Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   SOS! ZdG este judecat de…

SOS! ZdG este judecat de Muruianu şi Fistican în cazul procurorilor acuzaţi de corupţie

Miercuri, 13 iunie, la ora 9.00, în incinta Curţii Supreme de Justiţie, urmează să fie examinat recursul Ziarului de Gardă pe cazul cu procurorii de la Glodeni care au cerut de la redacşie peste un milion de lei.

Amintim că la 1 august 2011 judecătorul Busuioc de la Judecătoria Centru a luat o decizie în baza plîngerii celor doi procurori cu privire la articolul „Mită pentru procurori”. Atunci Busuioc a obligat redacţia ZdG să achite cea mai mare sumă impusă vreo dată unei redacţii în R.Moldova întrun dosar de lezare a demnităţii şi onoarei: câte 250.000 lei prejudiciu moral fiecăruia dintre cei doi procurori.

Îndeplinirea acestei hotărâri judiciare ar fi însemnat închiderea ZdG (detalii aici). Comunitatea internaţională a reacţionat foarte prompt la acest caz, calificându-l ca pe unul de limitare a libertăţii de expresie a unui grup de jurnalişti.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay,  în comunicarea sa despre libertatea presei s-a referit la cazul ZdG: (VIDEO).

” Sunt foarte îngrijorată de sancţionarea publicaţiei săptămânale Ziarul de Gardă. Acest caz este în continuare subiectul unor proceduri judiciare. Simplul fapt de a ameninţa cu sancţionarea are un efect tulburător şi descurajator asupra mass-media independentă. Astfel de măsuri sunt incompatibile cu societăţile democratice bazate pe statul de drept», a declarat la Chişinău Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay.

Şi Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Dunja Mijatovic, a adresat Ministrului de Externe Iurie Leancă o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorare privind acest caz judiciar împotriva Ziarului de Gardă. (originalul scrisorii Dunjei Mijatovic poate fi văzut aici).

În mesaj, în particular Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media,  îşi exprimă «îngrijorarea în legătură cu suma foarte mare pentru prejudicii stabilită». Milatovic explică despre câteva puncte de care trebuie să ţină cont judecătorii din Moldova care vor judeca ulterior acest caz, referindu-se la standardele Consiliului Europei şi ale OSCE:

– Suma despăgubirilor solicitate nu trebuie să ducă la închiderea unei instituţii de presă.

– Statutul public al persoanelor trebuie să fie luat în considerare.  Persoanele publice trebuie să tolereze un grad mai înalt de criticism din partea presei.