Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Viitorii membri ai guvernului Filip,…

Viitorii membri ai guvernului Filip, îndemnați să semneze declarația de integritate

Platforma societății civile „Pentru Europa” a făcut astăzi, 18 ianuarie 2016, un apel public prin care insistă ca, odată ce va fi stabilită viitoarea componență a Guvernului în frunte cu premierul desemnat Pavel Filip, să fie organizată o întrevedere cu societatea civilă în cadrul căreia candidații la postul de ministru să semneze Declarația de integritate.

„Acest pas este extrem de important pentru a oferi credibilitate noului Cabinet de Miniștri și a asigura transparență în actul de guvernare. Considerăm că odată asumată responsabilitatea de a recunoaște că nu au probleme de integritate, că nu fost implicați în acte de corupție sau acte conexe corupției, că nu au colaborat cu serviciile secrete ale altor state și din țară, Prim-ministrul și viitorii miniștri își vor asigura astfel calea pentru o activitate eficientă în interesul cetățenilor. Republica Moldova are nevoie de o clasă politică integră, care să acționeze în spiritul nevoilor reale ale țării. Tocmai de aceea, semnarea Declarației de integritate îi va determina pe noii miniștri să aibă o atitudine responsabilă față de obligațiunile ce le revin. Mai mult decât atât, asumarea criteriilor de integritate de către viitorul Cabinet de Miniștri va da un semnal întregii societăți că aceste criterii trebuie respectate și de cetățeni. Suntem ferm convinși că doar astfel vom putea construi împreună un stat democratic, modern și prosper”, se menționează în apelul organizațiilor societății civile.

Astfel, viitorul prim-ministru și membrii cabinetului său sunt îndemnați să semneze o declarație prin care să confirme că nu sunt și nu au fost implicați în comiterea de infracțiuni, evaziune fiscală, acte conexe corupției sau fapte de comportament corupțional, că nu au fost condamnați și că nu există, pe numele lor, dosare trimise în judecată pentru astfel de fapte în Republica Moldova sau peste hotarele ei. De asemenea ei urmează să convingă, prin semnătură, reprezentanții societății civile că nu sunt și nu au fost implicați în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese; că nu au încălcat legislația electorală în perioada alegerilor precedente și nu au obținut voturi prin fraudă; că nu au colaborat cu serviciile secrete ale R. Moldova sau ale altor state, dar și că informațiile incluse CV sunt adevărate iar diplomele de studii pe care le dețin sunt veritabile

Printre semnatarii apelului la integritate se numără Centrul de Resurse ”DIALOG-Pro”, Asociația pentru Politică Externă, Asociația Presei Independente, Clubul Politic al Femeilor 50/50, Fundația Est-Europeană, REC Moldova, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, Amnesty International Moldova, Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX, Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova, Transparency International Moldova, BPW Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent.