Un expert occidental se declara sceptic fata de "ortodoxia liberala a Guvernului Tarlev"
Expertul de la Economist Intelligence Unit, Stuart Hansel, s–a aratat sceptic fata de sperantele Guvernului de la Chisinau de a semna un acord de stabilizare si asociere cu Uniunea Europeana, dupa finalizarea Planului individual de Actiuni R. Moldova – UE.
Hansel a declarat intr–un interviu pentru Europa Libera ca Moldova va trebui sa lucreze din greu pentru obtinerea unui regim de comert liber sau a unui regim facilitat de vize pentru UE. "Lucrurile nu sunt deloc clare, nu cred ca in Moldova exista vointa politica pentru a realiza sarcinile dificile stipulate in Planul de Actiuni. Exista o mare probabilitate ca Moldova nu va respecta o parte din angajamente si, respectiv, nu va ajunge acolo unde si–a propus sa fie peste trei ani", a apreciat analistul britanic.
Potrivit lui, acest lucru va oferi tarilor membre ale UE, care sunt reticente fata de extinderea facilitatilor pentru tari ca Moldova sau Ucraina, "o scuza pentru a ezita mai mult inainte de a lua o decizie".
Pe de alta parte, expertul de la Economist Intelligence Unit si–a exprimat ingrijorarea pentru faptul ca noul Cabinet de la Chisinau nu va indreptati asteptarile comunitatii europene, data fiind "mostenirea mixta a primului Guvern Tarlev". Hansel a opinat ca fostul guvern nu a dat dovada de angajamente serioase pentru privatizarea si liberalizarea economica. "Totusi, noul Guvern are un sprijin mai puternic in Parlament, e mai angajat in favoarea integrarii europene si presedintele Voronin este acum mai hotarat in acest sens, ceea ce va fi de folos in activitatea Cabinetului Tarlev–2 ", a declarat Hansel.
Analistul britanic considera ca pentru Moldova este vital sa–si sporeasca credibilitatea pe arena internationala. Potrivit lui Hansel, pana acum a existat o prapastie intre declaratiile oficialitatilor si vointa lor reala de a realiza anumite lucruri, atat in plan politic, cat si economic, ceea ce a frustrat capitalele europene. "Partenerii occidentali asteapta consecventa din partea Chisinaului, astfel incat, daca semneaza un angajament, acesta sa fie si realizat intr–o maniera rapida si transparenta", a estimat Stuart Hansel, expert de la Economist Intelligence Unit.
Programul Guvernului Tarlev–2 anunta drept prioritati:
modernizarea economiei, realizarea Planului de Actiuni R. Moldova – UE, reintregirea tarii si integrarea in UE. Pe termen mediu, Guvernul si–a asumat sarcina sa realizeze SCERS, Programul de Dezvoltare Durabila si un Program de debirocratizare si liberalizare economica.