Nr. 66 (22 decembrie 2005)

 Investigatii

O fotografie cu un avocat
si un judecator
In dupa–amiaza zilei de vineri, 6 decembrie, redactorul–sef al Ziarului de Garda, Aneta Grosu, a fost sechestrata intr–o institutie publica, la Curtea de Apel Chisinau, pe motiv ca a facut poze pe hol. Continuare 

Contrabanda fara rechini
La 8 decembrie, in plenul Parlamentului, deputatul fractiunii AMN, Vitalia Pavlicenco, a facut o interpelare catre MAI si CCCEC, acuzand factori de decizie din Parlament si MAI de implicare in actiuni de contrabanda prin intermediul regiunii transnistrene Continuare 

O fotografie cu un avocat si un judecator

In dupa–amiaza zilei de vineri, 6 decembrie, redactorul–sef al Ziarului de Garda, Aneta Grosu, a fost sechestrata intr–o institutie publica, la Curtea de Apel Chisinau, pe motiv ca a facut poze pe hol. Aneta Grosu se afla la Curtea de Apel pentru a ridica o hotarare judiciara pe marginea unui dosar de presa examinat in aceasta instanta inca la 26 octombrie 2005, si pentru care fusese chemata cu intarziere de aproape doua luni. Acel dosar fusese deschis impotriva ei la cererea ex–ministrului Educatiei, Gheorghe Sima.

"Era in jurul orei 16.00. In asteptarea deciziei, luam niste poze pe holurile Curtii de Apel. Pe neasteptate, doua persoane, una in roba judecatoreasca si alta in civil, aflate intr–un dialog pe hol, observand ca sunt surprinse de camera de luat vederi, s–au napustit asupra mea, insistand sa–mi sustraga camera digitala. M–am legitimat imediat. Le–am cerut si celor doi sa faca acelasi lucru. Desi s–au convins ca sunt ziarista si ca sunt in exercitiul functiunii, cei doi nu au renuntat la abuzuri. Eram la etajul trei. Cei doi, ingradindu–mi drumul, au strigat la angajatii Serviciului de Paza, chemandu–i de la etajul de jos. In doar cateva clipe, cel solicitat a si fost la etajul trei. Fiind sigur ca "sunt in maini de nadejde", judecatorul a disparut, iar interlocutorul lui in civil, impreuna cu paza, m–au escortat fortat in cabina Serviciului de Paza. "Civilul" i–a ordonat pazei sa cheme superiorii sai si un echipaj de politie, pentru a fi transportata la Comisariatul Botanica. In doar cateva clipe, s–a si prezentat plutonierul–major Constantin Soltan, singurul care a acceptat sa–si spuna numele. Si in prezenta acestuia, "civilul" ma brutaliza si ma ameninta cu rafuiala fizica si cu incarcerarea, pe motiv ca refuz sa–i predau camera–foto. Ii spuneam sa nu admita abuzuri, insistand sa fiu eliberata… Infuriat, acesta cerea sa distrug pozele din aparat", acestea sunt cateva dintre secventele, reproduse sumar de ziarista.

«E sef aici, iar noi executam ordinele sefului»

Un element se cere a fi remarcat in legatura cu acest caz: reprezentantii structurilor de forta executau, fara ezitare, indicatiile "civilului", desi acesta refuza sa se legitimeze, iar atunci cand ziarista a cerut pazei sa–i explice ce se intampla, de ce este retinuta, in ce temei si cine este persoana care dirijeaza cu ei, raspunsul a fost: "E sef aici, iar noi executam ordinele sefului".

Ulterior, ziarista a stabilit, de la persoane care l–au identificat pe "civil", ca acesta nu este angajat al Curtii de Apel si ca este avocat, sotul unei judecatoare de la Curtea Economica de Apel.

"Situatia se agrava. Nervii interlocutorului acelui judecator ajungeau la limita. El devenea brutal si agresiv. Ma ameninta cu rafuiala fizica, cerand sa–i predau aparatul. Am scos telefonul mobil si am anuntat redactia si avocatul, cerandu–le ajutor. Atunci cand avocatul a cerut sa i se explice in ce temei am fost retinuta si daca a fost intocmit un proces–verbal, "civilul" a parasit incinta Curtii de Apel, cerand pazei sa ma predea politiei", aminteste colega noastra.

Ziarista Aneta Grosu a fost eliberata doar dupa interventia avocatului Vlad Gribincea, de la Asociatia "Juristii pentru Drepturile Omului" si a reprezentantilor mass–media, care l–au sunat pe presedintele Curtii de Apel, Anatol Doga, acesta dispunand eliberarea ei. La solicitarea Anetei Grosu, Doga a refuzat sa dezvaluie numele celor care se facusera vinovati de retinerea si intimidarea ei.

Deoarece nimeni nu a putut explica care a fost ilegalitatea pentru care a fost retinuta Aneta si de ce nu a fost facut un proces–verbal, in care sa fie explicate aceste lucruri, a aparut intrebarea: din ce cauza cei doi, un judecator si un avocat, reprezentanti ai justitiei, fiind filmati intr–o institutie publica, la sfarsitul unei zile si a unei saptamani de munca, s–au alarmat atat de mult, de parca ar fi fost surprinsi in flagrant?

Contactat de Ziarul de Garda, avocatul Ion Moraru a refuzat sa spuna de ce a reactionat atat de violent din cauza unei fotografii. Intrebat despre ce dosar vorbea cu judecatorul Serghei Arnaut, el a spus: "Imi pare rau, doamna, ca v–am terorizat", avertizand–o pe jurnalista ca ar fi trebuit sa manifeste "mai multa maturitate".

L–am solicitat pe presedintele Prezidiului Colegiului Avocatilor din R. Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, sa ne spuna daca avocatii au dreptul sa abuzeze un ziarist si sa indice retinerea fortata a acestuia. Amihalachioaie ne–a asigurat ca, la solicitarea Ziarului de Garda, Colegiul Avocatilor, prin intermediul Comisiei de etica si disciplina, va examina comportamentul avocatului Moraru, subliniind ca abuzurile avocatilor, comise in mod repetat, pot conduce la actiuni de retragere a licentelor.

Acelasi lucru l–au confirmat si responsabili de la Ministerul Justitiei (MJ), facand trimitere la Codul Deontologic al avocatilor. "Avem mai multe petitii, adresate de diversi cetateni, ofensati de activitatea acestui avocat. Acceptam si petitia Ziarului de Garda. Brutalitatea, lipsa de cultura, comportamentul abuziv, manifestat in special in locurile publice, trebuiesc pedepsite", ne–au declarat responsabili de la MJ, precizand ca "dosarul" Moraru este transmis Comisiei de Licentiere.

"Dosarul" avocatului contine mai multe scrisori ale unor "clienti" brutalizati si intimidati de acesta. Dintr–o intamplare sau nu, toate conflictele s–au desfasurat la Curtea de Apel. Astfel, in scrisoarea semnata de A. B., la 25 februarie 2005, se relateaza despre abuzurile avocatului care, iesit dintr–un proces, a amenintat–o pe petitionara ca–i va veni de hac, dat fiind faptul ca are destule relatii la Curtea de Apel si la Curtea de Apel Economica, amintind ca acolo lucreaza nim,eni alta decat sotia sa.

In alta scrisoare, semnata la 2 iulie 2005, R.S. se plange la MJ ca avocatul Ion Moraru a acostat–o pe coridoarele Curtii de Apel, insistand sa–l accepte in calitate de avocat. Autoarea scrisorii afirma ca, dupa ce avocatul respectiv i–a dat asigurari "ca–i poate castiga dosarul la CA", aceasta i–a dat 100 de dolari, pe care nu i–a mai vazut inapoi tot asa cum nu l–a mai vazut pe Ion Moraru la procesele sale de la Curtea de Apel. "M–am dus la oficiul sau, insistand sa–mi restituie banii. M–a brutalizat si m–a intimidat, santajandu–ma", scrie R.S.

Avocatii care–l cunosc spun despre Ion Moraru ca, in cazul de la Curtea de Apel, acesta s–a comportat "in stilul ce–l caracterizeaza".

Judecatorul Curtii de Apel Chisinau, Serghei Arnaut, surprins in imagine intr–un dialog cu avocatul Ion Moraru, a refuzat sa ne spuna pe marginea carui dosar discutau si din ce cauza s–a speriat atat de tare, constatand ca a fost fotografiat. El a incercat sa spuna ca il confund cu cineva, ca e ocupat, ca are oameni, ca are dosare...

Presedintele Curtii de Apel, Anatol Doga, ne–a recunoscut ca nu are de gand sa se ocupe de acest caz regretabil, care s–a produs in Curtea de Apel. "Am inteles ca Dvs. investigati", a spus Doga, precizand ca nu stie din ce cauza au reactionat in acest fel judecatorul si avocatul.

O nota regretabila

Este regretabil ca, in primele declaratii de presa facute imediat dupa acea retinere abuziva, a figurat numele vicepresedintelui Curtii de Apel, Mihail Ciugureanu. Aceasta s–a intamplat, deoarece persoana care a participat la retinere, angajatul Serviciului de paza, a afirmat ca judecatorul nu este nimeni altul decat vicepresedintele Curtii, indicatiile caruia este obligat sa le execute. Suprapunerea nu s–ar fi produs, daca judecatorul Arnaut si avocatul Moraru s–ar fi legitimat inainte de a face uz de forta si daca conducerea Curtii de Apel ar fi explicat in orele sau zilele urmatoare cine si ce rol a avut in acest caz. Ziarul de Garda isi asuma raspunderea pentru aceasta suprapunere regretabila aparuta in "Jurnal de Chisinau" si la "Euro TV".

«Indicatiile avocatului nu erau oportune si obligatorii pentru angajatul Regimentului de politie»

Despre reactia angajatilor pazei, care au executat neclintit indicatiile avocatului Moraru, am discutat cu Vitalie Sireteanu, de la Regimentul de politie a municipiului Chisinau. "Din cate stiu, paza a reactionat la solicitarea judecatorului Curtii de Apel... Legea despre politie le permite angajatilor sa retina pe oricine. Continuu sa investighez cazul", ne–a spus Sireteanu, precizand ca "indicatiile avocatului nu erau oportune si obligatorii pentru angajatul Regimentului de politie".

Am solicitat si opinia reprezentantilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Andrei Slutu, seful Serviciului de presa al MAI, ne–a spus ca orice fel de abuzuri, ale politistilor de orice rang, sunt ilegale si inadmisibile. "Nimeni nu putea sa–l determine sa urmeze indicatiile unui avocat", ne–a spus Slutu, precizand ca, si in aceasta sfera, la fel ca si in alte parti, "sunt oameni diferiti".

Primul martor

Acum doua zile, am fost contactata la redactie de o persoana care, sub acoperirea anonimatului mi–a povestit urmatoarele:

"Era vineri, aproape de ora 16.00. Eram in holul Curtii de Apel de pe strada Teilor din Chisinau. Sunt aproape 5 ani de zile de cand incerc sa–mi gasesc dreptatea prin instantele de drept din R. Moldova. Intre timp am aflat ce fel de palate si saloane au unii judecatori, pe strada Cocorilor sau in Valea Morilor...

V–am vazut intrand la Curtea de Apel. Mai ales mi–a atras atentia ziarele pe care le–ati lasat pe masa din hol. Am luat cateva numere. Unul are un titlu in prima pagina, "Veti intra cand va iesi Lupu"... Mi–a parut interesant. V–am urmarit pe scari. Imi aparuse vaga speranta ca un articol de ziar, care ar face lumina asupra nedreptatilor la care sunt supus, inclusiv la Curtea de Apel, mi–ar ajuta sa lupt cu coruptia din acest sistem, pentru ca, din cauza unor judecatori cumparati, nu reusesc sa–mi demonstrez dreptatea. La etajul trei ati luat–o la stanga si ati intrat intr–un birou. Mi–am zis sa va astept. Ati iesit cu aparatul foto in maini. La geamul din dreapta, un judecator discuta cu cineva. Bateau palma, am vazut de la o posta. M–am speriat cand s–au repezit sa va ia aparatul din maini. Furiosi au strigat in jos, chemand politia. Nu stiu daca m–ati observat, mergeam din urma. Am auzit cum insistati sa va permita sa intrati la judecatoarea Vascan, dupa o decizie judiciara. Nu v–au permis. Cel care vorbise cu judecatorul era brutal. Cum va spuneam, am mers din urma. Ma gandeam ca ati putea avea nevoie de ajutor. Am stat aproape de cabina, pana cand avocatul a iesit, fugind afara. Am auzit cum striga... Intr–un moment ati cerut apa. M–am gandit ca vi s–a facut rau. Apoi am ascultat cum anuntati presa si avocatul...

Atunci cand cel care vorbise cu judecatorul a iesit, am mers din urma lui. Vroiam sa aflu mai multe despre el, pentru ca am inteles ca refuza sa se legitimeze. A deschis suparat usa la masina CFR 820, apoi am auzit cum ii spunea unui plutonier major sa nu va permita sa plecati pana nu distrugeti pozele. Cand masina CFR 820 a plecat din fata Curtii de Apel, m–am intors sa vad ce se intampla mai departe. Am auzit cum angajatul pazei explica cuiva la telefon ca ati fost retinuta la indicatia unor sefi de–ai sai si ca nu a intocmit un proces–verbal. Intre timp, de sus, cobora pe scari presedintele Curtii, dl Doga. Il cunosc, din anumite circumstante. Am auzit cum le–a spus celor doi politisti sa va lase in pace...

Am mers din urma, pe scarile Curtii de Apel. Am auzit cum ii spuneati plutonierului major ca, din cauza amenintarilor facute de cel ce plecase cu masina, va temeti sa plecati. Era deja intuneric si ma gandeam ca aveti toate motivele sa va temeti. Plutonierul va intreba in ce zona plecati, spunand ca daca ati fi de la Botanica, ati putea merge cu automobilul politiei. Am mers din urma pana cand m–am convins ca ati urcat in maxi–taxi."

Martorul ne–a mai vorbit despre imposibilitatea sa, dar si a altor cetateni simpli de a–si demonstra dreptatea in justitie. "Cunosc zeci de cazuri in care judecatorii neglijeaza cu desavarsire Legea cu privire la statutul judecatorului, in special capitolul "Incompatibilitati" care spune ca "judecatorul nu poate sa ocupe orice alta functie publica sau privata cu exceptia activitatilor didactice si stiintifice" si ca judecatorul nu este in drept "sa desfasoare activitati de antreprenoriat", ne–a mai spus acesta.

Echipa Ziarului de Garda isi exprima ingrijorarea in legatura cu acest caz de reprimare flagranta a libertatilor profesionale ale unui jurnalist, aflat in exercitiul functiunii intr–un spatiu public si, mai mult, intr–o institutie de drept. Totodata, reiesind din faptul ca persoana care a amenintat–o cu rafuiala fizica si a dispus arestarea jurnalistei, este un avocat care are statut "special" in mediul judiciar, ne exprimam ingrijorarea in legatura cu securitatea jurnalistei. Mentionam ca acest incident s–a produs la scurt timp de la alt caz legat de intimidarea jurnalistilor de la Ziarul de Garda, pentru investigatii facute la adresa unui sir de firme cu afaceri ilegale, care au relatii la cel mai inalt nivel in stat. Jurnalistii au fost sunati la redactie, la domiciliu si la telefoanele mobile, fiind somati sa inceteze investigatiile. Remarcam aici statutul deosebit de periculos si incert al jurnalistilor de investigatii din R. Moldova, care in efortul lor de a dezvalui activitatile de coruptie, nu beneficiaza de protectia organelor de drept, iar ultimul caz ne demonstreaza ca si acestea sfideaza legea.

Echipa saptamanalului Ziarul de Garda exprima multumiri tuturor jurnalistilor care au intervenit si s–au solidarizat cu noi, mediatizand acest caz, precum si reprezentantilor Organizatiei "Juristi pentru Drepturile Omului", pentru suportul juridic acordat.

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com