Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Cine numără banii partidelor?

[sondaj] Cine numără banii partidelor?

15 septembrie a dat startul pentru parlamentarele din 30 noiembrie, curent. R. Moldova a intrat şi în acest sezon electoral  fără o Lege privind finanţarea partidelor politice, deşi, după lungi  discuţii, proiectul de lege, în prima lectură, a fost votat de Parlament până la vacanţa de vară. Luni, 15 septembrie, la iniţiativa Asociaţiei „Promo-Lex”, subiectul a fost rediscutat la Chişinău de grupurile parlamentare şi de experţi din R. Moldova şi Polonia.

Bani pentru partide: da sau nu?

Alexandra Cann, vicepreşedinta PNL

Eu zic „da”, dar nu doar pentru bogătanii din politică, aşa după cum a fost votat proiectul legii în prima lectură. Partidele mari au grijă să tragă cenuşa la turta lor. Legea nu va schimba mare lucru, dacă nu va exista un mecanism independent de control. Dacă nu se pot monitoriza fondurile europene intrate în Moldova, cine ar putea monitoriza banii partidelor-oligarhi? Fluxurile de bani murdari vor rămâne în politică. Uitaţi-vă ce se face în Chişinău! Bilboarduri, concerte, „marşuri roşii” cu mult înainte de alegeri şi toţi tac, deşi ştiu că banii sunt din afară. Atâta timp cât nu vom avea un precedent în care un partid ar fi lipsit, din cauza abuzurilor, de dreptul de a participa la alegeri, cel puţin un scrutin, nu se va schimba nimic.

Ion Manole, Asociaţia „Promo-Lex”, director

Legea despre finanţarea partidelor trebuie privită ca o parte a concepţiei statului de drept. Ea demult trebuia adoptată, iar actorii politici obligaţi să se conformeze acestor norme. Nu e o noutate că în politică se învârt bani grei, de multe ori fără o provenienţă clară şi chiar riscanţi – mă refer la cei din afară, care prezintă pericole nu doar pentru economie dar şi pentru independenţa noastră. Uitaţi-vă ce se face în Ucraina… O dată cu adoptarea Legii, regulile de joc vor fi mai clare şi sper că şi instituţiile statului vor fi şi ele mai exigente. Nu va fi simplu. Fără sancţiuni nu se va trece. Banul public va trebui preţuit. Eu cred că e mult mai ieften să plătim din buget un ban pe care să-l controlăm, decât să lăsăm finanţarea partidelor pe seama partidelor.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Din păcate, SRL-urile noastre politice au compromis ideea acestei Legi, aşa cum au compromis şi alte lucruri bune. De aici şi reticenţa populaţiei: „De ce să le mai dăm bani, că ei şi aşa ne fură”. Or, tocmai de aceea şi trebuie să avem această Lege, ca să putem controla veniturile şi cheltuielile partidelor şi să nu mai fim furaţi. Întrebarea e alta: ce instituţii de stat se vor ocupa de control şi sancţiuni? Atât timp cât în R. Moldova instituţiile statului sunt partajate politic, este imposibil ca această Lege să schimbe ceva, chiar dacă va fi adoptată. Pentru 30 noiembrie, mastodonţii noştri politici vor merge din nou pe varianta în care la bătaie vor fi puşi foarte mulţi bani necontrolaţi de nimeni.

Corneliu Cirimpei, expert „Promo-Lex”

Partidele trebuie finanţate de la buget, dacă vrem mai multă transparenţă în activitatea lor financiară. În condiţiile inexistenţei acestei legi, partidele au mână liberă să facă tot ce vor. Banii care circulă în politică sunt bani scumpi şi foarte mari, de regulă murdari, care ascund în spatele lor interese la fel de mari şi la fel de ne-curate, mai ales în alegeri. Eu nu cred că Parlamentul va vota Legea până pe 30 noiembrie. Costul unei campanii electorale e prea mare şi, evident, cei care vor pune banii la bătaie în alegeri vor vrea să şi-i recupereze după alegeri, iar ceea ce prevede proiectul de lege la capitolul finanţări nu are cum acoperi nici pe departe cheltuielile electorale ale celor mai importante partide politice.

Adam Sawicki, Fundaţia Stefan Batory, Polonia

O Lege de finanţare a partidelor în Polonia există din 2001. Dreptul la finanţare îl au partidele care au întrunit în alegeri 3 şi mai multe procente de voturi. Legea a fost adoptată în toiul luptei cu corupţia, care inundase politicul. S-a mers până într-acolo că, pe bani, puteai să cumperi şi o lege în Polonia. Cu toate astea, polonezii au acceptat cu greu această lege, şi asta pentru că credibilitatea partidelor în Polonia era şi este destul de mică, iar polonezii consideră că ele parazitează pe contul finanţării de la buget. Faţă de 2001, avem azi o situaţie nouă. Finanţarea partidelor din bani criminali a devenit mult mai dificilă. Sancţiunile sunt foarte dure. În cazul în care au încălcat legea, partidele pot fi lipsite parţial sau total de finanţarea de la buget.