Nr. 111 (21 decembrie 2006)


Noi despre noi
(scrisoare lui Mos Craciun)

De la FBI la Biserica Jurnalistilor

Am decis sa plasam acest articol in pagina "Oameni" pentru ca oamenii pot fi diferiti, inclusiv nu prea modesti. Dar, pana la urma, cei care fac Ziarul de Garda sunt niste oameni, care au incercat in 2006 sa faca tot ce se putea mai bine. Efortul nostru se pare ca a fost inteles, caci pe langa sutele de scrisori care au venit de la cititori, si care prezinta cea mai de pret recunoastere a muncii noastre, ziaristii de la Ziarul de Garda au luat in acest an o multime de premii in cadrul diferitelor concursuri. Totodata, in acest an Ziarul de Garda a calatorit in lumea intreaga si a fost vizitat de o multime de oaspeti straini.

La sfarsit de an fiecare "ograda" isi numara bobocii. Am facut si noi o evaluare sumara. In 2oo6, Echipa de Garda a adunat vreo 10 premii pentru activitate jurnalistica. E mult sau putin? Cert este ca ziarul nostru nu are atatia reporteri, cate premii a luat, dar vrem sa mai crestem numeric la ambele categorii.

CIJ si WINROCK

1 decembrie 2006, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Proiectul "Noi Perspective pentru Femei", implementat de Winrock International, au oferit

Premiul II — Antonina Sarbu, pentru articolul publicat in "Ziarul de Garda" si "Pro Familia" Premiul III — Irina Codrean, "Ziarul de Garda",

Premiu de incurajare (pentru articole scrise de un student):

Anastasia Nani, "Ziarul de Garda"

Stella Enachii, pentru articolele publicate in "Ziarul de Garda"

La acest concurs au participat 24 de jurnalisti cu materiale despre prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane, a migratiei ilegale si a violentei domestice, oferirea unor noi oportunitati pentru femeile din Moldova, idei de afaceri in mediul rural, combaterea saraciei.

API

La 1 decembrie, in cadrul conferintei de evaluare a proiectului "Extinderea cooperarii transfrontaliere a jurnalistilor din Republica Moldova si Romania", Asociatia Presei Independente (API) din Republica Moldova a anuntat rezultatele Concursului national de articole la tema colaborarii moldo–romane.

Comisia de concurs, din componenta careia au facut parte jurnalisti, profesori universitari, oameni de cultura etc., a acordat premiul II la categoria "Cea mai buna investigatie, realizata in echipa de jurnalistii din R. Moldova si Romania" Ziarului de Garda in colaborare cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii.

Centrul Media pentru Tineri si Reprezentanta UNICEF in Moldova

Concursul pentru Promovarea tinerilor jurnalisti in mass media a avut drept scop incurajarea jurnalistilor sa implice si sa ofere acces tinerilor in media prin oferirea de spatiu in presa. Concursul a apreciat modelele de parteneriat intre tinerii jurnalisti si jurnalistii profesionisti.

La categoria "Cel mai bun ciclu de materiale din presa scrisa" premiul I a fost oferit Ziarului de Garda

Proiectul PNUD pentru drepturile omului

Cu prilejul Zilei Internationale a Drepturilor Omului, marcata anual la 10 decembrie au fost facute totalurile concursului "Promovarea drepturilor omului in mass–media".

La capitolul "Cele mai bune articole din presa scrisa", Premiul I a fost acordat "Ziarului de Garda"

CIJ, Cei mai buni jurnalisti ai anului

Ieri, la Teatrul "Eminescu" a fost organizata o memorabila seara a presei, organizata ca de obicei la fine de an de catre Centrul Independent de Jurnalism. Au fost decernate premiile "10 jurnalist ai anului" si unul dintre aceste premii a revenit din nou Ziarului de Garda.

Lumea intreaga

Dar nu numai premiile reprezinta aprecierea pentru activitatea jurnalistilor de la ziarul nostru. In acest an, membrii acestei echipe aproape ca au facut inconjurul lumii. SUA, Austria, Franta, Marea Britanie, Bulgaria, Romania sunt doar cateva din tarile lumii in care au fost reporterii nostri. Noi am vizitat cele mai importante ziare din aceste tari, am facut stagieri si schimburi de experienta, am invatat si am aplicat cele invatate in acest ziar. Am scris relatari de la FBI si de la Guvernul SUA, am facut reportaje de la Opera din Viena si din Biserica Jurnalistilor de la Londra, am transmis imagini din casa lui Mos Craciun din Alasca.

In acelasi timp, Ziarul de Garda a gazduit numerosi oaspeti din Moldova, dar si din strainatate. Ziarul nostru este primul din Moldova care a avut la practica un student din Statele Unite. Ziarul de Garda a fost vizitat de diplomati si experti media din SUA, Suedia, Marea Britanie. In fine, suntem primul ziar din Moldova tradus in limba engleza, iar editia on–line www.zdg.md este citita de vizitatori din 60 de state ale lumii. Vom continua si la anul sa luptam pentru fiecare cititor de acasa si din lumea intreaga.

Cu profund respect, Echipa de Garda

Acasa la Mos Craciun

Din 1952, "Casa lui Mos Craciun", de la Polul Nord, o mica localitate din Alaska, a gazduit milioane de vizitatori. Chiar de vizitezi Polul Nord vara, traiesti cu sentimentul ca te afli in toiul sarbatorilor de iarna. Acolo e o vesnica atmosfera de Craciun.

Am vizitat Polul Nord in luna august. Mos Craciun, insa, pare destul de ocupat chiar si vara. In timp ce vreo patru reni, plictisiti de privirile turistilor, pasteau, l-am zarit pe Mos deplasandu-se cu masina dintr-un colt in altul al Polului Nord. El pregatea daruri pentru micutii ascultatori...

Mos Craciun avea doar 1$

Povestea de Craciun de la Polul Nord a inceput in 1949. Atunci cand Con si Nelli Miller au ajuns in Fairbanks, Alaska, nu aveau in buzunar decat un dolar si patruzeci de centi. Determinati sa se descurce in acele locuri, Con a devenit dupa putin timp negustor de blanuri. Imbracand un costum rosu de Mos Craciun, in curand, printre copiii din localitate, Con si-a castigat statutul de Mos Craciun, primul pe care cei mai multi dintre micuti il vazusera. Incepand cu anul 1952, familia Miller a hotarat sa construiasca o piata la o distanta de 13 mile de orasul Fairbanks. Cladirea urma sa fie ridicata intr-o localitate noua, numita "Polul Nord". Intr-o zi, in timp ce Con muncea din greu la constructie, l-a zarit un baiat si i-a strigat: "Buna ziua, Mos Craciun! Iti construiesti o casa noua?" Aceasta intrebare l-a inspirat pe Con. Noua cladire urma sa se numeasca "Casa lui Mos Craciun". Mai tarziu, "Casa lui Mos Craciun" a fost recunoscuta la nivel international, fiind mediatizata in mass-media din lumea intreaga.

Ei stiu ce inseamna Craciun fericit!

Pana in prezent "Casa lui Mos Craciun" a fost vizitata de milioane de turisti. In Alaska aceasta casa a Craciunului vesnic este considerata si cel mai important magazin in care poti procura un cadou pentru sarbatorile de iarna.

Alaturi de mosul adevarat de la Polul Nord, atractia vizitatorilor o constituie si statuia acestuia, care pare a fi cea mai impunatoare din lume, 42 de picioare inaltime. Gigantul zambitor a fost construit in 1960 si a costat 3,500 de dolari. La Polul Nord, insa, statuia a fost adusa in anul 1983.

Pe langa milioanele de vizitatori carora le acorda atentie, mosul trebuie sa raspunda si la milioanele de scrisori venite de la micutii din toate colturile lumii. Raspunsurile originale primite de la Mos Craciun au adus mereu zambetul pe chipul acestora. "Cand cei de la casa lui Mos Craciun iti spun Craciun fericit, ei stiu despre ce vorbesc", afirma oricine a vizitat Polul Nord sau a primit o scrisoare originala de la Mos Craciun.

Anastasia NANI

Adresa lui Mos Craciun: 101 St. Nicholas Dr., North Pole, AK 99705


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com