Cu ochii pe ei

Mă plimb prin Pia­ţa Vic­to­ri­ei din Bucu­reş­ti împre­u­nă cu un alt jur­na­list. Aerul e mai cald decât în seri­le tre­cu­te – sun­tem în cea de-a patra noap­te de pro­tes­te în toa­tă ţara –, iar pe alo­cu­ri e spart de sune­tul vuvu­ze­le­lor, de dis­cu­ţii între gru­pu­ri de ami­ci sau de scan­dă­ri care-ţi fac pie­lea de găi­nă.

Un uncheaş în gea­că de pie­le maro spu­ne că repre­zin­tă “Bari­ca­da rezis­tenţei”. “Bari­ca­da rezis­tenţei pen­tru ade­văr, Bari­ca­da rezis­tenţei pen­tru onoa­re, pen­tru tot ce e fru­mos şi bun şi în niciun caz pen­tru poli­ti­cie­ni”. Se spri­ji­nă de gar­dul care-l sepa­ră de jan­dar­mi şi le stri­gă ăsto­ra să che­me guver­nanţii la mun­că. “Dacă nu vor veni în pia­ţă, noi, popo­rul, con­si­de­răm că avem drep­tul să ne luăm ţara îna­poi!”

În jurul lui, oame­nii îl susţin şi agi­tă pan­car­te cu tot soi­ul de mesa­je: “Drag­nea, nu uita, puşcăria-i ţara ta!”, “Let’s make Jila­va gre­at again!”, “Stăm noi în frig ca să ajun­geţi voi la răcoa­re” sau “La mulţi ani cu sănă­ta­te şi un veac de sin­gu­ră­ta­te!” Sunt mesa­je atât de diver­se şi de inge­ni­oa­se, încât ar putea fi înscri­se lejer la un con­curs de cre­a­ti­vi­ta­te.

Pro­tes­tul e paş­nic şi mult mai bine orga­ni­zat decât cel de pe 31 ianu­a­rie, când un muşu­roi de bucu­reş­te­ni au inva­dat pia­ţa din faţa guver­nu­lui în toi­ul nopţii. Am văzut atun­ci furie, lacri­mi, dis­pe­ra­re, ură şi mul­tă dure­re. Guver­nanţii adop­ta­se­ră pe şes­ta­che o ordo­nanţă de urgenţă care le dă liber la nepo­tism, furat şi negli­jenţă în ser­vi­ciu, iar acest lucru i-a înfu­ri­at pe româ­ni.

“PSD a câş­ti­gat ale­ge­ri­le cu majo­ri­ta­te covârşi­toa­re, deci e drep­tul lor să facă ce vor” am tot auzit de fie­ca­re dată când am ieşit din bula mea de Face­bo­ok. E ade­vă­rat că au câş­ti­gat, dar asta nu le dă drep­tul să atâr­ne pla­nul de guver­na­re într-un cui invi­zi­bil pen­tru a se dedi­ca dosa­re­lor şi puş­că­ri­i­lor. PSD-iştii au acţio­nat ca niş­te lupi în hai­tă: au pân­dit ani de zile şi cum au ochit cio­la­nul, l-au ata­cat fără dis­cer­nământ.

Însă româ­nii s-au prins. În cei 27 de ani de la Revo­lu­ţie au învă­ţat să miroa­se coru­pţia şi abu­zul şi ies în stra­dă de fie­ca­re dată când se simt fra­ie­ri­ţi.

Pro­tes­te­le astea sunt poa­te cel mai fru­mos lucru care i se putea întâm­pla Româ­ni­ei în ulti­ma vre­me, iar eu mă bucur că sunt aici şi mă întorc în fie­ca­re sea­ră aca­să cu dege­te­le de la picioa­re învi­neţi­te de frig.

Lina VDOVII, România

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivan ciubuc

    Roma­nii vor tara inapoi,dar eu nu inte­leg cum cu ata­tea corup­tii PSD si ALDE au cas­ti­gat cu pes­te 50%,iar acum lumea s-a trezit,dar mul­ti nu au fost la vot si asa aces­tia au castigat,Si la noi este ceva asemanator,Dodon a cas­ti­gat cu pes­te 50%,face gafe externe,incita la federalizare,iar popo­rul moldovean,cum ne zice el nu zice si nu face nimic,ceea ce inseam­na ca noi nu numai ca nu avem pute­re si opozitie,ci mai rau ,lumea este scar­bi­ta de poli­ti­ca si de poli­ti­cie­ni si ii lasa sa faca orice,fara a reactiona,asa ca Dodon ne va scoa­te din UE ca sa ne bage in Un,Ec,Euroasiatica in locul Bela­rus care s-a lamu­rit si ea ca si Ukrai­na cum este cu Rusia nu partener,ci stapan,,la fel cu Federalizarea,cu pla­ta gazu­lui pt Trans­nis­tria s,a,Bravo celor din Roma­nia si RUSINE noua ca nu zicem sau facem NIMIC pt,viitorul euro­pean al copi­i­lor nos­tri care plea­ca unde vad cu ochii,dar nu in Rusia,ci majo­ri­ta­tea in UE,exact invers decat ne vrea mare­le poli­ti­ci­an man­curt pro­rus si pro­so­vi­e­tic Dodon,sclavul lui Putin si al Rusi­ei,,

  2. Pro­tes­te­le, civis­mul le dau fri­soa­ne si pd-istilor. De aia tv-urile lor – *de casa* – cu aco­pe­ri­re natio­na­la nu sufla o vor­ba. Ide­al ar fi ca ONG-urile de pe-aici – cu ceva culoa­re patri­o­ti­ca – sa amor­se­ze pro­tes­te la nivel de idei con­cre­te, la nivel natio­nal. Din paca­te, in RM exis­ta o pro­ble­ma. Gra­va! SIS, poli­tia nu asi­gu­ra o anu­mi­ta orga­ni­za­re. Din con­tra, con­tri­bu­ie, prin ultra­si infil­tra­ti, la dege­ne­ra­re. Ba mai mult, dupa ce isi dau sin­gu­ri cu pia­tra, iti dau in cap cu dosa­re­le fabri­ca­te.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *