Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Alex Kremer: Ar fi iresponsabil…

Alex Kremer: Ar fi iresponsabil din partea Băncii Mondiale să acorde suport bugetar Moldovei, în condiţiile în care există riscul ca sume şi mai mari să dispară prin sistemul bancar

Managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer, a declarat  în cadrul unui eveniment de lansare a prognozei economice pentru Europa, Asia Centrală şi R. Moldova, că  economia  ţării noastre va rămâne inertă în decursul acestui an. Kremer a apreciat, în acest context, că economia Moldovei se află la cel mai mic punct al traiectoriei sale. 

„Ar fi iresponsabil din partea Băncii  Mondiale să acorde suport bugetar Moldovei în condiţiile în care există riscul ca sume şi mai mari să dispară prin sistemul bancar”, a mai spus oficialul.

„Pentru a plăti cele 13,5 miliarde de lei care au dispărut, BNM a fost nevoită să emită bani noi.  O parte din aceşti bani au ajuns pe pieţele valutare externe şi au cauzat deprecierea leului acum un an”, a mai  menţionat Kremer.

Totodată, Alexander Kremer s-a referit la o  consecinţă, efectul căreia este imposibil de a fi calculat doar în bani. „Este vorba de scăderea încrederii investitorilor, tot mai greu de convins că Moldova este o destinaţie atractivă pentru investiţii şi realizarea proiectelor lor”, a spus acesta . Potrivit lui, Moldova ar putea să-şi recapete treptat ritmul de creştere economică  abia spre  2017-2018.