Principală  —  Pamflet   —   Ţuţu - mironosiţul

Ţuţu – mironosiţul

„50 de femei din comuna Băcioi, împreună cu preoţii, au pornit spre mai multe mănăstiri din Republica Moldova. Acest lucru a fost posibil după ce s-au adresat deputatului PDM Constantin Ţuţu, cunoscut pentru ataşamentul său faţă de biserică şi credinţa ortodoxă”, se spune într-o postare recentă pe Facebook a Partidului Democrat/Primăria Băcioi.

Problema pare foarte serioasă: 50 de femei merse la biserică, împreună cu duhovnicii lor, nu găseau drumul la mănăstire. În schimb, din acest comunicat reiese că femeile şi duhovnicii lor au găsit drumul spre Ţuţu, iar acesta le-a arătat calea drept la mănăstire! A fost o călăuzire dumnezeiască şi cine este credincios, dar nu are un Ţuţu, degeaba se chinuie să ajungă la mănăstrire.

Să ne imaginăm că nu exista deputatul cu dosar penal Constantin Ţuţu, cum ar fi putut cele 50 de femei să ajungă la mănăstire? Practic imposibil. Poate, în alte circumstanţe, cele 50 de femei ar fi aprins cu o lumânare mai puţin pe la biserica din sat, ca să adune de un bilet la autobuz la mănăstire. Dar poate duhovnicii celor 50 de femei, văzând cazna lor şi rugăciunile de a ajunge la mănăstire, le-ar fi jelit duhovniceşte, telefonând la Mitropolia Moldovei şi întrebând Mitropolitul cu Mercedes scump dacă nu ar putea acesta să jertfească Mercedesul sau una din celelalte maşini, şi o parte din benzina cu care ar pleca la mare, ca să le îndrume pe femeile credincioase şi plătitoare de lumânări către mănăstire, unde, garantat, vor plăti slujbe mari de sănătate şi de pomenire a tuturor răposaţilor, procurând şi lumânări, şi anafură, şi mir, şi câte o iconiţă-două, şi de toate câte se mai vând prin mănăstiri.

Dar, cum să deranjezi Mercedesul mitropolitului cu aşa chestiuni? Cea mai scurtă cale spre mănăstire trece pe la deputatul Constantin Ţuţu. Da, salariul de deputat nu este prea mare, nici reputaţia acestuia nu e prea bună, fiind acuzat de omor, dosar pe care l-a câştigat taman când a ajuns în Parlament, iar anterior, preocupându-se cu bătăile, că de, bătaia e ruptă din Rai. Deci, pentru un show politico-religios, pare să fie cel mai adecvat element: bătăuş pocăit care ajută femeile să ajungă la mănăstire.

Da, în alte ţări, un deputat ar ajuta toate femeile din ţara sa, de rând cu toţi bărbaţii, să aibă un trai decent și să ajungă cu toţii la mănăstirile pe care le doresc. Dar în Moldova, unde Mitropolitul merge cu Mercedesul, femeile nu au bani de autobuz, şi atunci – intervine marele rol al deputatului – să ofere o căldare-două de benzină unui autocar care va duce femeile din satul său la mănăstire. Şi atunci, lumea să înveţe lecţia, că dumnezeirea nu lucrează prin Mitropolie, ci prin partidul cu trandafiri frumos mirositori.

Frumoasă acţiune a făcut Constantin Ţuţu, femeile l-au asemănat chiar cu chipul de pe icoană. Un fel de heruvim al Parlamentului şi al partidului. Un fel de mironosiţ al Republicii Moldova. La toamnă cele 50 de femei vor fi îndemnate să iasă la vot.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.