Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Avocați cercetați penal pentru…

(VIDEO) Avocați cercetați penal pentru că au apărat interesele clienților

Curtea de Apel Chișinău a admis apelul avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi care reprezintă drepturile și interesele unor persoane deposedate de moștenire și a trimis dosarul la rejudecare în prima instanță. Pe același dosar, procurorii au pornit o cauză penală pe numele celor doi avocați. Apărătorilor le-a fost incriminată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 prim Cod Penal al Republicii Moldova „Fals în declarații”.

Sursa Video: www.ZdG.md

Apărătorii au solicitat Procuraturii să stabilească toate circumstanțele cauzei și să tragă la răspundere persoanele vinovate de falsificarea documentelor și acapararea ilegală a imobilului. Procurorii au refuzat, în repetate rânduri, să tragă la răspundere persoanele vinovate, dispunând clasarea cauzei penale și scoaterea de sub urmărirea penală a învinuitului.

De fiecare dată, acțiunile procurorilor au fost contestate în instanțele de judecată, care au admis plângerile avocaților. Drept reacție la acțiunile avocaților, persoana bănuită de punerea în aplicare a schemelor de escrocherie a depus plângeri nu doar în privința moștenitorilor, ci și împotriva avocaților, invocând că apărătorii au prezentat informații false, solicitând tragerea la răspundere penală a acestora.

Sergiu Railean, procuror în Procuratura raionului Râșcani, a pornit, la 23 decembrie 2015, urmărirea penală în privința avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi. Apărătorilor le-a fost incriminată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 352 prim Cod Penal al Republicii Moldova „Fals în declarații”, care prevede drept sancțiune amendă de până la 600 unități convenționale sau închisoare pe un termen de până la un an de zile, cu privarea de dreptul de a exercita anumite profesii sau a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 5 ani.

Avocații au depus plângeri în adresa Procuraturii Generale în privința acțiunilor ilegale ale procurorilor din Procuratura raionului Râșcani, solicitând anularea drept ilegală a ordonanței de pornire a urmăririi penale. În pofida plângerilor depuse, la 15 aprilie 2016 avocatul Maxim Belinschi a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar la 8 august 2016 i-a fost adusă la cunoștință ordonanța de punere sub învinuire din 15 iulie 2016. La 1 octombrie 2016, avocatul Veaceslav Țurcan a fost recunoscut în calitate de bănuit pe aceeași cauză penală.