Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Jurnalist: Ucrainenii au ieşit pe…

Jurnalist: Ucrainenii au ieşit pe Maidan pe motiv de lezare a demnităţii

Într-un interviu pentru ZdG, editorul şi cofondatorul publicaţiei «Europenian Pravda», Sergiy Sydorenko a spus că „Maidanul a început din cauza că oamenii au simţit că au făcut alegerea, dar aceasta le-a fost furată” și că „în Ucraina, probabil, deja s-a ajuns la consensul că Rusia este un stat inamic”. 

„Ucrainenii întotdeauna nu au avut încredere în guvernare. Maidanul a avut loc de două ori nu pentru că oamenii nu aveau încredere, sau brusc au început să nu aibă încredere. În octombrie-noiembrie 2016 a fost o încercare puerilă de a organiza un nou Maidan. Toţi, cu această ocazie, făceau glume pe facebook şi era clar că nu va fi nimic, pentru că au încercat să-l organizeze bazându-se pe probleme financiare, gen tarifele sunt mari, să facem Maidan. Să ştiţi, ucrainenii nu ies pe Maidan din cauza banilor, şi ucrainenii nu ies pe Maidan pentru că vor să schimbe puterea. În ambele cazuri ucrainenii au ieşit pe Maidan pe motiv de lezare a demnităţii. În 2004, Maidanul a început din cauza că oamenii au simţit că au făcut alegerea, dar aceasta le-a fost furată”, a spus Sydorenko.

În același context, Sydorenko s-a referit și la ce ar putea împinge Ucraina spre un nou Maidan şi cum trebuie evitat acest lucru.

„Trebuie aplicată o lovitură foarte puternică asupra demnităţii poporului. E foarte simplu să evităm acest lucru – nu trebuie aplicată această lovitură, şi trebuie s-o evităm nu noi, ci puterea. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Maidanul va fi o lovitură foarte puternică pentru ţară. Cred că o ţară care se află în stare de război ar trebui să evite cu orice preţ perturbările. Acest lucru îl înţeleg cei de la putere, dar şi foarte mulţi oameni de rând. Şi, în opinia mea, un fel de instinct de autoconservare al autorităţilor ar trebui să le sugereze că o astfel de opţiune trebuie evitată. Eu chiar sper că aşa ceva nu se va întâmpla”, a completat jurnalistul.

 

Citiți aici interviu integral:

„Sunt aproape sigur, Dodon va face paşi înapoi…” , Interviu cu Sergiy Sydorenko, editor şi cofondator al publicaţiei «Europenian Pravda»