Află cum e viaţa de refugiat

În fiecare an, Ziua Mondială a Refugiatului este marcată la 20 iunie. În întreaga lume, în taberele de refugiaţi, şcoli şi ministere, oamenii vor onora curajul şi perseverenţa a peste 42.5 mi. de persoane apatride şi dezrădăcinate care se află sub mandatul ICNUR. În 2011, peste 800.000 de persoane au fost forţate sa traverseze frontierele, astfel, mai multe persoane au devenit refugiaţi decât in orice perioadă din anul 2000.

Evenimentele pentru comemorarea zilei Mondiale a Refugiatului 2012 din R. Moldova sunt deja in curs de desfăşurare. Integrarea este un subiect important pentru ICNUR în acest an, luînd in considerare faptul că noua legislaţie a R. Moldova, privind integrarea străinilor şi a refugiaţilor, intră în vigoare din luna iulie.

La etajul trei al centrului comercial Malldova, în încăperea galeriei „Artium”,este expusă o expoziţie fotografică de postere, reprezentînd proiecte de integrare pentru refugiaţii din R. Moldova, fiind in desfăşurare în perioada 11-22 iunie.

Spotul video  „Maraton” al ICNUR va fi difuzat pe ecranele din troleibuzele Chişinăului pe parcursul perioadei 18-23 iunie şi de asemenea va fi difuzat la postul de televiziune Moldova1 şi de către compania Teleradio-Moldova.

Sportul joacă un rol important în viaţa refugiaţilor, în special în decursul acestui an Olimpic, 2012. Refugiaţi, reprezentanţi ai ministerelor, membri ai corpului diplomatic, mass media, agenţii ONU şi grupuri ale societăţii civile vor concura într-un turneu de tenis de masă care va avea loc la data de 23 iunie, începînd cu ora 11 dimineaţa în incinta terenului de tenis de masa specializat a Universităţii de Stat din Moldova (str.Testimiţeanu 6, în spatele centrului omercial Malldova), în Chişinău.

Aeroportul Internaţional din Chişinău va găzdui „cortul” ICNUR în spaţiul terminalelor de sosire şi o suprafaţă de cîteva sute de mini-corturi pentru a comemora Ziua Mondială a Refugiatului pe parcursul perioadei 27-28 iunie  va fi amenajată pentru a promova tema integrării refugiaţilor.

ICNUR Moldova a organizat o competiţie deosebită de postere în rîndul studenţilor cu tema „Moldova acordă protecţie refugiaţilor”. În cele din urmă, în ceea ce priveşte Ziua Mondială a Refugiatului în domeniul de informare prin intermediul mass-media, emisiunea de advertisment „Bună Dimineaţa” cu difuzare în limba rusă,difuzată la postul de televiziune CTC TV , va avea ca invitaţi cîţiva conducători ai refugiaţilor pe data de 20 iunie şi Moldova1 va difuza un program documentar despre integrarea în R. Moldova la data de 23 iunie.

ICNUR este finanţat aproape în întregime de contribuţii benevole, deci conştientizarea şi suportul public joacă un rol vital în activitatea ICNUR. Noi apreciem sprijinul vostru şi sperăm că veţi veni să ne ajutaţi să comemorăm Ziua Mondială a Refugiatului în R. Moldova.

Pe plan mondial ICNUR marchează Ziua Mondială a Refugiatului 2012 prin lansarea unei noi campanii cu scopul de a construi un mai puternic sentiment de empatie faţă de refugiaţi şi înţelegerea situaţiei persoanelor strămutate cu forţa. Trimisul special ICNUR Angelina Jolie, cîţiva Ambasadori ai Bunăvoinţei şi alte celebritaţi şi-au folosit vocea într-o nouă campanie „dilema”, campanie care încurajează publicul să contempleze  asupra dilemelor cu care se confruntă victimele
conflictului sau ale persecuţiei.
De asemenea, ICNUR a dezvoltat o aplicaţie smartphone gratuită, un mic joc numit “My Life as a Refugee”, care aduce la viaţă experienţa de refugiat şi scoate în evidenţă unele dintre deciziile şi consecinţele cu care se confruntă refugiaţii din întreaga lume. Construit pentru iOS şi Android şi în curînd de a se lansa pentru iPhone, jocul “My Life as a Refugee” distrează dar în acelaşi timp şi educă jucătorii, cu istorii interactive bazate pe experienţe reale de viaţă ale familiilor destrămate din cauza conflictelor sau persecuţiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *