Principală  —  Ştiri   —   (video) Andrian Candu: „Comisia de…

(video) Andrian Candu: „Comisia de la Veneția a reiterat suplimentar că decizia de schimbare a sistemului electoral ține de decizia și de alegerea suverană a R. Moldova”

Andrian Candu, președintele Parlamentului și vicepreședinte al Partidului Democrat, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre recomandările făcute ieri de Comisia de la Veneția în privința schimbării sistemului electoral din R. Moldova. Andrian Candu a declarat că majoritatea parlamentară va ține cont de aceste recomandări și va face ajustările sugerate, dar că schimbarea sistemului electoral ține de „alegerea suverană a R. Moldova.

„I-am asigurat ieri pe cei de la Comisia de la Veneția că toate recomandările vor fi examinate amănunțit și dezbătute în R. Moldova și noi ne angajăm să îndeplinim recomandările respective.  Comisia de la Veneția a reiterat suplimentar că decizia de schimbare a sistemului electoral ține de decizia și de alegerea suverană a R. Moldova. În câteva locuri în opinia Comisiei de la Veneția este remarcat acest fapt. Chiar și în cadrul ședinței plenare a Comisiei de la Veneția, mai mulți membri au reiterat că Comisia nu poate impune o țară să aibă un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandări„, a declarat președintele Parlamentului.

De asemenea, Candu susține că „în Moldova există o largă majoritate care dorește schimbarea sistemului electoral” atât în parlament cât și în societate: 

„Chiar dacă există și opinii să nu fie schimbat sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea. Regula democrației este că majoritatea decide. Într-o societate cum este cea din Moldova, polarizată, nu vom avea în timpul apropiat unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate. Noi considerăm că în Moldova există o largă majoritate care dorește schimbarea sistemului electoral. O spun sondajele și știți foarte bine că din toate sondajele care au apărut în ultimul timp se vede clar că peste 60% își doresc schimbarea sistemului electoral. Sunt cele 850 de mii de semnături care au fost colectate pentru susținerea schimbării sistemului electoral. 2/3, peste 500 de primari au subsemnat schimbării sistemului electoral. Majoritatea partidelor extraparlamentare, societatea civilă și, bineînțeles, o majoritate covârșitoare în parlament, își dorește schimbarea sistemului electoral. Vă aduc aminte că în parlament au fost 74 de voturi pentru abrobarea legilor în prima lectură.

Noi vom acționa precum am promis cetățenilor și așa cum își doresc majoritatea lor. Bineînțeles vom lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția ca să îmbunătățim proiectul de lege, dar pentru noi contează promisiunea făcută și contează foarte mult ceea ce își dorește majoritatea cetățenilor R. Moldova și majoritatea societății din R. Moldova”

Ieri, într-un comunicat de presă, Partidul Democrat anunța că în zilele următoare vor avea consultări și cu deputații din parlament pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția, dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei de la Veneția. Totodată PDM a comunicat că va merge până la cu schimbarea sistemului electoral.

„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri – o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani și nu au îndeplinit-o până în prezent. În același timp, PDM va susține modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanță cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția”, se menționează în comunicatul PDM.