Nr. 33 (24 martie 2005)

 Politic

Parlamentul a fost ocupat
Astazi 101 de deputati nou alesi vor lua loc pentru prima data in sala de sedinte a Parlamentului. Continuare 

Reflectii postelectorale
Alegerile parlamentare sau terminat, iarasi, cu victoria comunistilor. Analistii vor continua sa le studieze si sa caute aspectele lor relevante. Daca e sa ma refer la unele elemente electorale, as sublinia urmatoarele... Continuare 

Parlamentul a fost ocupat

Astazi 101 de deputati nou alesi vor lua loc pentru prima data in sala de sedinte a Parlamentului.

Printre ei sunt 26 de pensionari care vor primi si pensie, si salariu, 19 femei, peste 50 de ingineri, 30 de deputati cu stagiu. Mai mult de o treime vin din diferite raioane si vor necesita locuinta la Chisinau.

La Biroul de presa al Legislativului am fost informati ca pana azi sala de sedinte a fost inchisa si ca nu exista un regulament in baza caruia parlamentarii sunt repartizati pe locuri. "In legislatura trecuta, primii au ocupat locurile in sala reprezentantii fractiunii majoritare, ocupand zona de dreapta–centru, apoi celelalte formatiuni au ocupat zona de stanga a salii", ne–a spus Gheorghe Bologan de la Biroul de presa.

Astazi, sala Parlamentului va fi foarte aglomerata, deoarece pe langa cei 101 deputati proaspat alesi au mai fost invitati membrii corpului diplomatic acreditat la Chisinau, experti in probleme electorale, jurnalisti.

Mai mult de o treime din cei 101 deputati au deja cate 4,8 sau chiar 11 ani de munca in calitate de parlamentar. Cei mai "vechi" parlamentari ai Republicii ne–sovietice ne–socialiste, Moldova sunt Iurie Rosca si Victor Stepaniuc, cu cate 11 ani de munca legislativa. Ivan Calin, decanul de varsta al actualului Parlament, are doar 7 ani de activitate in aceasta institutie. Toti trei, insa, puteau fi devansati din postura de "veterani ai frontului parlamentar" de catre Alexandr Jdanov, care a stat in parlament 14 ani. El este al 57 pe lista comunistilor, in timp ce doar 56 de deputati ai acestui partid au intrat in legislativ. Ar putea sa revina totusi, in cazul in care deputatii comunisti isi vor alege membrii Guvernului din propriile randuri.

Pe langa cei peste 30 de deputati cu stagiu, in actualul Parlament au mai intrat ministri, primari, ambasadori, pretori si consilieri prezidentiali. Ei vin de la locuri de munca prestigioase si sigure. Profesia dominanta in actuala legislatura este cea de inginer, cu tocmai 50 de posesori ai diplomelor facultatilor tehnice. Alaturi de ei sunt 18 pedagogi, 11 economisti, 10 juristi, 6 jurnalisti, cativa istorici, medici, agronomi, politologi si un bibliograf. Majoritatea deputatilor

s–au prezentat pe liste cu cateva profesii, astfel o singura persoana poate fi in acelasi timp "zooinginer si politolog", "tehnician si planificator" sau "agronom si savant". Cei mai fericiti dintre noii deputati ar putea fi cei vreo 5 someri, care si–au dobandit in sfarsit un loc de munca. Mai impliniti sunt de fapt, pensionarii, care vor primi remunerari duble — si pensia buna de functionar public si salariul "decent" de deputat. Potrivit calculelor noastre, avem in acest Parlament cel putin 26 de pensionari. Cei mai varstnici in actualul Legislativ sunt barbatii, femeile, 19 la numar, fiind foarte putine si destul de tinere.

In Parlament sunt si 34 de deputati din diferite raioane. Ei vor fi asigurati cu locuri de trai, pe langa aceste locuri de munca. S–ar putea sa solicite imbunatatirea conditiilor de trai si o parte dintre cei 67 de deputati stabiliti la Chisinau. Capitala are cei mai multi deputati, chiar daca a fost cea mai pasiva la alegeri. Totodata, raionul Basarabeasca, unde au participat la alegeri cei mai multi alegatori — 76 la suta, nu are nici un reprezentant in Legislativ. Cate trei deputati are Baltiul, Ocnita, Orheiul si Glodenii, ceilalti deputati reprezentand alte 16 raioane.

Alina RADU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com