Începutul războiului din regiunea transnistreană și începutul afacerilor opace în zonă

În 1992, un personaj pe nume Victor Gușan, numit în dosare ofițer al miliției transnistrene, devine ulterior unul dintre cei mai bogați oameni din regiune.

Hotărârea CtEDO pe CAUZA ILAŞCU ŞI ALŢII c. MOLDOVEI ŞI RUSIEI (STRASBOURG, 8 iulie 2004) conține mai multe mărturii despre faptul că Victor Gușan participa la arestarea cetățenilor din regiune.

„Familia lui Ilie Ilașcu, care era la Tiraspol pentru câteva zile, dormea. Reclamantul s-a dus să încuie uşa casei. Deodată, uşa s-a deschis şi cinci sau şase soldaţi au pătruns înăuntru şi l-au lovit în faţă cu patul unei arme şi i-au legat mâinile la spate. Reclamantul l-a recunoscut printre persoanele care au început să-i percheziționeze casa pe un oarecare Victor Guşan, de la serviciile secrete transnistrene”;

După ce ar fi participat la arestarea cetățenilor, Victor Gușan a avut un succes financiar și economic fulminant nu doar în regiunea transnistreană, dar și la Chișinău, și în multe capitale europene, chiar și pe insule offshore. La doar un an după arestarea lui Ilie Ilașcu, în iunie 1993, Victor Gușan a creat caracatița Sheriff, care în 1996 avea deja o rețea de supermarkete, în 1997 – un Club Sportiv, în 1998 – o companie de construcții, în 1999 – salonul auto „Mercedes-Benz”, în anul 2000 – un Complex sportiv, iar în 2003, după o privatizare, a fost dată în exploatare baza sa de petrol.

 

Marea Privatizare care a dus la îmbogățirea elitelor și a nomenclaturii și la pauperizarea și demoralizarea cetățenilor de rând.

În 1993, a fost lansat programul de stat de privatizare în masă, în urma căruia cetățenii de rând trebuiau să devină acționari ai diferitor întreprinderi, primind un număr anume de bonuri patrimoniale. Beneficiarii privatizării au devenit exponenții guvernării și ai fostei nomenclaturi a partidului comunist din perioada URSS, iar bunurile privatizate sunt în folosința clanurilor politice până în prezent.

Împărțirea și spălarea banilor deținuți de către fostul partid comunist.

În anul 1991, este creată firma Seabeco, stabilită în sediul fostului hotel al Partidului Comunist (actualmente Jolly Alon). Firma a fost creată de Boris Birstein. “Mai multe ziare de referinţă din Rusia şi din Occident au scris că prin intermediul grupului de firme Seabeco au fost spălaţi banii fostului CC al PCUS şi KGB. În companii au fost implicaţi mai mulţi ofiţeri KGB stabiliţi în Europa”, scrie Europa Liberă.

mersin eskort

-
web tasarım hizmeti
- Werbung Berlin -

vozol 6000