteasca-Albă.

Castel Mimi seria Clasică Rară Neagră, 2020, a primit, de asemenea, o medalie de aur. Imaginați-vă ce fel de competiție au trebuit să îndure aceste vinuri, dacă la concurs au participat aproximativ 8 000 de vinuri din 40 de țări. Acestea au fost evaluate de 200 de experți din 29 de țări.

Concours Mondial de Bruxelles 2024 Rosé Wine Session (Croația, 20-22 martie) a adus o medalie de aur pentru Castel Mimi Clasică Rară Neagră Rose, 2023. Și, de asemenea, o medalie de argint pentru Rose de Bulboaca Limited Edition, 2023, al cărui succes a fost favorizat și de vechiul soi de struguri local Feteasca Neagră în combinație cu Pinot Noir. În acest an, 1.205 vinuri din 32 de țări au participat la Rosé Wine Session.

După cum putem observa, este un început bun de an pentru vinurile Castel Mimi din soiuri autohtone, ale căror victorii aduc glorie nu doar producătorului lor, dar contribuie și la cauza comună de promovare a Moldovei ca producător de vinuri de calitate.

„Noi credem că natura creează, iar omul doar dă formă. Natura, în generozitatea și diversitatea ei, ne oferă în localitatea noastră, Bulboaca, situată pe valea Nistrului, paleta perfectă. Iar oamenii din Castel Mimi, cu măiestria lor, dragostea pentru acest pământ și vița de vie care crește pe el, transmit în vin ceea ce au creat soarele, luna, apa, vântul și pământul. Cu alte cuvinte, aceste medalii reprezintă o apreciere a rezultatului obținut de oamenii din Castel Mimi, a măsurii în care au reușit să transpună în vinuri perfecțiunea creată de natură pe acest pământ pe care se află Castel Mimi. Aceste medalii și recunoașterea pe arena internațională sunt premii binemeritate. Nu numai că simbolizează excelența acestor vinuri, dar sunt, de asemenea, un omagiu adus solului fertil din care vinurile noastre își trag esența, un omagiu adus mâinilor pricepute și istoriei bogate pe care ne străduim să o păstrăm în fiecare sticlă”, spune Adrian Trofim, directorul general al Castel Mimi.

Între timp, în cadrul conferinței naționale dedicate rezultatelor activității industriei vinicole din R. Moldova în 2023 (desfășurată pe 5 aprilie), vinul Feteasca Albă de la Castel Mimi a fost prezentat drept cel mai bun vin din soiul autohton de struguri Feteasca Albă.