Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky îi cere lui Putin…

Zelensky îi cere lui Putin să se așeze la masa de negocieri: „Doar nu la 30 de metri, așa cum s-a întâmplat cu Macron și Scholz. Sunt vecin! Nu mușc”


Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky i-a cerut liderului de la Kremlin Vladimir Putin să își retragă armata de pe teritoriul ucrainean, iar dacă nu face acest pas, măcar să se așeze la masa de negocieri…dar nu la 30 de metri, așa cum a fost cu președintele Franței.

„Părăsiți pământul nostru”, i s-a adresat Zelensky lui Putin.

„Dacă nu vrei să pleci acum, stai cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Doar nu la 30 de metri, așa cum s-a întâmplat cu Macron și Scholz. Sunt vecin! Nu mușc. Sunt un om normal, stai cu mine, vorbește, de ce ți-e frică?”, se arată în mesajul lui Volodimir Zelensky.

În a opta zi a atacului lui Putin asupra Ucrainei explozii puternice au fost auzite în Kiev și în alte orașe ucrainene în noaptea de miercuri spre joi dimineață. Ora 06:47, sirenele de alarmă răsună în orașul ucrainean Nicolaev, iar oamenii sunt îndemnați să se adăpostească în zone sigure. Herson, cel mai mare oraş din apropierea graniţei cu peninsula Crimeea, a fost capturat de armata rusă. Între timp, Pentagonul raportează că sutele de vehicule blindate rusești, care se îndreaptă spre Kiev, „rămân blocate pe traseu”.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri, 2 martie, o rezoluție prin care condamnă ofensiva Rusiei asupra Ucrainei și îi cere acesteia să-și retragă imediat toate forțele din Ucraina. Documentul a fost votat de 141 de ţări.

Duminică, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.