Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Demisii de onoare și…

[sondaj] Demisii de onoare și alegeri anticipate

În timp ce la Chișinău şi în comunităţile externe lumea protestează în stradă, cerând repetarea turului doi de scrutin, demisia şefului Comisiei Electoorale Centrale (CEC) și a ministrului de Externe, CEC s-a grăbit să depună luni la Curtea Constituţională (CC) raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidenţiale. Decizia Curţii, de validare sau nevalidare a alegerilor, urmează a fi adoptată în următoarele 10 zile, dar nu înainte de examinarea definitivă a contestaţiilor depuse în instanţele de judecată, a anunţat CC.

Protestele continuă. Ce va urma?

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Într-o democraţie reală, de mult s-ar fi pus punct discuţiilor despre aceste alegeri. A fost fraudă şi basta. Noi, din păcate, nu suntem o democraţie, să zicem, aşa ca cea din Austria, unde doar pentru un plic cu un vot deteriorat au fost anulate rezultatele alegerilor – dacă nu mă înșală memoria, într-o circumscripţie la localele din acest an. Iar la noi s-au documentat cazuri grave. Şi nimic. CEC a raportat că totul e în limitele legii. Să vedem ce vor zice instanţele de judecată în cazul contestaţiilor depuse. Şi mai curios e să vedem ce va face Curtea Constituţională. Dacă mai au un respect cât de cât pentru lege, le vor dezaproba, dacă nu – le vor valida.

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

E greu să spun ce va urma. E multă confuzie. Toată lumea știe că Dodon a câștigat prin fraudă și toţi o fac pe niznaiul, inclusiv CEC. Cel mai mult m-a mirat poziţia observatorilor străini, care au recunoscut că s-au făcut mari încălcări, dar ele nu au influenţat rezultatele alegerilor. Așa, cel putin, au zis majoritatea lor. Culmea. Seamănă a complot. Împotriva Maiei Sandu și a cursului politic pentru care pledează ea și cei care au votat-o. Bravo Diaspora. Rușine guvernării, care a tratat-o cu dispreţ. Rușine și partidelor zis proeuropene, care au stat de o parte în turul doi și, în acest fel, l-au sprijinit pe Dodon. Acuma să vedem ce va zice Curtea. Dacă băieţii de aici nu sunt implicaţi în lucruri care să-i compromită, s-ar putea să nu valideze alegerile, dar dacă da, atunci vor zice „da”.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

E o mare tragedie a noastră ceea ce s-a întâmplat. Nu Dodon a câștigat alegerile. Alegerile le-a câștigat Plahotniuc şi mai departe va urma ceea ce şi-au dorit PD, Plahotniuc și cei care l-au votat pe Dodon. Ştiu că părerea mea s-ar putea să nu placă, dar Maia Sandu a făcut o mare greșeală atunci când a respins sprijinul lui Lupu şi Plahotniuc. Chestia cu „mărul otrăvit” nu a fost cea mai bună soluţie. Maia Sandu trebuia să-l facă pe dracu în patru ca să câștige electoratul PD. Ea a dat-o în sincerităţi, a reacţionat frontal. Sinceritate în politică nu există. A mizat pe diasporă, iar diaspora, prin limita de 3000 de buletine, a fost îngrădită de la vot… Fără maidan noi nu vom câștiga nimic. Din păcate, toate drumurile duc spre maidan.

Anatol-CaramanAnatol Caraman, Mişcarea Tiras-Tighina

CEC, ca și cum, și-a făcut treaba. Indiferent de miile de contestaţii, raportul despre rezultatele alegerilor a fost prezentat Curţii Constituţionale, iar mai departe toate rămân pe seama Curţii. Părerea mea: nu cred că CC nu va valida alegerile. Nu cred că vor urma demisii şi nici alegerile nu cred că vor fi anulate, deşi ele au fost fraudate şi au fost fraudate în favoarea lui Dodon. Ce va urma? Vom continua să luptăm. Nu cred că lumea se va împăca cu un președinte ajuns la putere prin falsuri şi minciună. Dodon nu poate fi președintele nostru, el e un președinte surogat. Toate ameninţările cu federalizarea RM, cu schimbarea vectorului geopolitic, lupta cu Istoria Românilor, toate sunt pietre care vor veni în capul lui Dodon, care cere pace, dar până la pace mai este.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociația APIUS, preşedintă

Nu ne așteaptă nimic bun. Cu Dodon președinte, la câte probleme aveam, vom mai avea una, chiar dacă Dodon nu va avea mână liberă să facă tot ce-i trece prin cap. Nu vreau să zic că Maia Sandu ar fi fost varianta ideală pentru un președinte, dar votul pentru ea a fost un vot împotriva sistemului. Cu Dodon, sistemul a rămas. Dodon e cu păcate, e șantajabil şi, din acest punct de vedere, mai convenabil puterii. Ar fi corect, după o campanie cu atâtea abuzuri, inclusiv încălcarea dreptului la vot, să se facă demisii de onoare la CEC, la Externe şi să fie anunţat turul trei. Acest lucru rămâne la discreţia CC. Dar puţin probabil că se va întâmpla. Dreptatea trebuie să ne-o facem noi. Cum? Vom vedea.