Cu ochii pe ei

Mă plimb prin Piaţa Victoriei din Bucureşti împreună cu un alt jurnalist. Aerul e mai cald decât în serile trecute – suntem în cea de-a patra noapte de proteste în toată ţara –, iar pe alocuri e spart de sunetul vuvuzelelor, de discuţii între grupuri de amici sau de scandări care-ţi fac pielea de găină.

Un uncheaş în geacă de piele maro spune că reprezintă “Baricada rezistenţei”. “Baricada rezistenţei pentru adevăr, Baricada rezistenţei pentru onoare, pentru tot ce e frumos şi bun şi în niciun caz pentru politicieni”. Se sprijină de gardul care-l separă de jandarmi şi le strigă ăstora să cheme guvernanţii la muncă. “Dacă nu vor veni în piaţă, noi, poporul, considerăm că avem dreptul să ne luăm ţara înapoi!”

În jurul lui, oamenii îl susţin şi agită pancarte cu tot soiul de mesaje: “Dragnea, nu uita, puşcăria-i ţara ta!”, “Let’s make Jilava great again!”, “Stăm noi în frig ca să ajungeţi voi la răcoare” sau “La mulţi ani cu sănătate şi un veac de singurătate!” Sunt mesaje atât de diverse şi de ingenioase, încât ar putea fi înscrise lejer la un concurs de creativitate.

Protestul e paşnic şi mult mai bine organizat decât cel de pe 31 ianuarie, când un muşuroi de bucureşteni au invadat piaţa din faţa guvernului în toiul nopţii. Am văzut atunci furie, lacrimi, disperare, ură şi multă durere. Guvernanţii adoptaseră pe şestache o ordonanţă de urgenţă care le dă liber la nepotism, furat şi neglijenţă în serviciu, iar acest lucru i-a înfuriat pe români.

“PSD a câştigat alegerile cu majoritate covârşitoare, deci e dreptul lor să facă ce vor” am tot auzit de fiecare dată când am ieşit din bula mea de Facebook. E adevărat că au câştigat, dar asta nu le dă dreptul să atârne planul de guvernare într-un cui invizibil pentru a se dedica dosarelor şi puşcăriilor. PSD-iştii au acţionat ca nişte lupi în haită: au pândit ani de zile şi cum au ochit ciolanul, l-au atacat fără discernământ.

Însă românii s-au prins. În cei 27 de ani de la Revoluţie au învăţat să miroase corupţia şi abuzul şi ies în stradă de fiecare dată când se simt fraieriţi.

Protestele astea sunt poate cel mai frumos lucru care i se putea întâmpla României în ultima vreme, iar eu mă bucur că sunt aici şi mă întorc în fiecare seară acasă cu degetele de la picioare învineţite de frig.

Lina VDOVII, România

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivan ciubuc

    Romanii vor tara inapoi,dar eu nu inteleg cum cu atatea coruptii PSD si ALDE au castigat cu peste 50%,iar acum lumea s-a trezit,dar multi nu au fost la vot si asa acestia au castigat,Si la noi este ceva asemanator,Dodon a castigat cu peste 50%,face gafe externe,incita la federalizare,iar poporul moldovean,cum ne zice el nu zice si nu face nimic,ceea ce inseamna ca noi nu numai ca nu avem putere si opozitie,ci mai rau ,lumea este scarbita de politica si de politicieni si ii lasa sa faca orice,fara a reactiona,asa ca Dodon ne va scoate din UE ca sa ne bage in Un,Ec,Euroasiatica in locul Belarus care s-a lamurit si ea ca si Ukraina cum este cu Rusia nu partener,ci stapan,,la fel cu Federalizarea,cu plata gazului pt Transnistria s,a,Bravo celor din Romania si RUSINE noua ca nu zicem sau facem NIMIC pt,viitorul european al copiilor nostri care pleaca unde vad cu ochii,dar nu in Rusia,ci majoritatea in UE,exact invers decat ne vrea marele politician mancurt prorus si prosovietic Dodon,sclavul lui Putin si al Rusiei,,

  2. Protestele, civismul le dau frisoane si pd-istilor. De aia tv-urile lor – *de casa* – cu acoperire nationala nu sufla o vorba. Ideal ar fi ca ONG-urile de pe-aici – cu ceva culoare patriotica – sa amorseze proteste la nivel de idei concrete, la nivel national. Din pacate, in RM exista o problema. Grava! SIS, politia nu asigura o anumita organizare. Din contra, contribuie, prin ultrasi infiltrati, la degenerare. Ba mai mult, dupa ce isi dau singuri cu piatra, iti dau in cap cu dosarele fabricate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *