SOS! ZdG este judecat de Muruianu şi Fistican în cazul procurorilor acuzaţi de corupţie

Miercuri, 13 iunie, la ora 9.00, în incinta Curţii Supreme de Justiţie, urmează să fie examinat recursul Ziarului de Gardă pe cazul cu procurorii de la Glodeni care au cerut de la redacşie peste un milion de lei.

Amintim că la 1 august 2011 judecătorul Busuioc de la Judecătoria Centru a luat o decizie în baza plîngerii celor doi procurori cu privire la articolul “Mită pentru procurori”. Atunci Busuioc a obligat redacţia ZdG să achite cea mai mare sumă impusă vreo dată unei redacţii în R.Moldova întrun dosar de lezare a demnităţii şi onoarei: câte 250.000 lei prejudiciu moral fiecăruia dintre cei doi procurori.

Îndeplinirea acestei hotărâri judiciare ar fi însemnat închiderea ZdG (detalii aici). Comunitatea internaţională a reacţionat foarte prompt la acest caz, calificându-l ca pe unul de limitare a libertăţii de expresie a unui grup de jurnalişti.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay,  în comunicarea sa despre libertatea presei s-a referit la cazul ZdG: (VIDEO).

” Sunt foarte îngrijorată de sancţionarea publicaţiei săptămânale Ziarul de Gardă. Acest caz este în continuare subiectul unor proceduri judiciare. Simplul fapt de a ameninţa cu sancţionarea are un efect tulburător şi descurajator asupra mass-media independentă. Astfel de măsuri sunt incompatibile cu societăţile democratice bazate pe statul de drept», a declarat la Chişinău Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

Şi Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Dunja Mijatovic, a adresat Ministrului de Externe Iurie Leancă o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorare privind acest caz judiciar împotriva Ziarului de Gardă. (originalul scrisorii Dunjei Mijatovic poate fi văzut aici).

În mesaj, în particular Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media,  îşi exprimă «îngrijorarea în legătură cu suma foarte mare pentru prejudicii stabilită». Milatovic explică despre câteva puncte de care trebuie să ţină cont judecătorii din Moldova care vor judeca ulterior acest caz, referindu-se la standardele Consiliului Europei şi ale OSCE:

– Suma despăgubirilor solicitate nu trebuie să ducă la închiderea unei instituţii de presă.

– Statutul public al persoanelor trebuie să fie luat în considerare.  Persoanele publice trebuie să tolereze un grad mai înalt de criticism din partea presei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Petru

  Nu stiu exact daca este asa, dar Zdg.md ca parte in proces putea sa ciara de la CSJ excluderea acestor doi judecatori de la sedinta judecatii. Oricum, Dvs. veti avea castig de cauza, mai ales, despre caz se cunoaste si peste hotare. Daca se proceda in alt fel, Zdg va ataca la CEDO, unde cu siguranta veti fi achitati, dar in caz ca curtea europeana va stabili incalcari, prejudiciile aduse ziarului vor trebui restituite din buzunarele lui Murueanu si Fistican. Ajunge! Dezmatul judecatoresc trebuie stopat.

 2. vera

  N E D R E P T A T E

  Ca frunza, pe copac,ramasa,
  Se clatina, in vint, mereu
  Dreptatea ce-i de multi iubita,
  De altii – privita cu rau,
  Dorind,sa nu mai fie-n lume
  Ci doar in groapa,in sicriu,
  Unde nimic nu ieste viu.

  Vremuri trec si alte vin
  Avem parte tot de chin,
  Dreptatea a “maincat-o lupul”,
  Ca-s tare bine protegati;
  Cu-acei de sus parca is frati!

  Unde sa pleci,
  Ce sa mai faci,
  Dreptate astazi ca sa cati,
  Cind statul misuna de hoti,
  Tilharii,te pindesc, la colt,
  Cu o justitie – ramasa
  Cu comunistii la o masa,
  Care urzesc “surprize” noi;
  Sa duca presa,”la gunoi”?!

  Halal, de toate cate sunt!
  Dar avem stat,
  Avem destin,
  Avem o lege-n adevar.

  De ce,dreptate:nu-i si nu-i,
  De parc-am fi de-a nimanui,
  De ce,alesii nostri-sus
  Privesc la toate
  Parca-s muti?
  Oare li-i gros tare obrazul
  Si nu au de loc remuscari
  Atunci cind cel corupt insala
  Cu nedreptate-un adevar,
  Luindu-si ca martor minciuna,
  Uitind, de juramintul lor?

  Presa a fost intotdeauna,
  Alaturea ,pentru popor,
  De ce, va rafuiti,cu ura,
  Punind, Legea, sub picior,
  Stimatii nostri – rasfatati,
  In manta legii – imbracati:
  Cind “masca” fetii o dati jos,
  S-aduce-ti statului folos:
  “Cutitul deja-i la os”..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *