Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Substanţe halucinogene, interzise în România

Substanţe halucinogene, interzise în România

Alte 8 substante halucinogene au fost interzise de catre Guvern la propunerea Ministerului Sanatatii. Executivul a aprobat miercuri hotararea de Guvern prin care listele continand plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope aflate sub control in Romania sunt completate cu inca 8 noi substante cu efect psihoactiv identificate de catre Inspectoratul General al Politiei.
Acestea se adauga celor 27 de substante si 9 plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice si care au fost deja interzise inca de la inceputul lunii februarie. Din aprilie 2010, dupa intrarea in vigoare a OUG 6/2010 privind interzicerea unor plante si substante cu efect psihoactiv, la camerele de garda ale spitalelor au inceput sa se prezinte persoane tinere care acuzau intoxicatii cu produse din categoria „droguri usoare”, altele decat cele identificate si interzise deja. Din declaratiile persoanelor in cauza, s-a constatat ca efectele acestor substante asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, in unele cazuri fiind chiar mai severe. Aceste produse dau stari halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare, creand dependenta. In supradoze pot provoca chiar moartea consumatorului.
Inspectoratul General al Politiei Romane a identificat inca 8 substante care au fost supuse expertizelor si care astazi sunt scoase in afara legii.
„Atunci cand am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, am incercat sa gandim preventiv. Am stiut ca cei care se ocupa cu astfel de ilegalitati vor cauta metode de a eluda legea. Din aceasta cauza am realizat o legislatie flexibila, care ne permite ca in cel mai scurt timp de la identificarea si expertizarea unor noi plante si substante ca fiind daunatoare sanatatii sa fie interzise rapid prin introducerea in lista”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
In anul 2009, un numar de 1300 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma consumului de substante halucinogene. Din luna ianuarie si pana la sfarsitul lunii mai 2010, la Serviciile de Urgente din intreaga tara s-au prezentat 206 persoane intoxicate cu substante care au efect psihoactiv.
Potrivit datelor transmise de catre Ministerul Administratiei si Internelor, dupa intrarea in vigoare a OUG 6/2010 privind interzicerea unor substante si plante psihotrope, au fost verificate 67 magazine de vise unde au fost aplicate amenzi in valoare de 150 500 lei. A fost suspendata activitatea la 5 unitati de acest tip, s-au  intocmit peste 30 dosare penale, si s-au confiscat aproximativ 35 kilograme din noile substante introduse sub control.
dupa hotnews.ro