Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Chișinău a demarat Festivalul…

La Chișinău a demarat Festivalul Filmului dedicat Drepturilor Omului

Peste 50 de filme documentare și artistice de scurt și lung metraj la tematica drepturilor omului proiectate publicului larg, mai mult de 20 de picturi expuse în cadrul unei expoziții ce are drept scop promovarea și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova precum și nouă persoane cu necesități speciale instruite să filmeze și să editeze spoturi video cu ajutorul telefonului mobil. Toate acestea se regăsesc în programul Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului ajuns la cea de-a cincea ediție.

Evenimentul, organizat de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), se va desfășura la Chișinău în perioada 2-8 decembrie 2016.

 Festivalul revine, în acest an, sub sloganul ”Cunoașteți drepturile prin film” îndemnând publicul din R. Moldova să reflecte asupra drepturilor  prin intermediul filmului. Pe toată durata Festivalului vor fi proiectate 18 scurtmetraje documentare produse în R. Moldova și alte 39 producții internaționale.

Sunt șapte zile de festival și șapte domenii ale drepturilor omului propuse spre discuție și anume: dreptul la libertatea de exprimare, drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, malpraxisul medical și încălcarea drepturilor pacienților, drepturile omului în societățile în tranziție, violența domestică dar și diversitate și nediscriminare.

Proiecțiile vor fi însoțite de paneluri tematice de discuții oferind astfel publicului din sală o platformă de comunicare cu specialiști și experți în domeniul drepturilor omului, avocați și funcționari publici, reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile.

La Festival sunt așteptați peste 1500 de elevi din 57 de școli din Republica Moldova. Proiecțiile de filme destinate elevilor vor avea loc în prima parte a zilei la cinematograful Odeon, în cadrul secțiunii ,,Educație prin film”. Filmele proiectate vor spori gradul de conștientizare a tinerilor cu privire la problemele sociale actuale, ridicând întrebări și încurajându-i să-și formeze propriile opinii vis-a-vis de temele abordate în film.

Secțiunea ,,Educație prin film” este realizată de IDOM în colaborare cu organizația People in Need și Ministerul Educației din Republica Moldova.

Tot în cadrul Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului se desfășoară și Școala de Film Mobil pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, nouă persoane cu necesități speciale vor învăța să creeze filme la tematica drepturilor omului și să propună o soluție pentru problemele reflectate în filmele realizate de ei. În acest scop, IDOM va pune la dispoziția participanților câte un telefon mobil. Toate lucrările produse în cadrul Școlii de Film Mobil vor fi proiectate pe 8 decembrie 2016, în ultima zi a Festivalului. Cel mai bun film produs în cadrul Școlii va fi premiat.

Menționăm că cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului este organizată de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei în Chișinău, Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Oficiului Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Freedom House și Ambasadei Britanice la Chișinău.

 

 

program