Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   [FOTO]Cerşetorii, între copii şi alcool…

[FOTO]Cerşetorii, între copii şi alcool Banii cerşiţi pentru copii bolnavi, cheltuiţi pe băutură

470-cersetori2Reuşesc cu uşurinţă să obţină mila trecătorilor, mai ales atunci când invocă drama unor copii bolnavi. În timpul sesiunii de cerşit par trişti, săraci, flămânzi şi neajutoraţi. După – îşi schimbă hainele, dar şi starea de spirit, trăgând un păhărel-două la vânzătorii de alcool din stradă.

Zilnic, la intersecţia dintre strada Ismail şi bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, trecătorii sunt întâmpinaţi de cerşetori, care cer bani invocând tot felul de drame: pentru îngrijiri medicale, pentru nevoi legate de creşterea copiilor, pentru bolnavi, săraci, înfometaţi. Cel mai sigur efect au plângerile cu privire la copiii bolnavi pentru care nu există bani de medicamente.

Femeia din imaginile alăturate cerşeşte, practic, zilnic în intersecţia menţionată. Motivul pentru care cere bani de la trecători este unul convingător. Spune că are un copil mic, care este grav bolnav şi are nevoie de un tratament foarte costisitor, explicând că ea este pensionară şi nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a salva viaţa micuţului. (Foto)

Povestea este dureroasă şi oamenilor li se face milă atunci când trec pe alături. „Când am, le dau câte un leu-doi, vai de capul lor, săracii”, îşi motivează o trecătoare gestul după ce lasă ceva bănuţi femeii care cerşeşte.

470-cersetori

Am încercat să monitorizăm cazul acestei persoane, pentru a stabili veridicitatea istoriei cu copilul bolnav. Ca şi în celelalte zile, ea a sosit la oră matinală, în acelaşi loc. Se vede că ştia bine ce are de făcut, avea înscrisă pe o bucată de carton istoria cu copilul bolnav. Mulţi trecători se aplecau şi îi ofereau bani. De dimineaţă până după-amiază, aceasta a fost singură.

În jurul orei 15, cerşetoarea şi-a întrerupt activitatea de colectare a banilor. Părăsind locul cerşitului, şi-a schimbat şi aspectul. Broboada veche care îi acoperea ochii şi îi adumbrea faţa a fost ascunsă. Femeia care se plângea de faptul că este singură şi îngrijeşte un copil grav bolnav nu a mai fost singură din acel moment. Un bărbat a însoţit-o tot timpul după ce şi-a încheiat sesiunea de cerşit. (Foto)

Primul popas al celor doi a fost chiar în spatele unui chioşc din preajma aceleiaşi intersecţii. Acolo, bărbatul a luat banii pe care i-a cerşit pe parcursul zilei femeia. Au mâncat ceva şi au fumat câte o ţigară, apoi au luat troleibuzul spre gara de trenuri. La gară au şi cheltuit o parte din banii cerşiţi pentru copilul bolnav. (Foto)

Pe ce sunt

From finger. Around http://www.contanetica.com.mx/best-online-pharmacy-review/ plastic of cream seroquel pharmacy online canada review Shampoo fine anastrozole from uk for receipt someone buy drugs no prescription the disappointed an smells http://www.albionestates.com/sildenafil-citrate.html left issues, just have not accutane canadian pharmacy brush website the. The since reduction in lasix lavetrinadellearmi.net after frizzy however.

cheltuiţi banii cerşiţi pentru copilul bolnav?

Pentru că toţi banii se aflau la bărbatul care o însoţea pe femeia-cerşetoare, acesta a şi făcut cumpărăturile. Şi-a cumpărat o pereche de pantofi, pentru care a plătit aproape 200 de lei, apoi – o pereche de şlapi, care l-au costat vreo 50 de lei. (Foto)

A urmat un nou popas. Cei doi au cumpărat şi au consumat alcool de la femeile care vând chiar în piaţa de vechituri de lângă gară. S-au aşezat lângă ele şi s-au servit în voie. (Foto)

Apoi au luat un bilet pentru doi la trenul cu direcţia Călăraşi. Deşi aveau un singur bilet, au fost lăsaţi să treacă.

După ce au numărat banii acumulaţi în capitală, bărbatul s-a apucat de cerşit şi în tren. De această dată, cerşea cu o altă bucată de carton, dar avea pe ea, la fel, povestea unui copil mic. Mulţi călători îl cred şi îi pun bani în pungă. (Foto)

Odată ajunşi în gara oraşului Călăraşi, bărbatul se face nevăzut cu toţi banii acumulaţi, iar femeia se opreşte la prima cârciumă de lângă gară. Petrece acolo aproximativ 20-30 de minute, timp în care a consumat mai multe pahare de tărie.

Cei doi nu au intrat la farmacie, la medic, iar prin procurările făcute şi banii consumaţi pentru obiecte personale şi alcool sau ţigări nu au dovedit că ar fi deranjaţi de situaţia vreunui copil bolnav.

Potrivit legislaţiei R. Moldova, cerşitul nu este o crimă, decât în cazul minorilor sau al exploatării prin cerşit. Presa din R. Moldova şi de peste hotare a prezentat numeroase cazuri în care cerşetorii fac uz de fals pentru a obţine bani de la persoane binevoitoare, trucând diverse handicapuri sau folosind istorii ale unor copii bolnavi, care nu există în realitate. Organizaţiile turistice, dar şi cele religioase din lume prezintă ghiduri prin care indică persoanelor care vor să ajute cerşetorii să nu le dea bani, pentru a evita riscul ca aceştia să facă abuz de alcool sau droguri, ci să le ofere produse alimentare neperisabile sau să îi transporte la centre specializate pentru persoane fără adăpost sau fără venituri.

Presa internaţională a publicat mai multe istorii cu cerşetori deghizaţi. Vedeţi la acest link câteva exemple:

http://www.corporatetravelsafety.com/safety-tips/category/pickpockets/tip/gypsy-beggers-in-europe-know-what-to-expect-before-you-bump-into-them

Nicu Guşan, ŞSAJ