Nr. 55 (6 octombrie 2005)


 Editorial

Prapastia
de Alina Radu

autor
Adela Raileanu: In presa se spune tot mai des ca Puterea a anihilat Opozitia
Vladimir Voronin: Nu si brava ii, puterii.

TVM, 3 octombrie 2005

In Moldova se inregistreaza o noua anomalie a naturii. Polii magnetici care se resping intr-o lume normala, se atrag cu putere la noi. Puterea si Opozitia, puterea si presa, puterea si organizatiile neguvernamentale, puterea si justitia, puterea si muzicantii, puterea centrala cu cea locala, puterea si strategii, puterea si raportorii, puterea si toata gama de experti se atrag reciproc, isi fac promisiuni, se inteleg, se accepta si pactizeaza in tacere.

Aceasta coeziune creeaza o prapastie. O crapatura in solul secat al realitatii moldovenesti, care se extinde si desparte oamenii in doua categorii. Pe un mal raman politicienii, strategii, expertii si tot felul de conducatori, vreo cateva sute de mii in total, iar pe celalalt mal care se duce la vale au ramas cotasii, pascatorii de vite, femeile gravide, copiii orfani, oamenii bolnavi, tesatorii, vanzatorii stradali, invatatorii si toti oamenii simpli, care produc zilnic ceva cu mainile lor, in total cateva milioane.

Prapastia s-a adancit si oamenii de pe doua maluri nu mai pot sta aproape, nu mai pot da mana, deja se vad ca prin ceata si trebuie sa strige tare ca sa se auda, dar cei sarmani sunt tot mai ragusiti, iar cei conducatori tot mai fudui de ureche. Cum poate sa-l auda un presedinte pe un copil cu parintii in strainatate, pe o mama somera, pe un tata alcoolizat, pe un taran care nu are cu ce uda gradina, cum poate sa-l auda un ministru pe un vanzator de taraba, sau un deputat posesor de rute pe un sofer de microbuz, sau un sef de la vama pe un precupet care aduce strampi cu sacul, sau un sef de raion pe un invatator de la sat.

"Ceea ce s-a spus la seminarul nostru pe care l-am organizat impreuna cu demnitarii de stat nu s-a mai spus, e un mare succes", a declarat deunazi un lider de ONG din domeniul mass-media, multumit ca a izbutit un dialog cu puterea. Este foarte important consensul cu puterea, dar jurnalistii care scriu in fiecare zi au ramas si ei pe aceasta parte de prapastie, caci usile puterii nu se mai deschid in fata lor, caci puterea e departe, cu bugete intransparente, cu clanurile si afacerile lor, cu imparteala si indolenta care ii caracterizeaza. Deunazi, Adela Raileanu, directoarea televiziunii publice, a fost in mare consens cu presedintele Voronin, a fost un dialog lung si calm, fara pic de contradictii, fara telefoane in direct. De cealalta parte a micului ecran, de cealalta parte a prapastiei, oamenii se zbuciumau si strigau, dar presedintele si directoarea nu au auzit nimic.

Prapastia e tot mai mare si o ceata densa iese din hau si pune albeata pe ochii conducerii, a opozitiei si a celor abilitati cu apararea drepturilor omului in Moldova. Mai e cineva de Garda?

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna - o oferta speciala! Telefon de contact 23-79-84
sau 079-577-363

 Social

Tacerea victimei

imagine
Politistii i-au provocat unei batrane trauma cranio-cerebrala acuta, incercand sa invoce un ictus cerebral, cauzat de insolatie

4.10.2005. 12.45. Scuarul Presedintiei.Protestele comerciantilor stradali. Sunt vreo mie la numar.Voci din multime: "Au batut-o cu capul de asfalt! Au omorat-o! Au dus-o la spital, unde vor incerca sa stearga urmele acestei crime. O cunosc foarte bine, locuieste pe strada Pandurilor. Vindea ciorapi si facea vreo 10 lei pe zi, in plus la pensia de vreo 300 de lei. Noi nu dorim nimic mai mult decat locuri de munca. Din cele 40 de piete private, cate sunt in Chisinau, cel putin una ar trebui sa fie pentru persoane alde noi, care nu au bani sa achite sute de dolari pentru un loc de munca. Voronin ne-a promis salarii de 300 de dolari. Sa ni le dea. Ne-am saturat de minciuni. Stam de cateva zile aici. Singurul lucru care i-a ajuns capul sa-l faca a fost sa trimita politisti inveliti cu negru la fata.

Sunt si femei printre ei. Stau unul in altul, in fata casei lui Voronin. Il pazesc de noi, de parca noi am fi inarmati, am avea bani, averi si putere. Nu vom pleca de aici, pentru ca saracia ne-a distrus sanatatea. Suntem atat de saraci, incat nici nu avem cu ce fugi din Moldova."

Nina Bulancea, de 67 de ani, a fost transportata in stare grava la Spitalul nr.3, invocandu-se ca ar fi suportat un ictus cerebral, provocat de insolatie. Surse de la spital ne-au comunicat ca Nina Bulancea a suportat o trauma cranio-cerebrala acuta si ca urmeaza a fi internata la Spitalul Salvarii.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta-I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e-mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia "Ziarul de Garda"
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com