Nr. 72 (16 februarie 2006)

 Economic

Delapidari cu gaze
Astazi, Guvernul ar trebui sa dezvaluie cine sunt persoanele private care detin cele 1,6 la suta din actiunile SA "MoldovaGaz" Continuare 

Intermediarii
facliei albastre
Cine si cum a privatizat complexul de gaze din Moldova   Continuare 

Planuri strategice
la Hancesti
Biroul de Cooperare Tehnica al Germaniei (GTZ) in colaborare cu Centrul de Consolidare a Administratiei Publice (CCAP) au initiat sesiunea "Planificarea strategica a sectorului economic in raionul Hancesti" Continuare 

Delapidari cu gaze

Astazi, Guvernul ar trebui sa dezvaluie cine sunt persoanele private care detin cele 1,6 la suta din actiunile SA "MoldovaGaz"

Un element, in opinia expertilor economici, destul de important, din cadrul sedintei din 9 februarie a Parlamentului, a scapat din atentia presei de la Chisinau. In legatura cu raportul prezentat de ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii, deputatul PPCD, Gheorghe Susarenco a insistat ca, in cadrul "Orei Guvernului", preconizata pentru sedinta de astazi, 16 februarie, sa fie dezvaluite numele persoanelor fizice care detin circa 1,6 la suta din actiunile SA "MoldovaGaz".

Felul in care a raspuns ministrul Antosii la insistentele deputatului, explicand ca aceasta informatie ar fi una strict confidentiala sau chiar "secret de stat", ne da de inteles ca nici azi nu vom afla numele celor care detin o proprietate privata intr–o intreprindere de tip inchis.

De ce ar fi importante numele proprietarilor privati din cadrul SA"MoldovaGaz"? Expertii spun ca anonimii care sunt printre proprietarii acestei societati pe actiuni ar putea avea roluri decisive, in cazul unor tranzactii, cel de–al doilea aspect fiind profitul asigurat, de circa 2 milioane de lei, din detinerea acestei cote, neinsemnate la prima vedere.

Potrivit unor surse, detinatori ai cotei respective ar fi "persoane importante" care nu accepta sa–si divulge numele, insistand ca participarea lor in calitate de actionari la SA "MoldovaGaz" sa fie considerata "secret de stat". Oricum, sedinta de azi din Parlament va demonstra gradul de transparenta al actualei guvernari.

Sa revenim, insa, la prima sedinta, din actuala sesiune, a Parlamentului de la Chisinau. Ministrul Industriei si Infrastructurii, caci el s–a lansat primul la tribuna Legislativului, a prezentat un raport cu iz de "celebritate", din care reiese ca intreg volumul de lumina si caldura pe care il avem in aceasta iarna este generat de inimile fierbinti ale guvernantilor care au sporit cu 5,2 la suta volumul energetic, ponderea producerii de energie fiind cu 9, 4 la suta mai mare decat in 2004. Totul a fost perfect. Si activitatea CET–urilor autohtone, si nivelul de colectare a mijloacelor financiare de la consumatori.

"Cu toate surprizele neplacute, consideram ca gradul de pregatire este satisfacator", declara ministrul, dorind sa evadeze cat mai repede din sala, la o presupusa intalnire oficiala, pentru a evita sa raspunda la intrebarile deputatilor.

O intrebare: Guvernarea a facut mai multe promisiuni potrivit carora nu vor fi majorate tarifele la gaze. Acestea au rasunat din gura prim–ministrului, a ministrului Economiei, a ministrului Finantelor. Ce le spuneti astazi alegatorilor?

Raspunsul: Nu e prerogativa ministerului de a stabili tarifele.

(La moment, speakerul Marian Lupu ii vine in ajutor ministrului luat la intrebari, rostind patetic: "Sa dam dovada de o mai buna organizare!")

Cu scuzele de rigoare, adresate sefului Parlamentului, urmeaza calculele deputatului AMN, Leonid Bujor: Ati promis pastrarea tarifului pentru consumul de gaze in marime de 80 de dolari. S–a intamplat ca am ajuns la 110 dolari. Cine poarta raspundere pentru declaratiile populiste facute anterior? Ati spus ca va avea loc o crestere de doar 13–14 la suta. De ce acum nu dezvaluiti adevarul? Pentru ca, atunci cand gazele erau cumparate cu 80 de dolari, populatia il cumpara contra 108 dolari. Acum, cand pretul gazelor e de 110 dolari, populatia il va primi la un pret de circa 149 de dolari. Este, deci, o crestere substantiala, de circa 40 de dolari. Pentru simplul cetatean aceasta este o sporire de circa 35–40 procente. Nu credeti ca ar trebui sa le spunem oamenilor adevarul, sa nu–i mai inducem in eroare? Cetatenii trebuie sa cunoasca si realizarile pozitive, dar si greselile care le fac guvernantii. Oamenii ne intreaba: de ce ni s–a promis ca vor fi pastrate preturile, in realitate fiind majorate. Ce sa le raspundem?

Ministrul Antosii: Nu este prerogativa ministerului si a Guvernului de a stabili preturile.

Eu cred ca nu–i chiar asa cum spuneti. ANRE stie mai bine cum se coordoneaza si cum se hotarasc intrebarile.

Au urmat replici.

Eugenia Ostapciuc: Eu spun pentru alegatori, ceea ce faceti Dvs. aici, va antrenati... Noi avem, din 2001, energie electrica in fiecare casa si primim o multumire foarte mare de la cetatenii R. Moldova. Vreau sa fim sinceri, stimati colegi, si ma adresez catre cetateni: o sa fie o majorare ca noi procuram gazul si a fost majorarea nu numai pentru R. Moldova, dar pentru toti cei care procura gaz de la "Gazprom". Acei care sunt intelepti in R. Moldova sunt cetatenii R. Moldova. Va multumesc.

Marian Lupu: Rog sa manifestam toleranta putin, in ambele sensuri.

Un deputat comunist: Ei jongleaza, dar eu vreau ca populatia sa inteleaga corect...

Vlad Cubreacov: Au fost facute investitii directe, de persoane fizice, cetateni ai R. Moldova, in special acest lucru se refera la populatia de la sate, la taranii si la pensionarii care au mai ramas acolo si care au contribuit cu mii de lei pentru a avea acasa teava de distributie a gazelor naturale. In plus, au fost alocati bani si de la fondurile de investitii. S–au investit milioane, zeci si sute de mii de lei. Va intreb: cum s–a schimbat, tinand cont de aceste investitii, structura actiunilor "MoldovaGaz", sub aspect juridic? "MoldovaGaz" si actionarul sau "Gazprom" nu au contribuit cu un banut. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, in pofida investitiilor facute de cetateni, nici unul dintre ei nu a nimerit pe lista de proprietari. Ce face ministerul pentru a proteja interesele cetatenilor.

Raspuns: Vedeti cum e? Cand nu se construia nimic, era rau, cand a inceput sa se construiasca, tot e rau...

Igor Clipii: Starea de lucruri din societate nu depinde de ceea ce se vorbeste la microfon, cum procedeaza dna Ostapciuc. Daca un partid politic pierde la alegeri 15 la suta din mandate, lucrurile merg prost de tot.

Vitalia Pavlicenco: Preturile au sarit, la toate produsele si marfurile... Ce masuri compensatorii vede Guvernul pentru a amortiza subtextul majorarii pretului pentru gazele rusesti?

Ministrul Antosii: Cred ca stiti foarte bine. Ramane tot aceeasi sistema de compensare. In aceleasi proportii, pur si simplu, suma va fi alta, iar cifrele nu le cunosc la moment. Ne–am adresat comunitatii europene pentru a sustine populatia si sfera sociala.

Dumitru Braghis: In pretul la gaze sunt inclusi 4 dolari pentru achitarea datoriilor istorice. Daca inmultim 4 dolari la 3,3 milioane consumate, obtinem 12–13 milioane de dolari. Din 2001, au trecut 5 ani. Daca inmultim acest numar de ani la 12 milioane, acumulate anual, obtinem 60 de milioane de dolari. Cu toate acestea, ati anuntat ca datoriile fata de "Gazprom" nu s–au redus. Unde–s, dar, cei 60 milioane de dolari? Au fost furati? Unde–s?

Ministrul Antosii: Ministerul de Finante si statul au datorii externe. Nu numai fata de "Gazprom", de atata ele merg acolo. Si cu acesti bani nu "Gazprom"–ul manipuleaza, ci Ministerul Finantelor.

ELEMENTE CORDIALE:

Vitalia Pavlicenco: Presupun ca interventia dlui Calmatui (deputat PCRM, n.r.), atat de lunga, a fost posibila datorita faptului ca dl Marian Lupu a intrat in randul PCRM, fapt cu care vreau sa–l felicit in contextul Rezolutiei APCE despre condamnarea crimelor comunismului. Poate dl Lupu va contribui la condamnarea de catre PCRM a acestor crime?

Marian Lupu: Tin sa o multumesc pe colega mea, pentru ca replicile Dumneei sunt de o valoare deosebita pentru mine (rade, n.r.). In al doilea rand, am anuntat si anterior, in multiple reprize, interventiile Dvs. au depasit interventiile dlui Calmatui pe care cu acelasi calm si liniste le–am tolerat... Va multumesc, va multumesc, va multumesc... Nu–mi ramane decat sa–mi exprim deplina satisfactie cu acea armonie si sinceritate care s–a stabilit in cadrul discutiilor din aceasta sala. Microfonul 4...

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com