Nr. 3
12 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Ileana Rusu

Trasee populare prezidentiale

Pentru a fi un presedinte de tara in forma si bine dispus, Domnia sa este nevoit sa achite din bugetul personal 990 euro/zi, sa obtina o viza pentru Cehia si sa-i dea indicatii lui Mark Tcaciuk cum sa guverneze tara asta in lipsa sa.

Reduceri pentru presedinte?

Perioada caniculara inseamna concedii lungi de deputati, vacante de ministri si functionari. Pleaca fiecare incotro ii permite buzunarul, valoarea caruia, s-ar crede, provine din salariu. Nu sta acasa nici seful statului. La fiecare juma' de an, Domnia sa merge la odihna si la tratament in Cehia, la Karlovy Vary. Presedintele si-a respectat itinerarul traditional si in aceasta vara. Acum mai bine de o saptamana, el a luat drumul aerului spre cel mai vehiculat oras din presa de la noi. Unii chiar il confunda cu capitala Europei. Se vorbeste ca Voronin nu ar avea nevoie de prea multi bani pentru tratament, odihna, cazare si hrana. Un motiv ar fi ca sefii statelor, clienti permanenti ai sanatoriilor din orasul balnear ceh, beneficiaza de reduceri considerabile. Sursele noastre, insa, infirma aceasta informatie. In schimb, aceleasi surse sustin ca fiul presedintelui, Oleg, pe langa fabricile de zahar si de paine, si-ar fi inclus in palmaresul afacerilor sale un pansionat de toata frumusetea, tocmai la Karlovy Vary. Pentru a nu ajunge sa ne pierdem timpul prin salile de judecata, proband pentru Voronin-junior informatia oferita de sursele noastre, va spunem, dragi cititori, ca nu subscriem respectivei versiuni. In schimb, va putem ajuta, in plan informational, sa va simtiti o data in viata in pielea presedintelui, despre care scriam ca a cam incaruntit in ultima vreme. Amintim ca la capitolul "tratamentul neurologic al sefului statului" presa de la Chisinau a mai scris, insa medicii de la Spitalul Neurologic infirma faptul ca dom'presedinte ar fi bolnav.

In rand, dupa viza

Desi presedintele se supune Legii supreme a tarii, tinem sa precizam ca cea mai influenta persoana in stat are "la activ" si un statut, caruia ar trebui sa i se supuna. Actul in sine presupune un sir de coduri morale, dar si niste obligatiuni care-l impun pe presedinte sa lase pe cineva in locul lui, atat timp cat este plecat. Potrivit aceluiasi statut, Vladimir Voronin, gratie pasaportului diplomatic pe care-l detine, poate calatori liber in orice tara cu care R. Moldova a semnat acorduri bilaterale. Gheorghe Cucos, prim-secretar al Directiei Consulare din cadrul Ministerului de Externe, a declarat pentru Ziarul de Garda ca Cehia, tara atat de preferata de presedintele PCRM, nu face parte din acele state. Pentru a se deplasa la Karlovy Vary, dl Voronin, la fel ca si orice cetatean al R. Moldova, are nevoie de viza. Fiindca Cehia nu are inca deschisa o misiune diplomatica la Chisinau, Ambasada Cehiei la Bucuresti e cea acreditata sa acorde vize. Taxa oficiala pentru o astfel de viza e de 30 de euro.

Odata obtinuta, viza te scuteste de multe probleme. Contactate de noi, firmele turistice care presteaza servicii de odihna si tratament in hotelurile din Karlovy Vary ne-au prezentat o lista intreaga de preturi, variind in functie de diagnostic. Doua saptamani la hotelul "Vila Laureta", de 3-4 stele, intr-o camera dubla, cu masa inclusa, dar si cu transfer de la aeroport la hotel, costa circa 1405 euro. In cazul in care serviti, la restaurantul hotelului, doar dejunul si cina, achitati mai putin - 1240 euro. Pentru a inchiria un apartament intr-un hotel de cinci stele, pentru aceeasi perioada de timp, aveti nevoie de 2380 euro. La "Ambiente" si "Bristol", aceleasi servicii costa 1259 euro, la "Caristas" – 23 euro/zi, iar la "Astoria" si "Esponede" – 1610 euro. La "Caristas", precizam, puteti beneficia de un trai "a la presidente" doar daca aveti viza in pasaport.

Asadar, astea sunt preturile pentru muritorii de rand. Cum, insa, presedintele nostru nu este un muritor oarecare, banuim ca-si petrece vacanta intr-un apartament prezidential in "Grand Hotel", care il costa, nici mai mult, nici mai putin, cam 990 euro/zi. N-ar trebui sa va ganditi de unde a facut presedintele rost de bani, pentru ca are destui prieteni si prin NATO, si prin UE si a avut de la cine lua vreun credit. Bucurati-va ca Voronin a ajuns acolo unde a fost candva si Marx.

CEKAMY VAS DOMA JAK NAJRICHLEJ, PANE PREZIDENTE! (din ceha: Va asteptam cat mai curand acasa, domnule Presedinte!).


Trasee populare prezidentiale
Pentru a fi un presedinte de tara in forma si bine dispus, Domnia sa este nevoit sa achite din bugetul personal 990 euro/zi, sa obtina o viza pentru Cehia si sa-i dea indicatii lui Mark Tcaciuk cum sa guverneze tara asta in lipsa sa. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com