Principală  —  Blog  —  Podcast ZdG   —   VIDEO/ Refuzul la angajare, hărțuirea…

VIDEO Refuzul la angajare, hărțuirea la locul de muncă, concedieri ilegale. Podcast ZdCe în ajun de Ziua Muncii, despre ce (nu) știm despre drepturile angajaților

„Angajatorii deseori la angajare subtil pot să întrebe: Vrei să te căsătorești, ești însărcinată, planifici să concepi copii. Care este substratul acestor întrebări? Noi foarte bine le înțelegem. (…) Sunt uneori refuzuri ilegale de angajare când angajatorului nu-i place de tine cum arăți fizic. N-o să-ți spună asta direct pe foaie, dar o să găsească un alt motiv de ce să nu ne angajeze”, atrage atenția Tatiana Macovei, avocată specializată în dreptul muncii, invitată la Podcast ZdCe.

Ziua Muncii, care este marcată la 1 mai în Republica Moldova, a pornit de la o mișcare sindicalistă din Chicago, care a cerut reducerea zilei de muncă la 8 ore. În Uniunea Sovietică, 1 mai însemna parade și defilări triumfalist, în R. Moldova este zi liberă, dar și un prilej, ne-am gândit noi, de a discuta despre drepturile salariaților: de la angajare și până la întreruperea relațiilor de muncă.

Printre informațiile curioase și utile pe care le-a dezvăluit Tatiana Macovei este faptul că legislația R. Moldova nu permite ture de 24 de ore pe zi, program pe care îl au unii angajați în instituțiile statului.
Cel mai des, persoanele se adresează în instanță atunci când consideră că au fost concediați ilegal, a mai spus avocata.

„Pentru că atunci când suntem într-un raport de muncă activ, noi nu prea avem curajul să ne apărăm drepturile”, a constatat avocata Tatiana Macovei.