Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Victimele cazinourilor

Victimele cazinourilor

În aprilie, curent, Silvia Cruc, originară din satul Rezina, raionul Ungheni, s-a angajat în funcţia de casier-operator la un cazinou din Ungheni. Deşi nu muncea oficial şi avea un salariu de doar 2500 de lei pe lună, femeia spune că se bucurase că şi-a găsit un loc de muncă. Nu trebuia să lucreze în fiecare zi, ci în ture şi, astfel, putea să se ocupe şi de gospodărie, deoarece creşte de una singură o fetiţă de 8 ani, băiatul său mai mare fiind militar.

Pe 6 iulie, fiind la muncă, Silvia Cruc a fost înşelată de un client, motiv pentru care şefii săi au bătut-o şi au obligat-o să-şi asume o pretinsă datorie de 50 de mii de lei. Deoarece a fost ameninţată, femeia spune că se teme pentru viaţa sa şi a copiilor săi. Cazul Silviei pare să nu fie unicul. Mai multe decizii judecătoreşti arată că, în ultimii ani, şefii cazinoului din Ungheni au avut mai multe conflicte de acest gen. Pe lângă procesele de judecată cu angajaţii, patronii acestor firme s-au judecat şi cu diverse instituţii de stat şi, aproape de fiecare dată, obţineau câştig de cauză.

Clientul de la miezul nopţii şi bătaia de a doua zi

Cruc Cazinou
Silvia Cruc a fost angajată neoficial la cazinoul firmei „Playmania” SRL din Ungheni în perioada aprilie-iulie 2016

Pe 6 iulie, la miezul nopţii, în cazinou a intrat
un client despre care Silvia spune că juca permanent şi pe care îl cunoştea ca fiind o persoană liniştită. „Aşa jucător mai rar, nici nu-l auzeai că-i la aparat. În două luni, tot venea şi juca. Şi acum a venit şi mi-a spus: „Doamnă Silvia, hai încarcă-mă, că eu am bani, şi euro, şi lei” şi mi-a arătat banii din portmoneu. Eu i-am zis: „Dima, tu trebuie să plăteşti”, dar el a zis că o să câştige şi o să rămână cu banii în portmoneu”, îşi aminteşte femeia. După ce ar fi jucat de 30 de mii de lei, bărbatul i-a spus Silviei că nu-i ajung bani să plătească, dar că trăieşte aproape şi se duce să aducă banii. Deşi Silvia spune că a încercat să-l oprească, ca să-i lase măcar banii pe care îi avea, bărbatul a plecat şi nu a mai revenit.

A doua zi, la 8 dimineaţa, când Silvia urma să dea schimbul, au venit doi bărbaţi, stăpânii cazinoului, împreună cu administratoarea. „Au venit să mă întrebe ce s-a întâmplat. Nici n-am reuşit să spun că iaca eu i-am încărcat… eu n-am reuşit… m-a apucat de cap… m-a tras lângă uşă şi mă bătea cu pumnii în cap. M-a apucat de gât… mă numea cum voia el, cum îi plăcea. Eu n-aveam nume… Îi spuneam să nu mă bată, că îi întorc banii, numai să nu mă bată, dar el îmi zicea: „s*ka, te dau la organe”, povesteşte femeia cu lacrimi.

Recipisă scrisă sub ameninţările şefului

578-silvia-cruc
După amenințările șefului, Silvia Cruc spune că se teme pentru viața sa și a copiilor săi

După ce a fost bătută, Silvia spune că a fost forţată să scrie o recipisă prin care confirma că a luat împrumut de la cel care a bătut-o (n.r.: Ruslan C.) suma de 50 de mii de lei pentru a-şi procura maşină. „M-a pus să scriu, fiind bătută. Credeam că gata, mă ucide. Scriam o literă în rusă, una în latină… Îmi zicea că el cu asta o să-mi ia şi casa, şi tot”, spune Silvia.

După ce a scris recipisa, femeia spune că şefii au chemat poliţia, nu înainte de a ascunde toate hârtiile de evidenţă a banilor rulaţi în acea zi în cazinou şi de a-i ordona să declare poliţiştilor că respectivul client i-a furat 30 de mii de lei, nu că i-a pierdut jucând. „L-am întrebat de ce să nu spun drept, dar el a zis „nu, spui aşa cum îţi zic eu”. M-am temut să povestesc poliţiei cu el de faţă… că el ţinea aşa pumnii, strânşi… m-am gândit că cine ştie, poate-s legaţi unii cu alţii, cu poliţiştii”, îşi aminteşte Silvia Cruc clipele de coşmar prin care a trecut în dimineaţa zilei de 7 iulie.

A doua zi, Silvia a mers la Procuratura Ungheni şi a povestit tot ce i s-a întâmplat. Contactat de ZdG, Eduard Florea, procuror de Ungheni, spune că ştie despre acest caz şi a dat indicaţii să fie ridicate imaginile video filmate în cazinou în acea seară. Şi Maxim Ciugureanu, procurorul care a primit plângerea femeii, spune că, deocamdată, nu ne poate oferi prea multe detalii pentru că ancheta e abia la început. „Am trimis doamna la expertiza medico-legală, după care am transmis plângerea la poliţie. Monitorizăm situaţia, dar încă nu este nimic. Din moment ce eu am fost procurorul de gardă care a primit persoana, sigur că monitorizez. Am reacţionat prompt. În aceeaşi zi, doamna a fost la expertiză, tot atunci a fost efectuată cercetarea la faţa locului. Au fost efectuate toate acţiunile procesuale şi deja se lucrează pe dosar”, afirmă Ciugureanu.

Nicolae Moraşcu, şeful secţiei urmărire penală a IP Ungheni, ne-a spus că a fost iniţiată o cauză penală şi că, în prezent, se petrec acţiuni de urmărire penală. „E o cauză penală deschisă pe fapt, în urma căruia doamna petiţionară s-a ales cu vătămări corporale. Dumneaei este parte vătămată în cadrul acestei cauze penale”, spune Moraşcu.

Stăpânii cazinourilor

anunt rabota md 2
După publicarea articolului în ediția tipărită a ZdG, anunțurile de angajare publicate de firmele „Playmania” și „Magister-Lux” au fost șterse

Sala de jocuri de noroc în care a lucrat şi
a fost bătută Silvia Cruc aparţine firmei „Playmania” SRL, cu sediul în Chişinău, fondată şi administrată de Serghei Bezzubov. Silvia spune însă că nu Bezzubov a fost cel care a bătut-o, ci un oarecare Ruslan C., care-l însoţea în acea zi pe Bezzubov şi despre care ştia că ar fi şi el şef. Pe lângă acest cazinou, la care lucra Silvia, „Playmania” SRL deţine şi alte săli de jocuri de noroc în Ungheni, Bălţi şi Chişinău. Pe site-urile de anunţuri pot fi găsite mai multe oferte de angajare pentru funcţia de operator-casier, plasate de Sergiu Bezzubov în numele „Playmania” SRL. Pe lângă numărul de telefon indicat de Bezzubov în anunţuri, la contacte, este trecută şi adresa de e-mail magister_2000@mail.ru, adresă ce coincide cu denumirea unei alte firme ce activează în domeniul jocurilor de noroc – „Magister-Lux” SRL, care deţine reţeaua de cazinouri „Magistr”. Aceeaşi adresă de e-mail a şefului de la „Playmania” e folosită şi la crearea paginii de facebook a reţelei de cazinouri „Magistr”, fapt ce demonstrează legăturile dintre cele două firme, deşi, oficial, „Magister-Lux” SRL are un alt fondator, pe o oarecare Diana Iamblea.

Cu adresa de email a lui Serghei Bezzubov este înregistrată paniga de facebook a rețelei de cazinouri „Magistr”
Cu adresa de email a lui Serghei Bezzubov era înregistrată paniga de facebook a rețelei de cazinouri „Magistr”. Ca și în cazul anunțurilor de angajare, și această pagină de facebook a fost ștearsă

Contactat telefonic, Serghei Bezzubov, proprietarul reţelei de cazinouri „Playmania”, confirmă că Silvia Cruc a fost angajata sa, dar neagă că a fost bătută şi forţată să scrie o recipisă. „Da, a lucrat la noi, a fost concediată. Nimeni nu a agresat-o. Avea vânătăi pe faţă sau ce? Ce fel de glume spuneţi? Poliţia se va clarifica”, ne-a spus Bezzubov. Întrebat cine este Ruslan C., cel despre care Silvia Cruc spune că a bătut-o, Bezzubov ne-a replicat pe un ton ridicat: „Eu nu pot să înţeleg, luaţi interviu de la mine sau ce? Sunaţi la poliţie şi ei o să vă spună totul. Eu nu am de gând să discut cu persoane pe care nu le văd şi nu ştiu cine sunt. La revedere!”

Caz tras la indigo

Decizia Curții Supreme de Justiție pe cazul Dubălari vs Voiciuc (Magister-Lux SRL)
Decizia Curții Supreme de Justiție pe cazul Dubălari vs Voiciuc (Magister-Lux SRL)

Un caz identic cu cel al Silviei Cruc a avut loc în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2013 într-un cazinou, de această dată al firmei „Magister-Lux”, de pe str. Calea Ieşilor din Chişinău. Atunci, Victoria Dubălari, şi ea proaspăt angajată în funcţia de casier-operator, aflându-se la serviciu, la solicitarea unui client, a activat aparatele de joc în sumă de 30 de mii de lei (n.r.: exact aceeaşi sumă ca şi în cazul Silviei Cruc) fără a percepe mijloacele băneşti de la acesta. Ulterior, spunându-i că va achita până dimineaţa suma de bani de care a beneficiat pentru a juca la aparatele respective, clientul a ieşit şi nu a mai revenit cu banii. Conform datelor din dosar, Denis Voiciuc, care în acel moment deţinea funcţia de director al SRL „Magister Lux”, „nu i-a permis Victoriei să părăsească incinta cazinoului şi, ameninţând-o cu privarea de libertate pentru comiterea unei presupuse infracţiuni de furt al banilor şi aplicând violenţa fizică faţă de Dubălari Victoria, a impus-o să scrie o recipisă prin care în mod eronat a confirmat că ar fi împrumutat de la acesta suma de 30 mii de lei, pe care s-a obligat să o restituie la 14 ianuarie 2013 (n.r.: a doua zi) lui Denis Voiciuc”. În baza acestei recipise, la 21 iunie 2013, Voiciuc s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Victoriei Dubălari, solicitând încasarea datoriei de 30 de mii de lei, a dobânzii de întârziere şi a cheltuielilor de judecată. La 29 decembrie 2014 Judecătoria Centru i-a dat câştig de cauză lui Voiciuc, iar ulterior Curtea de Apel Chişinău (CA) şi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) au menţinut decizia primei instanţe, obligând-o pe Victoria Dubălari să plătească cei 30 de mii de lei, dobânzile şi cheltuielile de judecată.

Radu Dumneanu, avocatul Victoriei Dubălari, spune că recipisa a fost scrisă sub ameninţări şi din acest motiv ea trebuia să fie anulată. „Noi am iniţiat şi o cauză penală pe falsificare de probe prin aplicarea violenţei şi s-a pornit dosar penal la Procuratura Centru, dar judecătorul a anulat ordonanţa de pornire. Am contestat încheierea judecătorului de instrucţie la Curtea Supremă de Justiţie prin recurs în anulare, dar şi acolo a dat chix treaba. Adică am făcut tot ce era posibil, dar… Eu cred că este o schemă, dar trebuie s-o poţi demonstra. În cazul nostru a fost imposibil”, susţine avocatul Victoriei Dubălari, care acum este plecată la muncă în străinătate.

Angajat acţionat în judecată pentru declaraţii false

Decizia Curții Supreme de Justiție pe cazul Dubălari vs Voiciuc (Magister-Lux SRL)
Decizia Curții Supreme de Justiție pe cazul „Magister-Lux” și „Playmania” vs Vasluian

Tot în 2013 a început un alt proces de judecată cu implicarea firmelor „Playmania” SRL şi „Magister-Lux” SRL, pe de o parte, şi un fost angajat al lor, pe de alta. Conform declaraţiilor din dosar, după ce a lucrat la negru la cele două firme în perioada iunie 2012 – aprilie 2013, în funcţia de casier-operator, Vitali Vasluian a cerut să fie angajat oficial, moment în care angajatorul l-a dat afară fără a-i plăti salariul pentru ultima lună. Vasluian a scris petiţii la mai multe instituţii de stat, iar ca rezultat acestea au efectuat controale la câteva săli de jocuri deţinute de cele două firme. Pentru că verificările celor doi agenţi economici ar fi „periclitat activitatea lor normală şi au creat situaţii tensionate la societatea comercială”, administraţia celor două firme, şi anume Serghei Bezzubov şi Denis Voiciuc, l-au acţionat în judecată pe Vitali Vasluian. Pentru că „pe parcursul verificărilor efectuate nu au fost depistate careva date care ar confirma declaraţiile inculpatului şi ar demonstra faptul aflării lui în relaţii de muncă cu agenţii economici indicaţi”, Judecătoria Buiucani i-a aplicat lui Vasluian o amendă de 3 mii de lei pentru fals în declaraţii. Faptul că Vasluian a fost angajat neoficial la cele două firme este demonstrat de declaraţiile colegilor de muncă ai acestuia, care confirmă că au lucrat împreună, dar şi de descrierea în detaliu a sălilor de joc făcută de Vasluian, lucru imposibil de făcut dacă acesta n-ar fi fost angajat acolo, spune Vasile Gantea, avocatul lui Vasluian.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău l-a achitat pe Vasluian, acesta fiind absolvit de plata amenzii. În iunie 2015, decizia de achitare a fost menţinută şi la CSJ.

Procese de judecată cu Fiscul şi Primăria

La 28 iunie 2013, „Magister-Lux” SRL a depus cerere de chemare în judecată împotriva Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), cerând anularea unei amenzi pentru neutilizarea maşinii de casă şi control întocmită agentului economic după un control efectuat de către inspectorii fiscali la unul din cazinourile „Magister-Lux” din Chişinău. Prin hotărârea Judecătoriei Râşcani, mun. Chişinău, din 29 decembrie 2014, acţiunea înaintată de SRL „Magister-Lux” împotriva IFPS a fost admisă, anulând, astfel, amenda de 25 mii de lei. Decizia primei instanţe a fost menţinută de către CA Chişinău şi, în ianuarie 2016, de către CSJ, firma „Magister-Lux” scăpând basma curată.

În 2014, „Magister-Lux” SRL s-a judecat cu Fiscul şi pentru o altă amendă, de 10 mii de lei, aplicată tot pentru „desfăşurarea activităţii de antreprenoriat fără utilizarea maşinii de casă şi control” la o sală de jocuri de noroc din Briceni. După un proces de judecată care a ajuns până la CSJ, s-a constatat că surplusul de bani găsiţi de către inspectorii fiscali la acel cazinou erau de fapt banii personali ai casieriţei, astfel că administraţia „Magister-Lux” a scăpat din nou de amendă.

Un alt proces de judecată decis în favoarea „Magister-Lux” SRL a fost cel împotriva Primăriei Chişinău, care refuzase eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru un cazinou de pe str. Trandafirilor din capitală. În aprilie 2012, menţinând deciziile judecătoriilor ierarhic inferioare, CSJ a obligat Primăria Chişinău să elibereze respectiva autorizaţie.

Contabilitate dublă

Aşa cum scriam mai sus, Fiscul a amendat de două ori firma „Magister-Lux” SRL pentru „neutilizarea maşinii de casă şi control”, dar de fiecare dată aceasta a scăpat de plata amenzilor ca urmare a unor decizii judecătoreşti. „Contabilitatea dublă” însă pare să fie aplicată cu succes şi la firma „soră” „Playmania” SRL. Conform spuselor Silviei Cruc, cea care a lucrat la un cazinou din Ungheni, deşi veniturile zilnice erau de zeci de mii de lei, oficial erau înregistrate doar 2-3 mii. „Îi ieşea bine. Făcea câte 25-30-40 de mii pe „sutcă”. Făcea bani mulţi. Noi când băteam în casă, când făceam documentele, trebuia să iasă tot timpul 2700, 2900, 3300, dar în realitate era sumă mare de bani. El câştiga de la jucător, dar jucătorul de la dânsul nimic. Acum îndeobşte el a fost şi a schimbat plombele şi aparatele nu dau nimic. Clienţii făceau gălăgie că aparatele nu dau bani şi că noi ţinem cu şefii, dar eu nici nu-i cunoşteam pe şefi”, povesteşte fosta angajată a cazinoului. Ea explică şi cum exact erau diminuate încasările oficiale. „Clientul îţi dă bani, acolo este să încarci şi să baţi în casă, dar nu baţi tot cum trebuieşte. Dacă el îţi dă 50 de lei, tu baţi numai 20, ca şi cum să nu ştie „nalogovîie” tot. Ne lămurea că dacă vine de la nalog, principalul să fie atâtea cecuri câţi oameni sunt în sală. În casă trebuia să stea numai 3 mii de lei”, ne-a explicat femeia, care spune că, pe lângă plângerea depusă la procuratură, a scris o petiţie şi la Inspectoratul Fiscal.