Nr. 6
2 septembrie 2004


Foto autor

Ileana Rusu

Fara Soiuz

Dupa 15 ani de limba romana, presedintele Voronin insista asupra decretarii limbii ruse drept a doua limba de stat

Motto: “Ňîđăîâűé Äîě Ńîţç, ń íŕěč íŕâńĺăäŕ! Ňîđăîâűé Äîě Ńîţç — Ęŕę íîâŕ˙ çâĺçäŕ” (spot radiofonic)

Marti, 31 august, R. Moldova a marcat Ziua Limbii. Cu depuneri de flori la monumentul lui Stefan cel Mare, cu strangeri de inima, simpatizantii actualei puteri comuniste si ai fortelor de opozitie semanau intre ei. In timp ce nici un parlament, de la 1989 incoace, n–a reusit modificarea Legii despre functionarea limbilor, luni, in cadrul unei mese rotunde dedicate sarbatorii, persoane care au stat la leaganul instituirii limbii romane si a grafiei latine pe teritoriul R. Moldova, printre care membri ai Consiliului Municipal Chisinau, declarau ca “s–au reusit multe”. Drept dovada a “succeselor noastre comune” serveste sustinerea si votarea la functia de pretor al sectorului Rascani al capitalei a unei persoane care nu cunoaste limba oficiala. In lista “consecintelor pozitive” ale unei lupte asidue de 15 ani se inscrie si evenimentul de acum doua saptamani, sarbatorit cu mare fast pe strada Alecu Russo, 1, intr–o fosta cladire apartinand Ministerului Agriculturii, unde s–a aprins “cea mai noua stea” din galaxie — Casa de Comert “Soiuz”. Ce se intampla acolo acum doua saptamani? Serghei Arteniev, directorul Centrului, isi largea afacerea, lansand cel de–al doilea etaj. La eveniment au fost invitate doua mari vedete ale postului de radio preferat de microbusistii Chisinaului “Russkoie radio”, Ala Pugaciova si Verka Serdiucika.

Taierea de panglici — o indeletnicire mai veche a deputatilor PCRM

Scandalul in jurul Casei de Comert “Soiuz” a izbucnit acum doi ani si ceva, imediat dupa deschiderea acesteia, cand Centrul de terminologie a avizat negativ denumirea magazinului, somandu–l pe Arteniev, in baza legislatiei, sa o schimbe. Si denumirea acesteia a fost schimbata in “Uniunea”. Peste un an, insa, “Uniunea” redevine “Soiuz”. Intrebat, acum doi ani, care este istoricul acestui nume, Arteniev ne declara ca “Soiuz” presupunea adunarea tuturor producatorilor autohtoni “sub acelasi acoperis”. Probabil, acestia au fost invitati “sub aceeasi stea” de deputatul comunist Iuri Eriomin, membru al Comisiei parlamentare pentru Agricultura, omul care a taiat panglica de deschidere a magazinului. Pesemne, tot el a fost cel care — citam din ziarul “Novoe vremea”, nr. 31 din 26 august curent — “aproape ca i–a izgonit pe arendasi de la etajul II”. Atunci, in febra conflictului, il intrebasem si pe dl deputat ce tangente are Domnia sa cu “Soiuz”–ul. El a refuzat sa ne raspunda. In acelasi context, Arteniev ne–a asigurat ca “ar fi ruda” cu comunistul vizat. Marti, de Sarbatoarea Limbii, directorul sustinea ca Eriomin nu este singurul deputat, prezent la sarbatoarea casei. “La Moldexpo am organizat Sarbatoarea Berii si panglica a fost taiata de alt deputat. La evenimentul de acum doua saptamani au fost prezenti toti deputatii. Nu, nu toti 101, dar 20 — la sigur”, a precizat Arteniev.

Argumentele “Soiuz”–ului au inceput a curge garla. Am aflat de la director ca si el s–a cam saturat de scandalul din jurul denumirii, dar ii este indiferent cum se numeste afacerea gestionata de el. El ne–a mai spus ca a primit autorizatie de la Centrul de terminologie pentru aceasta denumire si ca nu il priveste in ce limba vorbesc vanzatorii din spatiile pe care magazinul le da cu chirie. “Avem si publicitate in limba romana, nu–mi amintesc toate frazele, dar una pot sa v–o spun: “Casa de comert “Uniunea” s. a. m. d”, zice Arteniev. “Soiuz” este o unitate comerciala cu capital moldo–rus si numele brandului nu poate fi schimbat, ramanand acelasi in toate limbile. Ati auzit vreodata ca denumirile “Sony”, “Panasonic” sau “L’Oreal” sa sune altfel in limbile romana sau rusa? In aceeasi ordine de idei, un brand produce o anumita marfa pe care isi aplica sigla comerciala. Am fi curiosi sa stim ce produce brandul de pe strada Alecu Russo, 1. Sursa citata ne–a mai asigurat ca nu este vorba de nici o comanda politica si ca legislatia Conventiei Europene stipuleaza sa fiecare agent economic, care isi desfasoara activitatea in tarile–membre estre liber sa isi identifice afacerile cu ce nume doresc.

In acelasi timp, Legea cu privire la functionarea limbilor stipuleaza clar ca, atata timp cat singura limba de stat este cea romana, denumirile trebuie sa fie racordate acesteia. Elena Ionasku, reprezentantul Casei “Soiuz”, ne–a spus, pe un ton acuzator, ca ar fi cazul sa investigam situatia si in centrele comerciale “Elat”, “Grand Hall”, “Nr.1”, “Cvin”. “De ce v–ati legat doar de noi? Peste tot e la fel”, ne–a asigurat ea.

Limba rusa, limba de comunicare intre natiuni?

Sa revenim acum la masa rotunda. Cu ocazia Zilei Republicii, presedintele Voronin a declarat ca va reveni la problema limbii ruse si la acordarea acesteia a statutului de limba oficiala pe teritoriul tarii. Ce s–a intamplat la acea masa rotunda? Cei prezenti s–au adancit in amintiri, lasand sa treaca pe langa ei alte lucruri, mult mai importante, pentru care trebuie sa continuam lupta. Desi au existat si pana acum dispozitii ale primarului general, conform carora se interzicea categoric receptionarea posturilor rusesti de radio in transportul public de pasageri (o campanie ampla in acest sens a desfasurat si “Jurnal de Chisinau”), situatia nu s–a schimbat cu nimic. Daca s–ar fi inregistrat unele succese, Consiliul Municipal nu ar fi emis o alta dispozitie, nr. 833–d, din 20 august 2004. Actul prevede interzicerea conectarii casetofoanelor in saloanele transportului public pe durata efectuarii rutei. Drept ca, de data aceasta, la motivul “propagarea si cultivarea normelor limbii literare si asigurarii bilingvismului armonios in societate” se adauga “masurile de asigurare a calitatii, disciplinei tehnologice si sigurantei traficului rutier”. Ce va urma, vom trai si vom vedea. Cert e faptul ca atata timp, cat la manifestarile consacrate Sarbatorii Limbii Romane nu va participa inalta conducere, cum s–a intamplat marti, la fel ca si anul trecut, legislatia va continua sa ramana nerespectata.

Chiar daca, in 1898, prin decretarea limbii romane drept limba oficiala, s–a creat un cadru legal pentru buna circulatie a acesteia, initiativa de a o ignora, prin propaganda intensa a limbii ruse, este acum mai vadita ca oricand. “Legea ii ofera limbii ruse statutul de “limba de comunicare intre natiuni”, conchide lectorul universitar Victor Grebenscikov, autorul mai multor studii despre actul nominalizat. Din punct de vedere etnologic, nu putem declara ca in R. Moldova se atesta prezenta mai multor natiuni. Exista etnia romana, comunitatea gagauza si grupari etnice care constituie parti ale unor natiuni care locuiesc in patria lor. In cazul in care legea va fi reactualizata, s–ar putea ca limba rusa sa poarte statutul de limba oficiala a ONU. In actele internationale, limbile minoritatilor sunt numite regionale sau minoritare”, afirma profesorul Grebenscikov. Amintim ca, in baza aceleiasi legi, limba moldoveneasca este echivalenta cu limba romana.

“Faptul ca in magazine ni se raspunde doar in limba rusa, este o grava incalcare a legilor. Art. 13 din Constitutia R. Moldova spune clar ca limba de stat este cea moldoveneasca (romana). Legea privind protectia consumatorilor stipuleaza ca fiecare cetatean are dreptul sa solicite si sa obtina informatii despre un produs sau altul fara restrictii. Deci, vanzatorii sunt obligati sa posede limba de stat”, afirma Roman Mihaes, directorul Centrului pentru protectia juridica a drepturilor consumatorului. Potrivit lui, Departamentul Standarde si Metrologie este in drept sa amendeze unitatile comerciale care limiteaza dreptul consumatorului la informatie.

Cine este vinovatul de faptul ca in magazinele Chisinaului se atesta o incalcare crasa a legislatiei si a drepturilor noastre? Patronii unitatilor comerciale? Indiferenta clasei politice? Tacerea cetatenilor? Ziarul de Garda va tine la curent cititorii cu actiunile intreprinse si cu rezultatele acestora.


Fara Soiuz
Dupa 15 ani de limba romana, presedintele Voronin insista asupra decretarii limbii ruse drept a doua limba de stat Continuare 

Robii albi ai cerului african
Mafia comsomolului sovietic stapaneste businessul african cu piloti, avioane, diamante si armament Continuare 

Cozac pedepsit de Judecata Suprema
Intr–un oras precum este Causeniul, unde prin ‘98 mafiotii l–au impuscat pe liderul lor, causaneanul “Saban”, chiar in fata statuii lui Eminescu din centrul orasului, oamenii nu mai gasesc nimic extraordinar in faptul ca unul dintre feciorii lui Vladimir Cozac l–a jefuit, impreuna cu doi amici, pe taica–sau Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com