Principală  —  Ştiri   —   Un milion de euro recompensă…

Un milion de euro recompensă pentru identificarea asasinilor jurnalistei de investigație din Malta

Guvernul din Malta a promis o recompensă fără precedent, de un milion de euro, pentru orice informație care ar permite identificarea autorilor și a celor care au comandat asasinarea jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia. Jurnalista de 53 de ani a fost ucisă la 16 octombrie, când o bombă detonată de la distanță a distrus mașina în care se afla aceasta, informează The Independent. Ieri, 3 noiembrie, a avut loc ceremonia de înmormântare a jurnalistei.

Guvernul din Malta a declarat că este hotărât să investigheze cazul și să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției. Totodată, acesta promite protecția completă a informatorilor. Pe de altă parte, familia jurnalistei critică această recompensă. Fiii acesteia Matthew, Andrew și Paul au cerut demisia prim-ministrului, Comisarului de Poliție și a Procurorului General, din cauza incompetenții și corupției.

Înalții oficiali ai Uniunii Europene au condamnat asasinarea jurnalistei de investigație ca fiind un atac împotriva libertății jurnalistice și au cerut ca statul de drept să prevaleze. Mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de presă internaționale au transmis  o scrisoare comună prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cerându-i ajutorul pentru ca apărarea libertății presei în Malta.

Niciun suspect nu a fost totuși identificat până acum de anchetatorii maltezi, care sunt ajutați de experți străini. Daphne Caruana Galizia a dezvăluit câteva din cele mai sumbre aspecte ale politicii din Malta, atacându-i cu virulență pe premierul laburist Joseph Muscat. Jurnalista a descoperit legăturile guvernului maltez în scandalul „Panama Papers”. Oficialii au negat aceste acuzații și au lansat acțiuni de calomnie împotriva jurnalistei. În ultimul deceniu, în Malta au avut loc 15 atacuri de tip mafiot sau atacuri similare, iar multe dintre infracțiuni au rămas nerezolvate.

Foto: timesofmalta.com