Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Curtea Constituţională a blocat testarea…

Curtea Constituţională a blocat testarea integrităţii funcţionarilor. Cristina Ţărnă: Consideraţi că legea nu mai este

Curtea Constituţională (CC) a declarat constituţională legea testării integrității profesionale a funcţionarilor publici. Totodată, judecătorii CC au constatat că în lege există unele deficiențe și norma trebuie îmbunătățită. „Problema constă în modalitatea în care se face această testare și instituția care este abilitată să o facă. Cu remedierea acestor deficiențe, care au fost constatate, legea poate funcționa în continuare”, a explicat președintele CC, Alexandru Tănase. „Legea a fost blocată”, spune, în replică, Cristina Țărnă, vicedirectorul CNA.

În decizia lor, membrii CC s-au bazat pe expunerea Comisiei de la Veneţia care a constatat că norma este bună, dar „legea lasă loc de interpretări şi permite implicarea în efectuarea justiției și în viața privată”.

În acelaşi timp, reprezentanţii Parlamentului, Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Guvernului consideră că norma este constituțională și nu lezează în niciun fel demnitatea și onoarea juecătorilor.

La rândul ei Cristina Ţărnă, vicedirectorul CNA a declarat după decizia Curţii că această hotărâre face ca activitatea comisiei ce testa integritatea profesională a funcţionarilor publici să devină una imposibilă.

„Curtea a ignorat obiectul sesizării, ei au fost sesizaţi de comunişti ca să se pronunţe dacă este constituţional aplicarea legii judecătorilor, inclusiv celor de la Curtea Constituţională. Curtea în general nu s-a referit care trebuie să fie soarta acestei anexe, n-au spus dacă se admite sau se respinge. Curtea s-a pronunţat asupra mai multor prevederi declarându-le neconstituţională. Practic această lege este inaplicabilă pe viitor. Cu acelaşi succes ei puteau să declare neconstituţională întreaga lege. S-a mers pe declararea neconstituţională a articolelor despre documentarea testului, pregătirea desfăşurării acestor teste, s-a anulat consecinţa obligatorie de-a concedia funcţionarul care în cadrul testului se vede că se implică în acte de corupţie. S-au declarat neconstituţionale anume acele legi care construiau mecanismul de aplicare a legii. Consideraţi că legea nu mai este”, a declarat Ţărnă.

Amintim că, această lege a fost contestată la Curtea Constituțională de către 4 deputați comuniști, aceştea considerând că ea încalcă principiile statului de drept și al separației puterilor în stat. De asemenea, PCRM susține că legea constituie o ingerinţă disproporţionată în dreptul judecătorilor la viaţa privată.